1. Διάλεξη με θέμα: ‘’ΣΚΟΛΙΩΣΗ’’ προς τους Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών των Τοσίτσιων Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων.
    Η Διάλεξη έγινε στο Αμφιθέατρο του Αρσακείου Εκάλης στις 4 Μαΐου 1988 στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Γονέων και Κηδεμόνων επί των προβλημάτων της Σπονδυλικής Στήλης που απασχολούν την παιδική και εφηβική ηλικία.
    Η επιστημονική εκδήλωση οργανώθηκε από την Μονάδα Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Αρσακείου – Τοσιτσείου Σχολείου – Γυμνασίου Εκάλης. Στην ίδια επιστημονική εκδήλωση ο κ. Δημ. Κορρές μέλος της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής μίλησε περί ‘’Κύφωσης – Σπονδυλόλυσης – Σπονδυλολίσθησης’’.
  2. Διάλεξη με θέμα: ‘’ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ – Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ’’.
    Η Διάλεξη έγινε στις 12 Δεκεμβρίου 1989 στο Εργοστάσιο DOW ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. (Λαύριο – Αττικής) στα πλαίσια της ενημέρωσης των εργατών του εργοστασίου σχετικά με τις αιτίες και τους μηχανισμούς πρόκλησης των ατυχημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που συμβαίνουν στον τόπο της εργασίας τους.
  3. Διάλεξη με θέμα: “ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ”.
    Η διάλεξη δόθηκε προς τους Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων ‘’ΔΟΥΚΑ’’ στις 16 Μαρτίου 1990.
  4. Διάλεξη με θέμα: ‘’ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ’’.
    Η Διάλεξη έγινε στις 28 Νοεμβρίου 1990 προς το Διοικητικό και Εργατικό Προσωπικό του εργοστασίου DOW (Λαύριο – Αττικής).
  5. Συμμετοχή στις ‘’ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ’’ που διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Αιγαίου και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Ο γράφων συμμετείχε σε 5 Ιατρικές Αποστολές το έτος 1991 και σε 4 το έτος 1992.
    Σκοπός των Ιατρικών Αποστολών ήταν να εξετασθούν επί τόπου τα Ιατρικά Προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι των μικρών απομονωμένων νησιών του Αιγαίου και να δοθούν περαιτέρω λύσεις στα ιατρικά προβλήματά τους.
  6. Οργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ».
    Πραγματοποιήθηκε στην «Χατζοπούλειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου, το Σάββατο 20 Μαρτίου 1999. Συμμετείχαν δεκαεπτά ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων.
    Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως Συντονιστές ο Βασίλειος Τζωρτζάκης, Αρχίατρος, Διευθυντής Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής 401 Γ.Σ. Νοσοκομείου Αθηνών και η Νάνσυ Μπιτούνη, Φυσίατρος, Κλινικής της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων.
    Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα ακόλουθα :
  • «Ορθοπαιδικά προβλήματα των νεογνών», Βάσω Καρανίκα, Νεογνολόγος
  • «Παραμορφώσεις των ποδιών στην παιδική ηλικία και τη αντιμετώπισή των», Ηλίας Καρανίκας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»
  • «Σκολίωση – Κύφωση», Γεώργιος Σάπκας, Αναπλ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • «Αρθρίτιδα των Γονάτων και η αντιμετώπισή των», Γεώργιος Μπάμπης Λέκτωρ της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • «Αρχική αντιμετώπιση του τραυματία», Παναγιώτης Ευσταθίου, Αρχίατρος, Διευθυντής Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής 401 Γ. Σ. Νοσοκομείου Αθηνών
  • «Εγκεφαλικές κακώσεις από ατυχήματα», Δημήτριος Ρολόγης, Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Euroclinic Αθηνών
  • «Κακώσεις από τροχαία», Σταμάτιος Παπαδάκης, Συνεργάτης της 1ης Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • «Επαγγελματικές κακώσεις», Δημήτριος Σταθακόπουλος, Ορθοπαιδικός Συνεργάτης της 1ης Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • «Επαγγελματικές κακώσεις άκρων χειρών», Δημήτριος Ευσταθόπουλος, Επιμελητής Α΄ Χειρουργικής Χειρός Μικροχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΚΑΤ
  • «Κακώσεις των αθλητών», Παναγιώτης Βαλλιανάτος, Επιμελητής Α΄, Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων Νοσοκομείου ΚΑΤ
  • «Κακώσεις στους κωπηλάτες», Βασίλειος Λυκομήτρος, Ορθοπαιδικός Συνεργάτης της 1ης Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • «Προετοιμασία των αθλητών – Ενεργειακή υποστήριξη», Μαρία Λυκομήτρου, Εργοφυσιολόγος M.S.c.
  • «Ψυχολογικά προβλήματα των ηλικιωμένων», Αθανάσιος Ασκητής, Ψυχίατρος
  • «΄Ατομα με ειδικές ανάγκες», Δέσποινα Σαπουντζή-Κρέπια, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Εφαρμογών Επισκεπτών Υγείας ΤΕΙ Αθηνών
  • «Αντιμετώπιση των ατόμων με προβλήματα της Σπονδυλικής Στήλης», Γεώργιος Γιασημακόπουλος, Φυσικοθεραπευτής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ
  • Οργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ».
    Πραγματοποιήθηκε στη «Χατζοπούλειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου, το Σάββατο 15 Απριλίου 2000. Συμμετείχαν (12) Ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων.

    Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως συντονιστές οι : Βασίλης Τσεμάνης, Νάνσυ Μπιτούνη, Γεώργιος Μαχαιράς, Σταμάτης Παπαδάκης.
    Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήσαν τα ακόλουθα:
  • «Παιδική και εφηβική ηλικία, τροχαία ατυχήματα και πρόληψη», Πάνος Ευσταθίου, Διευθυντής Β΄Ορθοπαιδικής Κλινικής 401 Γ.Σ.Ν.Α.
  • «Αθλητικές κακώσεις στη νεαρή ηλικία”, Αργύριος Μήτσου, Αναπληρωτής Καθηγητής της 1ης Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • «Κακώσεις άνω άκρων στη νεαρή ηλικία”, Δημήτρης Ευσταθόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Χεριού και Μικροχειρουργικής Νοσοκομείου ΚΑΤ
  • «Στατιστική ανάλυση τροχαίων ατυχημάτων και οικονομικές επιπτώσεις», Ζαχαρούλα Μανωλίδου, Ταγματάρχης Προϊσταμένη ΜΕΘ 401 Γ.Σ.Ν.Α. Αντώνης Χρονόπουλος, Ανθυπασπιστής, Διαχειριστής Υλικού Υγειονομικού
  • «Επιπτώσεις του χορού στη Σπονδυλική Στήλη των Παίδων και Εφήβων», Ευγενία Στυλιανέση, Ειδ. Ορθοπαιδικός 1ης Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • «Προβλήματα αισθητικής πλαστικής στη νεαρή ηλικία και αποκατάσταση», Αθηνά Μπέή, Πλαστικός Χειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • «Σκολίωση», Γ. Σάπκας, Αναπληρωτής Καθηγητής 1ης Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • «Κύφωση – Σπονδυλολίσθηση», Δημήτριος Αναγνώστου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Θεραπευτικό και Διαγνωστικό Κέντρο ΥΓΕΙΑ
  • «Προβλήματα Λεκάνης – Ισχίων στην παιδική και εφηβική ηλικία»,Ηλίας Καρανίκας, Διευθυντής Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»
  • «Προβλήματα Ποδιού στην παιδική και εφηβική ηλικία», Αθανάσιος Μπαδέκας, Αστυνόμος Α΄- Ορθοπαιδικός Χειρουργός
  • «Ψυχικά προβλήματα των Παίδων – Εφήβων», Αθανάσιος Ασκητής, Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Διάλεξη με θέμα: «ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ: ΙΑΤΡΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ – ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ».
    Η διάλεξη δόθηκε στα πλαίσια της 17ης Ετήσιας Χριστουγεννιάτικης Συνεστίασης της Τοπικής Εκκλησίας Πόρου – Τροιζηνίας – Μεθάνων, στον Πόρο, στις 26 Δεκεμβρίου 2002.
  • Εθελοντική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 για ιατρικές υπηρεσίες
  • Διάλεξη με θέμα: «ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».
    Η διάλεξη δόθηκε στα πλαίσια του Α’ Κύκλου ομιλιών με θέμα «Κοινωνία και Υγεία – V» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 29 Νοεμβρίου 2005.
  • Διάλεξη με θέμα: «ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ».
    Εκδήλωση κοινωνικής προσφοράς του Νοσοκομείου METROPOLITAN που πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες στις 27 Μαίου 2006.

    Το Συμπόσιο «Έγκαιρη διάγνωση – Καλύτερη θεραπεία» οργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία του Νοσοκομείου METROPOLITAN, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς στην αίθουσα «Καποδιστριακή Στέγη» Σπετσών.
    Στο Συμπόσιο το οποίο ήταν αφιερωμένο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων υγείας, όπως είναι η στοματική υγεία, ο καρκίνος του προστάτου, της ουροδόχου κύστεως και του μαστού, οι αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά, η αντιμετώπιση του καταρράκτη, αναπτύχθηκε υπό εμού το πρόβλημα της σκολιώσεως των παιδιών και η σημασία της εγκαίρου διαγνώσεως και αντιμετώπισης.
  • Ιατρικο-Κοινωνική εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο Αθηνών 12-12-2016 με θέμα: “Σωματικό Βάρος και Υγεία”. Αναπτύχθηκε το θέμα η επίδραση του Σωματικού Βάρους στη Σπονδυλική Στήλη.
  1. Μέλος της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας για το έτος 1983.
  2. Μέλος της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 14ου Συμποσίου Σκολιώσεως «Ν. ΓΙΑΝΝΕΣΤΡΑΣ», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 11-13 Νοεμβρίου 1986.
  3. Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 1ου Συνεδρίου Σπονδυλικής Στήλης που οργανώθηκε από το Τμήμα Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15-17 Σεπτεμβρίου, 1988.
  4. Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 1ου Συνεδρίου του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, που οργάνωσε το ετήσιο Συνέδριο του Τμήματος, στην Αθήνα στις 21-24 Σεπτεμβρίου 1989.
  5. Μέλος της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ που οργάνωσε το ετήσιο Συνέδριο του Τμήματος στη Θεσσαλονίκη, στις 20-22 Σεπτεμβρίου 1990.
  6. Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 2ου Διαπανεπιστημιακού Σεμιναρίου Οστεοσυνθέσεως, που οργανώθηκε από την Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχαν επίσης οι αντίστοιχες Κλινικές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης – Ιωαννίνων και Πάτρας. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, 14-17 Φεβρουαρίου 1991.
  7. Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Ετησίου Συνεδρίου του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης «Ν. ΓΙΑΝΝΕΣΤΡΑΣ» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 26-27 Οκτωβρίου, 1991.
  8. Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 10ου Συμποσίου Σκολιώσεως «Ν. ΓΙΑΝΝΕΣΤΡΑΣ» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και Σάμο στις 24-26 Μαίου 1992.
  9. Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 3rd Common Meeting (American and European Sections) of the Cervical Spine Research Society” Athens – Greece, 25-28 June 1992.
  10. Πρόεδρος της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ και Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Κοινού Συνεδρίου του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Κυπριακής Ορθοπαιδικής Εταιρείας. Λεμεσσός 16-18 Οκτωβρίου 1992.
  11. Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 20ου Συνεδρίου του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας που διοργανώθηκε από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου 1994 στην Αθήνα.
  12. Μέλος της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 7ου Συμποσίου Φυσιατρικής και Φυσικοθεραπείας. 2-5 Σεπτεμβρίου 1999, Δημοτικό Θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ», Αργοστόλι.
  13. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των 8 Υγειονομικών Ημερίδων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφερειακού Τμήματος Κεφαλλονιάς, από 18-12-1992 έως και 24-4-1999.
  14. Μέλος της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 1ου Σεμιναρίου Εφαρμοσμένων Γνώσεων (Workshop) με θέμα: «Μεταβολιικές Παθήσεις και καταστάσεις των Οστών στην Ορθοπαιδική – Από την Θεωρία στην Πράξη». Το Σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα της Ορθοπαιδικής Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας – Θράκης και του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών. Πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαϊου 2000, Sani Beach, Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
  15. Αντιπρόεδρος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 56ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 11-15 Σεπτεμβρίου 2000.
  16. Επίτιμος Πρόεδρος της Ημερίδας της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων Τμήματος Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, που πραγματοποιήθηκε στις 25-11-2000.
  17. Μέλος της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 20ου Συνεδρίου της Ορθοπαιδικής Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης για το έτος 2001.
  18. Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 27ου Ετήσιου Συνεδρίου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής». Αθήνα, 26-29 Απριλίου 2001, Ξενοδοχείο Hilton.
  19. Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα «ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΩΣΗ», που έγινε στην Αθήνα, 25-26 Μαϊου 2001 σε συνεργασία με την 1η Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών και την 1η Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ».
  20. Μέλος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 5ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου – 5th EFORT Congress -, 1-7 Ιουνίου 2001, Ρόδος, Ξενοδοχείο RODOS PALACE.
  21. Μέλος της ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ και ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 8ου Συμποσίου Φυσιατρικής και Φυσικοθεραπείας, με διεθνή συμμετοχή, που έγινε στην Κεφαλονιά 6-9 Σεπτεμβρίου 2001 με θέμα «Το Παιδί – Πρόληψη – Αντιμετώπιση – Αποκατάσταση».
  22. Πρόεδρος του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας για το έτος 2001 και Πρόεδρος της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 57ου Πανελληνίου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου, με Διεθνή συμμετοχή, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 11 μέχρις τις 15 Σεπτεμβρίου 2001.
  23. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του 28ου Ετήσιου Συνέδριου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής», που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 26-29 Σεπτεμβρίου 2002
  24. Επιστημονική Εποπτεία του 15ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 8 – 9 Νοεμβρίου 2002
  25. Πρόεδρος της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής και Οικοδεσπότης του 3rd International Spine Symposium – 10th Anniversary of Moss-Miami Instrumentation. Που πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης στις 22-24 Μαΐου 2003.
  26. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του 2ου Συνεδρίου Τραύματος & Επείγουσας Προληπτικής Ιατρικής, 1ο Σεμινάριο Αντιμετώπισης Τραύματος, υπό την αιγίδα, Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, Β’ ΠεΣΥ Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Λέρο στις 11 – 13 Σεπτεμβρίου 2003.
  27. Μέλος της Τιμητικής και Οργανωτικής Επιτροπής του 9ου Συμποσίου Φυσιατρικής & Φυσικοθεραπείας με διεθνή συμμετοχή – Πολυθεματικου Συνέδριου Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλλονιά στις 5 -7 Σεπτεμβρίου 2003.
  28. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Επιστημονικού Συνεδρίου θέμα: «Τραύμα – Τροχαία Ατυχήματα Ημέρες Ανανήψεως 2004» που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα στις 13 – 15 Φεβρουαρίου 2004.
  29. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Επιστημονικής Ημερίδας «Αυχεναλγία – Οσφυαλγία Μηχανικής Αιτιολογίας Η κατά Mckenzie θεραπευτική προσέγγιση & αντιμετώπιση» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου 2004.
  30. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Επιστημονικού Συνεδρίου «Η αντιμετώπιση του επείγοντος στους αγωνιστικούς χώρους και τις κερκίδες» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3 -4 Απριλίου 2004.
  31. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του 30ου Ετήσιου Συνέδριου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής» που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο στις 16 – 19 Σεπτεμβρίου 2004.
  32. Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Σεμινάριου Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης που έγινε στην Αθήνα στις 3 – 5 Δεκεμβρίου 2004.
  33. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του 3ου Συνέδριου Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής που έγινε στην Αθήνα στις 25 – 27 Φεβρουαρίου 2005.
  34. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του 1st Basic surgical skills course που έγινε στην Αθήνα στις 30 – 31 Μαΐου 2005.
  35. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής στο 2ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επείγουσας Αθλητιατρικής με θέμα «Η Αντιμετώπιση του επείγοντος στους αγωνιστικούς χώρους και τις κερκίδες» που έγινε στην Αθήνα στις 16 – 17 Απριλίου 2005.
  36. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του 61ου Πανελλήνιου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα στις 12 – 15 Οκτωβρίου 2005.
  37. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του 31ου Ετήσιου Συνέδριου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής» που έγινε στα Χανιά στις 27 – 30 Οκτωβρίου 2005.
  38. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του 3ου εκπαιδευτικού προγράμματος επείγουσας αθλητιατρικής «Η αντιμετώπιση του επείγοντος στους αγωνιστικούς χώρους και στις κερκίδες» που έγινε στην Λειβαδιά στις 7 Απριλίου 2006.
  39. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του 32ου Ετήσιου Συνεδρίου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής» που έγινε στα Λουτρά Κυλλήνης στις 1 – 4 Ιουνίου 2006.
  40. Μέλος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του 13th International Meeting on Advanced spine techniques που έγινε στην Αυήνα 12-15 Ιουλίου 2006.
  41. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 1st International symposium Advances in spinal surgery που έγινε στην Αθήνα 16 – 19 Νοεμβρίου 2006
  42. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 4ου συνέδριου του τμήματος Ορθοπαιδικής Ερευνας που έγινε στο Πόρτο Χέλι 24 – 26 Νοεμβρίου 2006
  43. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 4ου Συεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και επείγουσας Χειρουργικής που έγινε στην Αθήαν 22-24 Φεβρουαρίου 2007.
  44. Μέλος της Οργανωτικής επιτροπής του 4ου Εκπαιδευτικού προγράμματος επείγουσας αθλητιατρικής «Η αντιμετπώπιση του επείγοντος στους αγωνιστικούς χώρους και τις κερκίδες» που έγινε στην Αθήνα 24 Μαρτίου 2007.
  45. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 33ου Συμπόσιου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής» που έγινε στη Μύκονο 24 – 27 Μαϊου 2007.
  46. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης, 20 – 23 Σεπτεμβρίου 2007 , Αθήνα Το Συνέδριο οργανώθηκε από τη νεοσύστατη Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης Πρόεδρος της οποίας είναι ο γράφον και πραγματοποιήθηκε στο Astir Palace Resort στη Βουλιαγμένη από 20 – 23 Σεπτεμβρίου 2007. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 550 άτομα και έγιναν 118 Ελεύθερες Ανακοινώσεις, Αναρτήθηκαν 77 αναρτημένες ανακοινώσεις, επίσης, πραγματοποιήθηκαν 33 στρογγύλες τράπεζες, 59 διαλέξεις και 9 debates.
  47. Μέλος της επισημονικής επιτροπής του 20ου Ετήσιου Συνεδρίου Ορθοπαιδικής Ογκολογίας που έγινε στην Αθήνα 20 -22 Νοεμβρίου 2007.
  48. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 2nd International Symposium “Advances in spinal surgery with cadaveric workshop” που έγινε στην Θεσσαλονίκη 7 -9 Φεβρουαρίου 2008.
  49. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Περιφεριακού Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Κρήτης που έγινε στο Φόδελε 22 -2 5 Μαϊου 2008.
  50. Μελος της επιστημονικής επιτροπής του 2ου Συμπόσιου με διεθνή συμμετοχή & πρακτική άσκηση που έγινε στην Θεσσαλονίκη 7 – 9 Φεβρουαρίου 2008.
  51. Διεθνές Συνέδριο Εκπαίδευσης και Ιατρικής με θέμα: ” Excellence: Education & Human Development” Αθήνα, 1 – 4 Ιουλίου 2009. Υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το συμενάριο οργανώθηκε από τον γράφοντα με την ενεργό συμμετοχή και της κ. Ευγενίας Μελετέα, Μαθηματικού.
  52. 22ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Ογκολογίας: Το συνέδριο οργανώθηκε από τον γράφοντα και παργματοποιήθηκε στον Πόρο από 2 -3 Ιουλίου 2009.
  53. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 17ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών που έγινε στην Αθήνα Ιούνιο 2009.
  54. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 3ου Πανελλήνιου Συνέδριου Σπονδυλικής Στήλης που έγινε στην Αθήνα 16 – 18 Οκτωβρίου 2009.
  55. Μέλος της επιτροπής βράβευσης των εργασιών του 65ου Πανελλήνιου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου που έγινε στην Θεσσαλονίκη 7 – 10 Οκτωβρίου 2009.
  56. Μέλος της τιμητικής επιτροπής του World Spine V and World Spine 2010 Hands on course που έγινε στην Σαντορίνη 7 – 9 Μαίου 2010.
  57. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 36ου Συμπόσιο Γιαννέστρας – Σμυρνής Πύλος 20 -24 Μαίου 2010.
  58. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 26th Annual Meeting of the European Section of the Cervial Spine research Society που έγινε στην Κέκρυρα 26 -29 Μαίου
  59. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 8th Hellenic – Turkish Inter University Orthopaedic Meeting που έγινε στην Αθήνα 26-28 Απριλίου
  60. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής 68ου Πανελληνίου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. που έγινε στην Αθήνα 3-6 Οκτωβρίου 2012.
  61. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του 6ου Πανελλήνοιυ Συνέδριου Σπονδυλικής Στήλης που έγινε στα Ιωάννινα 25 – 28 Οκτωβρίου 2012
  62. Υπεύθυνος του επιστημονικού τμήματος του “International Spine Master Course” που έγινε στην Αθήνα 9-12 Ιουνίου 2016
  63. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του 10ου Πανελλήνοιυ Συνέδριου Σπονδυλικής Στήλης που έγινε στη Θασσαλονίκη 26 – 29 Οκτωβρίου 2016
  64. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής της 1ης Επιστημονικής Ημερίδας Υγείας – Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις Παρελθόν – Παρόν και Μέλλον που έγινε στη Αθήνα 14 Μαρτίου 2017
  • Πρόεδρος του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας για το έτος 1992.
  • Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Κοινού Συνεδρίου του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. και της Κυπριακής Ορθοπαιδικής Εταιρείας που έγινε στη Λεμεσό από 16 έως 18 Οκτωβρίου 1992.
  • Μέλος της Γενικής Συνελεύσεως του Ιατρικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη περίοδο 1996-1997.
  • Β΄ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και Πρόεδρος για το έτος 2001, στις αρχαιρεσίες της 19 Σεπτεμβρίου 1998.
  • Επιστημονικός Σύμβουλος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), ως εποπτεύων τη μετεκπαίδευση των υποτρόφων Εξωτερικού για το έτος 1997.
  • Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Διεταιρικής Συνεργασίας με την Ορθοπαιδική Εταιρεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.), 20-1-99.
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 21η Ιανουαρίου 1999.
  • Μέλος της Τιμητικής Επιτροπής στο Επετειακό Τεύχος των Συμποσίων Φυσιατρικής και Φυσικοθεραπείας με διεθνή συμμετοχή, Κεφαλλονιά, 2000.
  • Α΄ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. για το έτος 2000
  • Α΄ Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.
  • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής (Ελληνικό Τμήμα) του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Χειρουργικής Ορθοπαιδικής EFORT 2001.
  • Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας για το έτος 2001.
  • Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης για το ετος 2007.
  • Αντιπρόεδρος Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών για τα έτη
    2009 – 2010.
  • Πρόεδρος Τμήματος Ορθοπαιδικής Ογκολογίας της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. για το έτος
    2010 – 2011.
  • Πρόεδρος Τμήματος Έρευνας και Τεχνολογίας της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. για το έτος
    2010 – 2011.
  • Πρόεδρος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών για τα έτη 2011 – 2012.
  • Μέλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου 2018

ΜΕΛΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΩΝ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

 

 

  1. Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
  2. Μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
  3. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας
  4. Μέλος της European Spine Society
  5. Ιδρυτικό Μέλος του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας
  6. Ιδρυτικό Μέλος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών
  7. Πάρεδρο Μέλος της Εταιρείας Ελληνικής Χειρουργικής
  8. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πειραματικής Ιατρικής
  9. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος
  10. Μέλος της European Spine Deformities Society
  11. Μέλος της European Association of Trauma and Emergency Surgery
  12. Μέλος της International Society for Minimal Intervention in Spinal Surgery – ISMISS
  13. Μέλος της American Academy of Orthopaedic Surgeons.
  14. Μέλος της Cervical Spine Research Society.
  15. Μέλος της International Medical Society of Paraplegia
  16. Μέλος της Spine Society of Europe, (1998)
  17. Μέλος της Εταιρείας Ιατρικής & Επιστημών για το χορό και τις Παραστατικές τέχνες
  18. Μέλος της Εταιρείας ARGOS
  19. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Σαρκώματος
  20. Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης 2006 (Greek Spine Society)
  21. Μέλος της A.O. Spine.
  22. Μέλος της North American Spine Society.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

ΚΑΙ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΩΝ

 

  1. Chairman on Free Communications at the Deutsch – Griechisches Symposium uber “Querschnit – Rahmung”, Bad Wldungen – Germany, 6-8 Sept. 1984.
  2. Μέλος του Προεδρείου της Συνεδρίας με θέμα «ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ» στο Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Βρετανικής Ορθοπαιδικής Εταιρείας, Ρόδος 2-6 Μαΐου 1989.
  3. Chairman on Free Communications “ORTHOPAEDICS” at the 16th European Federation Congress, International College of Surgeons, Jerusalem, Israel, November, 12-17, 1989.
  4. Chairman on Free Communications at the 3rd Meeting (American and European Sections) of the Cervical Spine Research Society, Athens, 25-28 June, 1992.
  5. Μέλος του Προεδρείου της Συνεδρίας με θέμα «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ» στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Αθήνα, 26-29 Οκτωβρίου 1994.
  6. Μέλος της Συνεδρίας με θέμα: «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ» στο Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Γερμανικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας.
  7. Chairman on Free Communications, Subject “ORTHOPAEDICS”, in the XX International Federation Congress, Athens, 17-20 Sept. 1997.
  8. Chairman on Free Communications, subject “ORTHOPAEDICS” in the 2nd European Congress of Trauma and Emergency Surgery, Athens, 1-4 Oct. 1997.
  9. Coordinator on IV Symposium of the 1st Inter-Balkan Congress on Spinal Diseases (Giannnestras-Smyrnis), Athens, 7-9 May, 1998.
  10. Πρόεδρος Συνεδρίας στο 1ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας Κύπρου σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, Ξενοδοχείο Χίλτον, Λευκωσία, Κύπρος, 28-30 Οκτωβρίου 1998.
  11. Πρόεδρος Συνεδρίας με θέμα: «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΠΑΘΩΝ ΟΓΚΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ», στο 25ο Επετειακό Συμπόσιο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής», Ξενοδοχείο Porto Rio, Πάτρα, 21-24 Μαΐου 1999.
  12. Συντονιστής Στρογγύλης Τράπεζας με θέμα: «ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΠΥΕΛΟΥ-ΚΟΤΥΛΗΣ», στο 2ο Περιφερειακό Σεμινάριο του Κ.Ε.Ο.Χ. σε συνεργασία με την Ορθοπαιδική Εταιρεία Κύπρου, 17-18 Νοεμβρίου 2000, Ξενοδοχείο Χίλτον, Λευκωσία, Κύπρος. Στο Στρογγυλό Τραπέζι ανεπτύχθησαν τα θέματα: Μηχανισμοί κάκωσης – Διάγνωση – Θεραπεία και Επιπλοκές. Εκτός του γράφοντος, ομιλητές ήσαν οι κ.κ. Π. Κοροβέσης, Π. Κατώνης και Γ. Χαρτώνας.
  13. Προεδρεύων σε σειρά διαλέξεων που εδόθησαν από τους: O. Nercessian, Δ.Πολυζώη, Β. Μπιτούνη, Π. Παπαγγελόπουλο στα πλαίσια συνεδρίας της Ετήσιας Επιστημονικής Ημερίδα με θέμα: “ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ” που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, 2 Δεκεμβρίου 2000.
  14. Συντονιστής Στρογγύλης Τράπεζας του 27ου Ετησίου Συνεδρίου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής» στο Συμπόσιο με θέμα: «ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Θ.Ο.Μ.Σ.Σ.».
  15. Συντονιστής συνεδριάσεως με θέμα: «SCOLIOSIS» του 5ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου – 5th EFORT Congress, που έγινε στη Ρόδο 1-7 Ιουνίου 2001, Ξενοδοχείο Rodos Palace. Η συνεδρίαση έγινε την 6η Ιουνίου 2001.
  16. Πρόεδρος συνεδριάσεως με θέμα: «SPONDYLOLISTHESIS-MISCELLANEOUS» του 5ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου – 5th EFORT Congress, που έγινε στη Ρόδο 1-7 Ιουνίου 2001, Ξενοδοχείο Rodos Palace. Η συνεδρίαση έγινε την 7η Ιουνίου 2001.
  17. Πρόεδρος συνεδριάσεως στην 1η Εαρινή Διημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας με θέμα «ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ» που έγινε στις 9-10 Ιουνίου 2001 στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τελούσε υπό την αιγίδα του Οργανισμού ΑΘΗΝΑ-2004.
  18. Συντονιστής Στρογγυλής Τράπεζας στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Ιατροκοινωνικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Οκτωβρίου 2001.
  19. Πρόεδρος Επιστημονικής Συνεδρίας με αντικείμενο τη Σπονδυλική Στήλη, στα πλαίσια του 58ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Θεσσαλονίκη, 22-28 Οκτωβρίου 2002
  20. Συντονιστής σε Στρογγυλή Τράπεζα της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών με αντικείμενο τη Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση, στα πλαίσια του 58ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Θεσσαλονίκη, 22-28 Οκτωβρίου 2002
  21. Προεδρείο στα πλαίσια του 4ο Σεμιναρίου Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Ώμου. Από τη Θεωρία στην Πράξη, 28-29 Μαρτίου 2003, Αμφιθέατρο 401 Γ.Σ.Ν.Α.
  22. Προεδρείο στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Σεμιναρίου Επεμβατικής Ακτινολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου, Αθήνα, στις 7-10 Μαΐου 2003
  23. Συντονιστής Στρογγύλης Τράπεζας με θέμα: «Σύστημα Moss-Miami» στα πλαίσια του 3rd International Spine Symposium – 10th Anniversary of Moss-Miami Instrumentation, που πραγματοποιήθηκε στην Βουλιαγμένη στις 22 – 24 Μαΐου 2003.
  24. Προεδρείο στα πλαίσια του 9ου Συμποσίου Φυσιατρικής και Φυσικοθεραπείας με διεθνή συμμετοχή – Πολυθεματικού Συνεδρίου Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλλονιά στις 5 – 7 Σεπτεμβρίου 2003.
  25. Συντονιστής Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Εμβιομηχανική της Σπονδυλικής Στήλης και Σπονδυλοδεσία» στα πλαίσια του 29ου Ετήσιου Συνεδρίου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19 – 21 Σεπτεμβρίου 2003.
  26. Συντονιστής σε επιστημονική συνεδρία με θέμα «Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης» στα πλαίσια του 59ου Πανελληνίου Ορθοπαιδικού Συνέδριου με διεθνή συμμετοχή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 – 19 Οκτωβρίου 2003.
  27. Συντονιστής σε Δορυφορικό Συμπόσια με θέμα «Θεραπευτική αντιμετώπιση επώδυνων μυοσκελετικών συνδρόμων: Υπάρχει ασφαλής και ταυτόχρονα αποτελεσματική επιλογή;» στα πλαίσια του 59ου Πανελληνίου Ορθοπαιδικού Συνέδριου με διεθνή συμμετοχή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 – 19 Οκτωβρίου 2003.
  28. Πρόεδρος σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Ειδικές κακώσεις» στα πλαίσια του Επιστημονικού Συνεδρίου «Τραύμα – Τροχαία Ατύχημα – Ημέρες Ανανήψεως 2004» που πραγματοποιήθηκες την Αθήνα στις 13 -1 5 Φεβρουαρίου 2004.
  29. Πρόεδρος σε Στρογγυλή Τράπεζα στα πλαίσια του Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Αντιμετώπιση του επείγοντος στους αθλητικούς χώρους και τις κερκίδες» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3 – 4 Απριλίου 2004.
  30. Συντονιστής Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «όγκοι σπονδυλικής στήλης» στα πλαίσια του 30ου Ετήσιου Συνέδριου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής» που πραγματοποιήθηκε στην Σάμο στις 16 – 19 Σεπτεμβρίου 2004.
  31. Πρόεδρος σε συνεδρία προφορικών ανακοινώσεων στα πλαίσια του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 – 24 Απριλίου 2005.
  32. Πρόεδρος σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Εκφύλιση του Μεσοσπονδυλίου Δίσκου» στα πλαίσια του 9ου Πολυθεματικού Ορθοπαιδικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πελαγία Κρήτης στις 17 – 19 Ιουνίου 2005.
  33. Πρόεδρος συνεδρίας διαλέξεων στα πλαίσια του 61ου Πανελλήνιου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 – 15 Οκτωβρίου 2005.
  34. Συντονιστής Συμποσίου με θέμα «Κυφοπλαστική» στα πλαίσια διημερίδας με θέμα «Οστεοπόρωση – Νεότερες Εξελίξεις» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 – 26 Νοεμβρίου 2005.
  35. Πρόεδρος ειδικής διάλεξης με θέμα «Θανατηφόρο τραύμα – Δότες οργάνων και ο ΕΟΜ» στα πλαίσια του 8ου Πολυθεματικού Συνέδριου «Εντατική Θεραπεία & Επείγουσα Ιατρική: Τραύμα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 – 26 Νοεμβρίου 2005.
  36. Συντονιστής στρογγυλής τράπεζας στην επιστημονική εκδήλωση της MEDIEXPO που έγινε στην Αθήνα από 31 Μαρτίου – 3 Απριλίου 2006.
  37. Πρόεδρος της 2ης Τράπεζας του 3ου εκπαιδευτικού προγράμματος επείγουσας αθλητιατρικής «Η αντιμετώπιση του επείγοντος στους αγωνιστικούς χώρους και στις κερκίδες» που έγινε στην Λειβαδιά στις 8 Απριλίου 2006.
  38. Πρόεδρος Στρογγύλης Τράπεζας με θέμα «Αιτιολόγηση της Οσφυαλγίας» στο 20ο Συνέδριο Φυσικοθερπαείας που έγινε στην Αθήνα στις 3 -4 Νοεμβρίου 2006.
  39. Πρόεδρος Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα : Εξελίξεις στην εμβιομηχανικής του μυοσκελετικού συστήματος στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Τμήματος Ορθοπαιδικής Έρευνας του ΕΕΧΟΤ που έγινε στο Πόρτο Χέλι την 24- 26 Νοεμβρίου 2006.
  40. Πρόεδρος Στρογγύλης τράπεζας στο 4ο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επείγουσας αθλητιιατρικής που έγινε στην Αθήνα 24 Μαρτίου 2007.
  41. Πρόεδρος Στρογγύλης τράπεζας με θέμα «Μεταστατική νόσος των οστών-μυέλωμα: Χειρουργική Θεραπεία στο 20ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Ογκολογίας που έγινε στην Αθήνα 20 – 22 Νοεμβρίου 2007.
  42. Πρόεδρος συνεδρίας διαλέξεων στο 7th Turkish – Greek Intra University Orthopaedic Meeting που έγινε στην Σμύρνη 7 – 9 Μαϊου 2009.
  43. Συντονιστής Στρογγύλης τράπεζας με θέμα «Εκφύλιση Ο.Μ.Σ.Σ.» στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης που έγινε στην Αθήνα 16 – 18 Οκτωβρίου 2009.
  44. Πρόεδρος Στρογγύλης τράπεζας με θέμα «Cervical Myelopathy» στο Cervical Sppine Hands on Course που έγινε στην Θεσσαλονίκη 12 -1 4 Νοεμβρίου 2009.
  45. Πρόεδρος συνεδρίας διαλέξεων στο 1ο Κοινό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιουλικών και του Τμήματος Ορθοπαιδικής Ερευνας ΕΕΧΟΤ που έγινε στην Αθήνα 27 – 29 Νοεμβρίου 2009.
  46. Συντονιστής Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Κακώσεις ΑΜΣΣ – Παραμορφώσεις ΣΣ – Εκφυλιστική Νόσος της ΟΜΣΣ» στο World Spine V and World Spine 2010 Hands on course που έγινε στην Σαντορίνη 7 – 9 Μαίου 2010.
  47. Συντονιστής Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης Διάγνωση και θεραπεία» στο 36ο Συμπόσιο Σπονδυλικής Στήλης Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής που έγινε στην Πύλο 20 -24 Μαίου 2010.
  48. Συντονιστής Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Κατάγματα Θωρακοοσφυικής Μ.Σ.Σ.» στο 67ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο που έγινε στην Αθήνα 12 – 16 Οκτωβρίου 2011.
  49. Οργανωτής της Ογκολγικής Ημερίδας στα πλαίσιατου 67ου Πανελλήνιου Ορθοπαιδικού Συέδριου που έγινε στην Αθήνα 12 -1 6 Οκτωβρίου 2011.
  50. Πρόεδρος Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Χειρουργική Θεραπεία της Εκφυλιστικής Νόσου της Ο.Μ.Σ.Σ.» στην 3η Ημερίδα Αποκατάστασης Εκφυλιστικής Νόσου Ο.Μ.Σ.Σ. που έγινε στα Ιωάννινα 18 Νοεμβρίοιυ 2011.
  51. Συντονιστής Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Νεώτερες τεχνικές στην Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης» στο Εντατικό τετραήμερο στου ΚΕΟΧ που έγινε στην Αθήνα 10 -13 Νοεμβρίου 2011.
  52. Συντονιστής Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ετοιμασία κιαι παρουσίαση μελετών στην Ορθοπαιδική Έρευνα» στα πλάισια του 68ου Πανελλήνιου Συνέδριου της ΕΕΧΟΤ που έγινε στην Αθήνα 3-6 Οκτωβρίου 2012.
  53. Συντονιστής Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Εκφύλιση Οσφυική Μεσοσπονδύλιου Δίσκου Παθοφυσιολογία Διαγνωστική προδσέγγιση Ιατρικά Λάθη Τεκμηριωμένη Θεραπεία» στα πλάισια του 68ου Πανελλήνιου Συνέδριου της ΕΕΧΟΤ που έγινε στην Αθήνα 3-6 Οκτωβρίου 2012.
  54. Εισηγητής Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Λύσε το Πρόβλημα επί θεμάτων Σπονδυλικής Στήλης» στα πλάισια του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου Σπονδυλικής Στήλης που έγινε στην Αθήνα 25-28 Οκτωβρίου 2012.
  55. Συντονιστής – Εισηγητής Στρογγυλής τράπεζας με θέμα Λύσε «Μάθε από τα λάθη σου» στα πλάισια του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου Σπονδυλικής Στήλης που έγινε στην Αθήνα 25-28 Οκτωβρίου 2012.
  56. Πρόεδρος Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Τρισδιάστατη Τεχνολογία – Εμβιομηχανική» στο 75ο Πανελλήνιου Συνέδριου της ΕΕΧΟΤ που έγινε στην Αθήνα 2-5 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής (Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών – MAICC).
  57. Ομιλητής Στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Αντιμετώπιση της Σκολίωσης των ενηλίκων» στο 75ο Πανελλήνιου Συνέδριου της ΕΕΧΟΤ που έγινε στην Αθήνα 2-5 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής (Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών – MAICC).

Α. ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

 

  1. Ερευνητική μελέτη επί των κληρωτών των 85Δ, Ε,ΣΤ ΕΣΣΟ για παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και του άκρου ποδός, βάσει διαταγής του ΓΕΣ.
    Η μελέτη έγινε σε 650 στρατιώτες που κατετάγησαν στο Στρατόπεδο Κορίνθου τον Σεπτέμβριο του 1985.
    Η ερευνητική μελέτη οργανώθηκε και διεξήχθηκε από μέλη της Μονάδας Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Υγειονομική Υπηρεσία Στρατού.

 

  • Ερευνητική μελέτη αθλητών – αθλητριών για παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης.
    Η αθλητιατρική έρευνα διεξήχθη στις ιατρικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Αυτή η έρευνα οργανώθηκε από την Μονάδα Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Υγειονομική Υπηρεσία του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών.

    Η ερευνητική μελέτη έγινε κατά τη περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 1986.

 

 

  • Ερευνητική μελέτη επί των κληρωτών της 86Α ΕΣΣΟ για παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και του άκρου ποδός. Η μελέτη έγινε σε 950 στρατιώτες καταταγέντες στο Στρατόπεδο Κορίνθου τον Φεβρουάριο του 1986.
  • «Εβδομάδα Έρευνας και Μελέτης των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης στη Σάμο». Σάμος 22 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 1987.
    Το σύνολο των επιστημονικών δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα στη νήσο Σάμο κατά το χρονικό διάστημα 22 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 1987, οργανώθηκε από:
    α) την Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών,
    β) το Ερευνητικό Κέντρο “Θ. Γαροφαλίδης” Μονάδα Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης και
    γ) την Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και των κοινωνικών φορέων.
    Οι επιστημονικές δραστηριότητες περιελάμβαναν τα ακόλουθα:
    α) Μελέτη του Μαθητικού πληθυσμού για την ύπαρξη σπονδυλικών ανωμαλιών και συγκεκριμένα για Σκολίωση και Κύφωση. Συνολικά εξετάσθηκαν 2.700 άτομα ηλικίας 8 – 18 ετών. Τα παιδιά τα οποία είχαν σπονδυλικές ανωμαλίες υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε ακτινολογικό έλεγχο της Σπονδυλικής Στήλης στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Η έρευνα έδειξε ότι περίπου 7% των μαθητών της Σάμου παρουσίαζαν διαφόρου βαθμού Σκολίωση.
    β) Ανθρωπομετρική έρευνα στον προαναφερθέντα μαθητικό πληθυσμό. Οι διαστάσεις όλων των μερών του σώματος, δηλαδή του κρανίου – κορμού – θώρακος – άνω και κάτω άκρων καταγράφηκαν προκειμένου αυτές να συσχετισθούν προς τις υφιστάμενες σπονδυλικές ανωμαλίες.
    γ) Ενημέρωση και Συζήτηση μετά Ιατρών και Πολιτών της νήσου Σάμου για τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης.

 

Για το σκοπό αυτό έγιναν δύο επιστημονικές συνεδριάσεις.
Η πρώτη έγινε την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 1987 στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου. Στην επιστημονική συνεδρίαση μίλησαν δέκα άτομα από το επιτελείο της ερευνητικής ομάδας. Αντικείμενο όλων των ομιλιών ήταν η Σκολίωση της Σπονδυλικής Στήλης.
Η δεύτερη επιστημονική συνεδρίαση έγινε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 1987 στην αίθουσα Δήμου Σαμίων. Στη συνεδρίαση η οποία περιελάμβανε ομιλίες με αντικείμενο τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης, έλαβαν μέρος επτά ομιλητές από την ερευνητική ομάδα της Ορθοπαιδικής Πανεπιστημιακής Κλινικής και από το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.
Ο γράφων, Λέκτορας τότε της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανωτής της «Εβδομάδας Μελέτης και Έρευνας των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης στη Σάμο» στην επιστημονική συνεδρίαση του Καρλοβασίου, ανέπτυξε το θέμα «Η φυσική εξέλιξη της Ιδιοπαθούς Σκολίωσης» και στην επιστημονική συνεδρίαση στο Δήμο Σαμίων ανέπτυξε το θέμα «Σκολίωση – ένα σύγχρονο διαγνωστικό, θεραπευτικό και κοινωνικό πρόβλημα».
Η ερευνητική ομάδα περιελάμβανε 21 άτομα, δώδεκα από το Ερευνητικό Κέντρο της Αθήνας και εννέα από την Σάμο. Τα άτομα αυτά ήταν τα εξής:
Γεώργιος Σάπκας-Λέκτωρ, Δημ. Κορρές-Λέκτωρ, Κώστας-Νικολόπουλος Λέκτωρ, Θεόφ. Καραχάλιος-Βοηθός, Νίκος Ρεΐσης -Βοηθός, Χρ. Χαρδούβελης -Βοηθός, Βασ. Παπαθανασίου-Βοηθός, Νίκος Αθανασόπουλος -Υποσμηναγός Βοηθός, Πάνος Ευσταθίου -Λοχαγός- Επιμελητής 1ης Ορθοπαιδικής Κλινικής 401 ΓΝΑ, Μάγδα Μπαρδαβίλια-Επιστημών Υγείας Κ.Α.Τ., Δέσποινα Σαπουντζή-Πτυχιούχος Επιστημών Υγείας Κ.Α.Τ., Σμαρούλα Παντέλη-Ψυχολόγος, Γιάννης Σοφιανός-Ορθοπαιδικός Επιμ. Β΄ ΕΣΥ-Γεν. Νοσοκ. Σάμου, Λάμπρος Σάρδης-Βοηθός Γ.Χ. Νοσ. Σάμου, Δ. Παπαθεοδώρου-Βοηθός Γ.Χ. Νοσ. Σάμου, Διον. Παρασκευόπουλος-Βοηθός Γ.Χ.Νοσ. Σάμου, Μιχ. Μυριανθέας-Βοηθός Παθολ. Νοσ. Σάμου, Στέφ. Παπαδημητρίου-Βοηθός Παθολ. Νοσ. Σάμου, Ελένη Παπαγεωργίου-Βοηθός Παθολ. Νοσ. Σάμου, Κώστας Χριστοφής-Αγροτικός Ιατρός Καρλοβασίου, Ιωάννης Φώκος-Φυσιοθεραπευτής Γ.Ν. Σάμου.
Συμμετείχαν επίσης επτά Προϊστάμενες και Αδελφές Νοσοκόμες από το Γεν. Νοσοκομείο Σάμου και το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου.
Στις διαλέξεις που έλαβαν χώρα στο Δήμο Σαμίων στις 28 Φεβρουαρίου έλαβαν μέρος με ομιλίες οι Ιατροί:
Γεώργιος Καλογραίας-Γεν. Χειρούργος – Δ/ντής της Χειρουργικής Κλινικής Γεν. Νοσ. Σάμου, Εμμ. Κάρλας-Παθολόγος – Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής Γεν. Νοσ. Σάμου και Αθηνά Σαράντου-Ακτινολόγος – Διευθύντρια του Ακτινολογικού Εργαστηρίου Γεν. Νοσοκομείου Σάμου.

  • Ερευνητική Μελέτη επί των Μαθητών – Μαθητριών των Τοσιτσείων – Αρσακείων Δημοτικών Σχολίων και Γυμνασίων της Εκάλης για παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης (Σκολίωση – Κύφωση – Σπονδυλόλυση – Σπονδυλολίσθηση).
    Η έρευνα οργανώθηκε από τον γράφοντα εκπροσωπώντας τη Μονάδα Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων των Τοσιτσείων – Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων Εκάλης.

    Η έρευνα έγινε κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 1988. Οι μαθητές-τριες εξετάζονταν από ομάδα ιατρών της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής και οι ύποπτοι για κάποια από τις προαναφερθείσες Σπονδυλικές ανωμαλίες υποβάλλονταν σε περαιτέρω ειδικό κλινικο-ακτινολογικό έλεγχο στο Ερευνητικό Κέντρο «Θ. Γαροφαλίδης» της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής. Στην Ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι ειδικευόμενοι βοηθοί της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής κ.κ. Θ. Καραχάλιος, Ν. Ζαχαράκης, Π. Γιαννακόπουλος, Κ. Μουσαφίρης, Χαλίλ Ντάα, Χρ. Χαρδούβελης, Κ. Ζωτόπουλος.
    Στα πλαίσια της ερευνητικής προσπάθειας και για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του όλου θέματος, στις 4 Μαΐου 1988 στο Αμφιθέατρο του Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης έγιναν δύο ομιλίες για ενημέρωση των Γονέων και Κηδεμόνων. Ο κ. Δημ. Κορρές μίλησε για την Κύφωση και Σπονδυλολίσθηση και ο υποφαινόμενος για την Σκολίωση.

 

  • Ερευνητική Μελέτη επί των Μαθητών και Μαθητριών του Εκπαιδευτηρίου «ΔΟΥΚΑ» για παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης.
    Ομάδα Ιατρών της Μονάδας Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής έκανε έλεγχο των μαθητών-τριών του Εκπαιδευτηρίου «ΔΟΥΚΑ» των Αθηνών.

    Εξετάσθηκαν 800 μαθητές και μαθήτριες των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.
    Ο μαζικός έλεγχος του μαθητικού πληθυσμού αποσκοπούσε στη πρώιμη ανακάλυψη και καταγραφή των σπονδυλικών ανωμαλιών που εμφανίζονται στους μαθητές και μαθήτριες αυτών των ηλικιών. Η έρευνα έγινε από τις 23 Μαΐου έως την 1η Μαΐου 1990. Οι μαθητές-τριες που είχαν κάποιο είδος σπονδυλικής ανωμαλίας (Σκολίωση – Κύφωση – Σπονδυλόλυση – Σπονδυλολίσθηση) εξετάσθηκαν περαιτέρω στο Ερευνητικό Κέντρο «Θ. Γαροφαλίδης» της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής.
    Η Πανεπιστημιακή Ομάδα των γιατρών που έκανε την έρευνα αποτελείτο από τον γράφοντα Επίκουρο Καθηγητή τότε της Ορθοπαιδικής και τους κ.κ. Χάρη Χριστόπουλο-Ειδ. Ορθοπαιδικό, Α. Βασιλειάδη- Ειδ. Ορθοπαιδικό και Α. Αντωνιάδη-Ειδ. Ορθοπαιδικό.

 

 

 

Β. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

 

  1. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του γράφοντος στην έρευνα σχετικά με το Μυοσκελετικό Σύστημα και τις Ορθοπαιδικές Παθήσεις άρχισε το έτος 1975 με την εκπόνηση της πειραματικής του μελέτης για την ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ. Η μελέτη έγινε σε κουνέλια και αποτέλεσε το θέμα της διδακτορικής του διατριβής: «ΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΑΙ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΕΠΙ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΝ ΑΝΑΤΑΞΙΝ ΑΥΤΟΥ».
  2. Ερευνητικό ήταν επίσης το θέμα της Διατριβής επί Υφηγεσία.
    Η διατριβή επί υφηγεσία με τίτλο: ‘’ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ’’, αφορούσε τη μελέτη των μεταβολών των μηχανικών ιδιοτήτων της Σπονδυλικής Μονάδας (δύο ακέραιοι σπόνδυλοι με τον μεταξύ αυτών μεσοσπονδύλιο δίσκο), μετά διαταραχή της ακεραιότητας οπισθίων σπονδυλικών στοιχείων. Είναι εργασία πειραματική και πραγματοποιήθηκε το 1983-84 στο Ερευνητικό Κέντρο ‘’Θ. Γαροφαλίδης’’ της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εργαστήριο Αντοχής Υλικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
    Η μελέτη αυτή έγινε με κύριο σκοπό τη μελέτη της αστάθειας που προκαλεί στη σπονδυλική στήλη η πεταλεκτομή, μία εγχείρηση που γίνεται πολύ συχνά στην Ορθοπαιδική πράξη.
    Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η αντοχή της σπονδυλικής μονάδας σε στρέψη διαταράσσεται ουσιαστικά μετά την πεταλεκτομή στην οποία περιλαμβάνονται οι σπονδυλικές διαρθρώσεις.
    Διαπιστώθηκε επίσης ότι και άλλοι παράγοντες σχετίζονται προς την αντοχή της σπονδυλικής μονάδας σε στρέψη όπως είναι το σχήμα και η συνολική επιφάνεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο προσανατολισμός των σπονδυλικών διαρθρώσεων, η επιφάνεια των πετάλων καθώς και η σχέση της κατευθύνσεως της πεταλεκτομής προς την επιφάνεια των πετάλων.

 

  • Η διερεύνηση της Σκολίωσης αποτέλεσε ιδιαίτερο και εκτεταμένο αντικείμενο ερεύνης. Στο Ερευνητικό Κέντρο ‘’Θ. Γαροφαλίδης’’ της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο γράφων μαζί με τους συνεργάτες του κ. Π. Ευσταθίου, Ορθοπαιδικό – Χειρούργο των Ενόπλων Δυνάμεων και κ. Θεόφιλο Καραχάλιο, ειδικευμένο τότε Βοηθό της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής, εισήγαγαν και καθιέρωσαν την ΦΩΤΟΣΤΕΡΕΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ MOIRE ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΚΟΛΙΩΣΗ. Το θέμα αυτό αποτέλεσε και το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του κ. Καραχάλιου, η οποία έγινε υπό την άμεσο καθοδήγηση του γράφοντος.
  • Συμμετοχή – συνεργασία με την Έδρα Μηχανικής – Αντοχής Υλικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για την πραγματοποίηση της πρωτοποριακής μελέτης με θέμα: «Προσομοίωση της μηχανικής ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ της οπίσθιας σπονδυλοδεμένης με σύστημα διαυχενικών ΒΙΔΩΝ και ράβδων σπονδυλικής μονάδας, υπό στατικά φορτία και φορτία κοπώσεως». Η πειραματική μελέτη τυγχάνει της χρηματο-οικονομικής καλύψεως από το Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΠΕΝΕΔ) και ευρίσκεται υπό εξέλιξη.
    Αντικείμενο Έρευνας – Στόχοι του Έργου: θα μελετηθεί πειραματικά η μηχανική συμβατότητα των υλικών των συστημάτων οπίσθιας μηχανικής σπονδυλοδεσίας της οσφυϊκής μοίρας της ανθρώπινης Σπονδυλικής Στήλης (διαυχενικές βίδες, ράβδοι, συνδετικά – στηρικτικά στοιχεία, ασφαλιστικά κοχλιών) με τα αντίστοιχα οστά.
    Στην πειραματική μελέτη θα ασκηθούν στα δοκίμια τόσον μονοαξονικές φορτίσεις (εφελκυτσικές και θλιπτικές) όσον και φορτίσεις κάμψεως. Δεδομένου ότι στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου τα φορτία δεν ασκούνται μονοαξονικά αλλά συνδυασμένα θα μελετηθούν στη φάση της πειραματικής μελέτης και πολυακονικές καταπονήσεις ώστε να προσομοιωθούν οι συνδυασμένες ορθές και διατμητικές φορτίσεις (όπως για παράδειγμα η πολύ συνηθισμένη στην πράξη στρεπτοκαμπτική καταπόνηση).
    Η μηχανική συμπεριφορά θα προσομοιωθεί με κατάλληλα υποδείγματα ώστε να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη της συμπεριφοράς της οπισθίως σπονδυλοδεμένης σπονδυλικής μονάδας (σπόνδυλοι και στηρικτικός μηχανισμός) υπό στατικά μηχανικά φορτία αλλά και υπό φορτία κοπώσεως.
    Η άσκηση φορτίων κοπώσεως είναι απαραίτητη δεδομένου ότι δομικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης υφίστανται τις φορτίσεις όχι μόνο στατικά αλλά και με εναλλασσόμενο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργούνται τάσεις και παραμορφώσεις από κόπωση.
    Οι στόχοι του προτεινόμενου έργου μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:
    Α) να προσδιορισθούν οι μηχανικές ιδιότητες και σταθερές τόσον των υλικών της σπονδυλοδεσία όσον και των οστών επί των οποίων αυτά θα προσαρμοσθούν. Οι σπονδυλικές μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν στην πειραματική διαδικασία θα είναι βόειες.
    Β) να προσδιορισθούν οι φορτίσεις που θα πρέπει να ασκηθούν στις βόειες σπονδυλικέ μονάδες ώστε να προσομοιώνονται ικανοποιητικά οι φορτίσεις στις αντίστοιχες ανθρώπινες μονάδες.
    Γ) να εντοπισθούν τα αίτια της αστοχίας των οπισθίως σπονδυλοδεμένων σπονδυλικών μονάδων είτε από θραύση των στηρικτικών μεταλλικών στοιχείων, είτε από εξόλκευση των κοχλιών στερεώσεως χωρίς να έχει προηγηθεί αστοχία των μεταλλικών στοιχείων στηρίξεως.
    Δ) να προταθούν βελτιώσεις των τεχνικών οπισθίας σπονδυλοδεσίας της οσφυϊκής μοίρας ώστε να ελαττωθούν οι παρατηρούμενες αστοχίες.
    Ε) να προσομοιωθούν τα φαινόμενα με θεωρητικά μοντέλα ώστε να καταστεί δυνατή η γενικότερη εφαρμογή των πειραματικών αποτελεσμάτων.
    ΣΤ) να συλλεγεί τεχνογνωσία από τους συνεργαζόμενους φορείς χρήστες που να τους επιτρέψει να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.

 

 

  • Συμμετοχή στο Ερευνητικό Πρόγραμμα: «Intervertebral Disc Degeneration: Interplay of Age, Environmental and Genetic Factors» (Ακρωνύμιο EuroDisc).
    Στο Ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν Ερευνητικά κέντρα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της συμβολής περιβαντολογικών και γενετικών παραγόντων καθώς και της ηλικίωσης στις εκφυλιστικές παθήσεις του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Αναλυτικότερα, αντικείμενα του έργου αποτελούν: α) η μελέτη των εκφυλιστικών μεταβολών στην εξωκυττάριο μήτρα του μεσοσπονδυλίου δίσκου, β) η εξέταση της συμμετοχής φαινομένων νεοαγγείωσης και παθολογικής νεύρωσης στις μεταβολές αυτές, γ) η μελέτη με πειραματικά και θεωρητικά μοντέλα της επίδρασης της παθολογικής εξωκυττάριου μήτρας στη μηχανική συμπεριφορά των κυττάρων του δίσκου, δ) η μελέτη της επίδρασης μηχανισμών stress και τροφικών μεταβολών στο μεταβολισμό του δίσκου και στην ικανότητα των κυττάρων του δίσκου για ιστική ανάπλαση (περιλαμβάνεται και η εξέταση σηματοδοτικών μονοπατιών που εμπλέκονται στα ανωτέρα φαινόμενα), ε) ο συσχετισμός των ανωτέρω παραμέτρων με γενετικούς ελέγχους για πιθανούς πολυμορφισμούς, που ευαισθητοποιούν το άτομο σε παράγοντες εκφυλισμού της εξωκυττάριου μήτρας και στ) η εξέταση μιας βάσης δεδομένων με στοιχεία από δίδυμους για συσχετισμούς γενετικού υποβάθρου – περιβάλλοντος, σε συνδυασμό πάντοτε με τα ευρήματα στο κυτταρικό / ιστικό επίπεδο.
    Στα πλαίσια των ανωτέρω μελετών το εργαστήριο του Ινστιτούτου Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», έχει αναλάβει την υποχρέωση να προμηθεύσει το δίκτυο του προγράμματος με δείγματα αίματος από ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για παθήσεις σχετιζόμενες με εκφυλισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου, καθώς και από συγγενείς τους (ως δείγματα ελέγχου). Επίσης, τόσο για το τμήμα των μελετών που θα διεξαχθεί στο εργαστήριο, όσο και γι’ αυτά που θα διεξαχθούν από τους υπόλοιπους συνεργάτες είναι απαραίτητα δείγματα μεσοσπονδυλίου δίσκου από αυτοψίες ή από χειρουργικές αφαιρέσεις.

 

 

  • Συμμετοχή στη πειραματική μελέτη «The influence of the insertion technique on the pullout force of pedicle screws: An axperimental study» Π. Χατζηστέργος, Γ. Σάπκας, Σ. Κουρκούλης.
    Η μελέτη εκπονήθηκε από το Τμήμα Βιοιατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με επιβλέποντα τον Αν. Καθηγητή κ. Σ. Κουρκούλη.