• Περίπτωση: Ελ. Ελ. 14  1/2 χρονών – Διάγνωση: Κάταγμα ιερού οστού – πτέρνης – Σπονδυλικής Στήλης

    Περίπτωση: Ελ. Ελ. 14 1/2 χρονών – Διάγνωση: Κάταγμα ιερού οστού – πτέρνης – Σπονδυλικής Στήλης

    Η Ελ. Ελ., σε ηλικία 14 1/2 χρονών κατόπιν πτώσεως απο ύψος 8 μέτρων, υπέστη:

    α) Κάταγμα του ιερού οστού, με συνέπεια να εγκατασταθούν άμεσα σημαντικότατες σφιγκτηριακές (ούρηση & αφόδευση) και νευρολογικές διατάραχές στα κάτω άκρα.

    β) Επι πλέον δε προκλήθηκε και συντριπτικό κάταγματα της δεξιάς πτέρνας

    el.el

    Εικόνα 1

    Προεγχειρητική μετωπιαία ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου. Παρατηρείται η ύπαρξη κατάγματος του ιερού οστού στη μεσότητα του.

    Εικόνα 2

    Προεγχειρητική αξονική τομογραφία της ίδιας περιοχής.
    Αξονική λήψη. Παρατηρείται η διάσπαση των ανατομικών στοιχείων του σώματος του ιερού οστού. Ενώ παραμένουν ακέραιες οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις.

    Εικόνα 3

    Προεγχειρητική μαγνητική τομογραφία της ίδιας περιοχής.

    Μαγνητική Τομογραφία (ακολουθία Τ1 και Τ2), πλάγια (οβελιαία) λήψη.
    Παρατηρείται η ύπαρξη κατάγματος στη μεσότητα του ιερού οστού, περίπου στο επίπεδο του 1ου προς τον 2ο ιερό σπόνδυλο και η οπίσθια παρεκτόπιση του 1ου ιερού σπονδύλου, η οποία ευθύνεται για την πρόκληση των νευρολογικών διαταραχών.

    Εικόνα 4 α, β, γ

    Προεγχειρητική αξονική τομογραφία δεξιού άκρου ποδός. Έχουν προκληθεί συντριπτικότατα κατάγματα της δεξιάς πτέρνας.

    Εικόνα 5

    Διεγχειρητική φωτογραφία της οσφυοιερής περιοχής της σπονδυλικής στήλης. Έχει γίνει αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων μετά την αφαίρεση του αριστερού πετάλου του 4ου και αμφότεροπλεύρος του 5ου ασφυϊκου σπονδύλου, του 1ου και του 2ου ιερού σπονδύλου .
    Έχει προκληθεί ρήξη της μήνιγγας και τραυματισμός – εξελκυσμός των συστοίχων νευρικών ριζών, λόγο της μεγάλης παρεκτοπίσεως του 1ου ιερού σπονδύλου.

    Εικόνα 6

    Διεγχειρητική φωτογραφία της ίδιας περιοχής. Έχει γίνει συρραφή της μήνιγγας.

    Εικόνα 7

    Διεγχειρητική φωτογραφία της οσφυοιερής περιοχής. Έχει επιτευχθεί ανάταξη του κατάγματος και σταθεροποίηση με σύστημα κοχλιών και ράβδων. Η συρραφείσα μήνιγγα και ο νωτιαίος σάκκος έχουν καλυφθεί με  αυτόλογο λίπος.

    Εικόνα 8

    1η Μετεγχειρητική ακτινογραφία :
    α) μετωπιαία και
    β) πλάγια της οσφυοιερής περιοχής.

    Διαπιστώνεται η ανάταξη και η σταθεροποιήση του κατάγματος με την εφαρμογή συστήματος σπονδυλοδεσίας, που περιλαμβάνει διαυχενικούς κοχλίες, άγκιστρα, ράβδους και εκτείνεται απο τον 5ο οσφυϊκο μέχρι τον 4ο ιερό σπόνδυλο.

     

    Εικόνα 9

    Πλάγια ακτινογραφία της πτέρνας. Η πτέρνα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κατα την οποία εγένετο ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση με σύστημα πλακός, κοχλιών και ελευθέρων βελονών.

    Η μετεγχειρητική πορεία υπήρξε ομαλή και προοδευτικά βελτιώθηκε η μυϊκή ισχύς των κάτω άκρων καθώς και οι  σφιγκτηριακές λειτουργίες (ούρηση – αφόδευση).

    Εικόνα 10 α,β

    Μετωπιαία και πλάγια ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης, 6 μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση. Παρατηρείται οτι διατηρείται η σταθερότητα της καταγματικής περιοχής και τα υλικά σπονδυλοδεσίας παραμένουν ακέραια στην αρχική τους θέση.

    Εικόνα 11

    Πλάγια ακτινογραφία της πτέρνας 8 μήνες μετά την αφαίρεση των υλικών οστεοσυνθέσεως.
    Έχει επιτευχθεί η πώρωση του κατάγματος υφίσταται όμως διαταραχή της σωστής σχέσεως των αρθρούμενων επιφανειών πτέρνας – αστραγάλου, λόγω της μερικής καθιζήσεως της άνω επιφανείας της πτέρνας.

    Εικόνα 12 α, β, γ

    Μετοπιαίες και πλάγια ακτινογραφία μετά την αφαίρεση των υλικών της οσφυοιερής σπονδυλοδεσίας, 16 μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση. Παρατηρείται η διατήρηση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης.

    Η μυϊκή ισχύος του δεξιού σκέλους είχε αποκατασταθεί, ενώ σαφώς υπελλείπετο του αριστερού, όμως και σε αυτό η βελτίωση της μυϊκης ισχύος σ’ αυτό υπήρξε σταθερή.

    Εικόνα 13 α, β

    Η τραυματίας ωστόσο, μετά απο 6 μήνες, υπέστη μετά απο μερικούς μήνες νέο κάταγμα στη θωρακο-οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλη κατόπιν πτώσεως εξ  ύψους. Συγκεκριμένα προκλήθηκε  εκρηκτικό κάταγμα του 1ου οσφυϊκου σπονδύλου, χωρίς να προκληθεί καινούργια νευρολογική διαταραχή. Η τραυματίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για ανάταξη και σταθεροποιήση της περιοχής με σύστημα διευχενικών κοχλιών και ράβδων.

     

    Leave a reply →