Α. ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

 

  1. Ερευνητική μελέτη επί των κληρωτών των 85Δ, Ε,ΣΤ ΕΣΣΟ για παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και του άκρου ποδός, βάσει διαταγής του ΓΕΣ.
    Η μελέτη έγινε σε 650 στρατιώτες που κατετάγησαν στο Στρατόπεδο Κορίνθου τον Σεπτέμβριο του 1985.
    Η ερευνητική μελέτη οργανώθηκε και διεξήχθηκε από μέλη της Μονάδας Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Υγειονομική Υπηρεσία Στρατού.

 

  • Ερευνητική μελέτη αθλητών – αθλητριών για παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης.
    Η αθλητιατρική έρευνα διεξήχθη στις ιατρικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Αυτή η έρευνα οργανώθηκε από την Μονάδα Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Υγειονομική Υπηρεσία του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών.

    Η ερευνητική μελέτη έγινε κατά τη περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 1986.

 

 

  • Ερευνητική μελέτη επί των κληρωτών της 86Α ΕΣΣΟ για παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και του άκρου ποδός. Η μελέτη έγινε σε 950 στρατιώτες καταταγέντες στο Στρατόπεδο Κορίνθου τον Φεβρουάριο του 1986.
  • «Εβδομάδα Έρευνας και Μελέτης των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης στη Σάμο». Σάμος 22 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 1987.
    Το σύνολο των επιστημονικών δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα στη νήσο Σάμο κατά το χρονικό διάστημα 22 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 1987, οργανώθηκε από:
    α) την Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών,
    β) το Ερευνητικό Κέντρο “Θ. Γαροφαλίδης” Μονάδα Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης και
    γ) την Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και των κοινωνικών φορέων.
    Οι επιστημονικές δραστηριότητες περιελάμβαναν τα ακόλουθα:
    α) Μελέτη του Μαθητικού πληθυσμού για την ύπαρξη σπονδυλικών ανωμαλιών και συγκεκριμένα για Σκολίωση και Κύφωση. Συνολικά εξετάσθηκαν 2.700 άτομα ηλικίας 8 – 18 ετών. Τα παιδιά τα οποία είχαν σπονδυλικές ανωμαλίες υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε ακτινολογικό έλεγχο της Σπονδυλικής Στήλης στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Η έρευνα έδειξε ότι περίπου 7% των μαθητών της Σάμου παρουσίαζαν διαφόρου βαθμού Σκολίωση.
    β) Ανθρωπομετρική έρευνα στον προαναφερθέντα μαθητικό πληθυσμό. Οι διαστάσεις όλων των μερών του σώματος, δηλαδή του κρανίου – κορμού – θώρακος – άνω και κάτω άκρων καταγράφηκαν προκειμένου αυτές να συσχετισθούν προς τις υφιστάμενες σπονδυλικές ανωμαλίες.
    γ) Ενημέρωση και Συζήτηση μετά Ιατρών και Πολιτών της νήσου Σάμου για τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης.

 

Για το σκοπό αυτό έγιναν δύο επιστημονικές συνεδριάσεις.
Η πρώτη έγινε την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 1987 στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου. Στην επιστημονική συνεδρίαση μίλησαν δέκα άτομα από το επιτελείο της ερευνητικής ομάδας. Αντικείμενο όλων των ομιλιών ήταν η Σκολίωση της Σπονδυλικής Στήλης.
Η δεύτερη επιστημονική συνεδρίαση έγινε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 1987 στην αίθουσα Δήμου Σαμίων. Στη συνεδρίαση η οποία περιελάμβανε ομιλίες με αντικείμενο τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης, έλαβαν μέρος επτά ομιλητές από την ερευνητική ομάδα της Ορθοπαιδικής Πανεπιστημιακής Κλινικής και από το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.
Ο γράφων, Λέκτορας τότε της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανωτής της «Εβδομάδας Μελέτης και Έρευνας των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης στη Σάμο» στην επιστημονική συνεδρίαση του Καρλοβασίου, ανέπτυξε το θέμα «Η φυσική εξέλιξη της Ιδιοπαθούς Σκολίωσης» και στην επιστημονική συνεδρίαση στο Δήμο Σαμίων ανέπτυξε το θέμα «Σκολίωση – ένα σύγχρονο διαγνωστικό, θεραπευτικό και κοινωνικό πρόβλημα».
Η ερευνητική ομάδα περιελάμβανε 21 άτομα, δώδεκα από το Ερευνητικό Κέντρο της Αθήνας και εννέα από την Σάμο. Τα άτομα αυτά ήταν τα εξής:
Γεώργιος Σάπκας-Λέκτωρ, Δημ. Κορρές-Λέκτωρ, Κώστας-Νικολόπουλος Λέκτωρ, Θεόφ. Καραχάλιος-Βοηθός, Νίκος Ρεΐσης -Βοηθός, Χρ. Χαρδούβελης -Βοηθός, Βασ. Παπαθανασίου-Βοηθός, Νίκος Αθανασόπουλος -Υποσμηναγός Βοηθός, Πάνος Ευσταθίου -Λοχαγός- Επιμελητής 1ης Ορθοπαιδικής Κλινικής 401 ΓΝΑ, Μάγδα Μπαρδαβίλια-Επιστημών Υγείας Κ.Α.Τ., Δέσποινα Σαπουντζή-Πτυχιούχος Επιστημών Υγείας Κ.Α.Τ., Σμαρούλα Παντέλη-Ψυχολόγος, Γιάννης Σοφιανός-Ορθοπαιδικός Επιμ. Β΄ ΕΣΥ-Γεν. Νοσοκ. Σάμου, Λάμπρος Σάρδης-Βοηθός Γ.Χ. Νοσ. Σάμου, Δ. Παπαθεοδώρου-Βοηθός Γ.Χ. Νοσ. Σάμου, Διον. Παρασκευόπουλος-Βοηθός Γ.Χ.Νοσ. Σάμου, Μιχ. Μυριανθέας-Βοηθός Παθολ. Νοσ. Σάμου, Στέφ. Παπαδημητρίου-Βοηθός Παθολ. Νοσ. Σάμου, Ελένη Παπαγεωργίου-Βοηθός Παθολ. Νοσ. Σάμου, Κώστας Χριστοφής-Αγροτικός Ιατρός Καρλοβασίου, Ιωάννης Φώκος-Φυσιοθεραπευτής Γ.Ν. Σάμου.
Συμμετείχαν επίσης επτά Προϊστάμενες και Αδελφές Νοσοκόμες από το Γεν. Νοσοκομείο Σάμου και το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου.
Στις διαλέξεις που έλαβαν χώρα στο Δήμο Σαμίων στις 28 Φεβρουαρίου έλαβαν μέρος με ομιλίες οι Ιατροί:
Γεώργιος Καλογραίας-Γεν. Χειρούργος – Δ/ντής της Χειρουργικής Κλινικής Γεν. Νοσ. Σάμου, Εμμ. Κάρλας-Παθολόγος – Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής Γεν. Νοσ. Σάμου και Αθηνά Σαράντου-Ακτινολόγος – Διευθύντρια του Ακτινολογικού Εργαστηρίου Γεν. Νοσοκομείου Σάμου.

  • Ερευνητική Μελέτη επί των Μαθητών – Μαθητριών των Τοσιτσείων – Αρσακείων Δημοτικών Σχολίων και Γυμνασίων της Εκάλης για παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης (Σκολίωση – Κύφωση – Σπονδυλόλυση – Σπονδυλολίσθηση).
    Η έρευνα οργανώθηκε από τον γράφοντα εκπροσωπώντας τη Μονάδα Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων των Τοσιτσείων – Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων Εκάλης.

    Η έρευνα έγινε κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 1988. Οι μαθητές-τριες εξετάζονταν από ομάδα ιατρών της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής και οι ύποπτοι για κάποια από τις προαναφερθείσες Σπονδυλικές ανωμαλίες υποβάλλονταν σε περαιτέρω ειδικό κλινικο-ακτινολογικό έλεγχο στο Ερευνητικό Κέντρο «Θ. Γαροφαλίδης» της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής. Στην Ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι ειδικευόμενοι βοηθοί της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής κ.κ. Θ. Καραχάλιος, Ν. Ζαχαράκης, Π. Γιαννακόπουλος, Κ. Μουσαφίρης, Χαλίλ Ντάα, Χρ. Χαρδούβελης, Κ. Ζωτόπουλος.
    Στα πλαίσια της ερευνητικής προσπάθειας και για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του όλου θέματος, στις 4 Μαΐου 1988 στο Αμφιθέατρο του Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης έγιναν δύο ομιλίες για ενημέρωση των Γονέων και Κηδεμόνων. Ο κ. Δημ. Κορρές μίλησε για την Κύφωση και Σπονδυλολίσθηση και ο υποφαινόμενος για την Σκολίωση.

 

  • Ερευνητική Μελέτη επί των Μαθητών και Μαθητριών του Εκπαιδευτηρίου «ΔΟΥΚΑ» για παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης.
    Ομάδα Ιατρών της Μονάδας Έρευνας Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής έκανε έλεγχο των μαθητών-τριών του Εκπαιδευτηρίου «ΔΟΥΚΑ» των Αθηνών.

    Εξετάσθηκαν 800 μαθητές και μαθήτριες των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.
    Ο μαζικός έλεγχος του μαθητικού πληθυσμού αποσκοπούσε στη πρώιμη ανακάλυψη και καταγραφή των σπονδυλικών ανωμαλιών που εμφανίζονται στους μαθητές και μαθήτριες αυτών των ηλικιών. Η έρευνα έγινε από τις 23 Μαΐου έως την 1η Μαΐου 1990. Οι μαθητές-τριες που είχαν κάποιο είδος σπονδυλικής ανωμαλίας (Σκολίωση – Κύφωση – Σπονδυλόλυση – Σπονδυλολίσθηση) εξετάσθηκαν περαιτέρω στο Ερευνητικό Κέντρο «Θ. Γαροφαλίδης» της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής.
    Η Πανεπιστημιακή Ομάδα των γιατρών που έκανε την έρευνα αποτελείτο από τον γράφοντα Επίκουρο Καθηγητή τότε της Ορθοπαιδικής και τους κ.κ. Χάρη Χριστόπουλο-Ειδ. Ορθοπαιδικό, Α. Βασιλειάδη- Ειδ. Ορθοπαιδικό και Α. Αντωνιάδη-Ειδ. Ορθοπαιδικό.

 

 

 

Β. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

 

  1. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του γράφοντος στην έρευνα σχετικά με το Μυοσκελετικό Σύστημα και τις Ορθοπαιδικές Παθήσεις άρχισε το έτος 1975 με την εκπόνηση της πειραματικής του μελέτης για την ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ. Η μελέτη έγινε σε κουνέλια και αποτέλεσε το θέμα της διδακτορικής του διατριβής: «ΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΑΙ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΕΠΙ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΝ ΑΝΑΤΑΞΙΝ ΑΥΤΟΥ».
  2. Ερευνητικό ήταν επίσης το θέμα της Διατριβής επί Υφηγεσία.
    Η διατριβή επί υφηγεσία με τίτλο: ‘’ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ’’, αφορούσε τη μελέτη των μεταβολών των μηχανικών ιδιοτήτων της Σπονδυλικής Μονάδας (δύο ακέραιοι σπόνδυλοι με τον μεταξύ αυτών μεσοσπονδύλιο δίσκο), μετά διαταραχή της ακεραιότητας οπισθίων σπονδυλικών στοιχείων. Είναι εργασία πειραματική και πραγματοποιήθηκε το 1983-84 στο Ερευνητικό Κέντρο ‘’Θ. Γαροφαλίδης’’ της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εργαστήριο Αντοχής Υλικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
    Η μελέτη αυτή έγινε με κύριο σκοπό τη μελέτη της αστάθειας που προκαλεί στη σπονδυλική στήλη η πεταλεκτομή, μία εγχείρηση που γίνεται πολύ συχνά στην Ορθοπαιδική πράξη.
    Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η αντοχή της σπονδυλικής μονάδας σε στρέψη διαταράσσεται ουσιαστικά μετά την πεταλεκτομή στην οποία περιλαμβάνονται οι σπονδυλικές διαρθρώσεις.
    Διαπιστώθηκε επίσης ότι και άλλοι παράγοντες σχετίζονται προς την αντοχή της σπονδυλικής μονάδας σε στρέψη όπως είναι το σχήμα και η συνολική επιφάνεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο προσανατολισμός των σπονδυλικών διαρθρώσεων, η επιφάνεια των πετάλων καθώς και η σχέση της κατευθύνσεως της πεταλεκτομής προς την επιφάνεια των πετάλων.

 

  • Η διερεύνηση της Σκολίωσης αποτέλεσε ιδιαίτερο και εκτεταμένο αντικείμενο ερεύνης. Στο Ερευνητικό Κέντρο ‘’Θ. Γαροφαλίδης’’ της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο γράφων μαζί με τους συνεργάτες του κ. Π. Ευσταθίου, Ορθοπαιδικό – Χειρούργο των Ενόπλων Δυνάμεων και κ. Θεόφιλο Καραχάλιο, ειδικευμένο τότε Βοηθό της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής, εισήγαγαν και καθιέρωσαν την ΦΩΤΟΣΤΕΡΕΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ MOIRE ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΚΟΛΙΩΣΗ. Το θέμα αυτό αποτέλεσε και το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του κ. Καραχάλιου, η οποία έγινε υπό την άμεσο καθοδήγηση του γράφοντος.
  • Συμμετοχή – συνεργασία με την Έδρα Μηχανικής – Αντοχής Υλικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για την πραγματοποίηση της πρωτοποριακής μελέτης με θέμα: «Προσομοίωση της μηχανικής ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ της οπίσθιας σπονδυλοδεμένης με σύστημα διαυχενικών ΒΙΔΩΝ και ράβδων σπονδυλικής μονάδας, υπό στατικά φορτία και φορτία κοπώσεως». Η πειραματική μελέτη τυγχάνει της χρηματο-οικονομικής καλύψεως από το Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΠΕΝΕΔ) και ευρίσκεται υπό εξέλιξη.
    Αντικείμενο Έρευνας – Στόχοι του Έργου: θα μελετηθεί πειραματικά η μηχανική συμβατότητα των υλικών των συστημάτων οπίσθιας μηχανικής σπονδυλοδεσίας της οσφυϊκής μοίρας της ανθρώπινης Σπονδυλικής Στήλης (διαυχενικές βίδες, ράβδοι, συνδετικά – στηρικτικά στοιχεία, ασφαλιστικά κοχλιών) με τα αντίστοιχα οστά.
    Στην πειραματική μελέτη θα ασκηθούν στα δοκίμια τόσον μονοαξονικές φορτίσεις (εφελκυτσικές και θλιπτικές) όσον και φορτίσεις κάμψεως. Δεδομένου ότι στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου τα φορτία δεν ασκούνται μονοαξονικά αλλά συνδυασμένα θα μελετηθούν στη φάση της πειραματικής μελέτης και πολυακονικές καταπονήσεις ώστε να προσομοιωθούν οι συνδυασμένες ορθές και διατμητικές φορτίσεις (όπως για παράδειγμα η πολύ συνηθισμένη στην πράξη στρεπτοκαμπτική καταπόνηση).
    Η μηχανική συμπεριφορά θα προσομοιωθεί με κατάλληλα υποδείγματα ώστε να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη της συμπεριφοράς της οπισθίως σπονδυλοδεμένης σπονδυλικής μονάδας (σπόνδυλοι και στηρικτικός μηχανισμός) υπό στατικά μηχανικά φορτία αλλά και υπό φορτία κοπώσεως.
    Η άσκηση φορτίων κοπώσεως είναι απαραίτητη δεδομένου ότι δομικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης υφίστανται τις φορτίσεις όχι μόνο στατικά αλλά και με εναλλασσόμενο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργούνται τάσεις και παραμορφώσεις από κόπωση.
    Οι στόχοι του προτεινόμενου έργου μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:
    Α) να προσδιορισθούν οι μηχανικές ιδιότητες και σταθερές τόσον των υλικών της σπονδυλοδεσία όσον και των οστών επί των οποίων αυτά θα προσαρμοσθούν. Οι σπονδυλικές μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν στην πειραματική διαδικασία θα είναι βόειες.
    Β) να προσδιορισθούν οι φορτίσεις που θα πρέπει να ασκηθούν στις βόειες σπονδυλικέ μονάδες ώστε να προσομοιώνονται ικανοποιητικά οι φορτίσεις στις αντίστοιχες ανθρώπινες μονάδες.
    Γ) να εντοπισθούν τα αίτια της αστοχίας των οπισθίως σπονδυλοδεμένων σπονδυλικών μονάδων είτε από θραύση των στηρικτικών μεταλλικών στοιχείων, είτε από εξόλκευση των κοχλιών στερεώσεως χωρίς να έχει προηγηθεί αστοχία των μεταλλικών στοιχείων στηρίξεως.
    Δ) να προταθούν βελτιώσεις των τεχνικών οπισθίας σπονδυλοδεσίας της οσφυϊκής μοίρας ώστε να ελαττωθούν οι παρατηρούμενες αστοχίες.
    Ε) να προσομοιωθούν τα φαινόμενα με θεωρητικά μοντέλα ώστε να καταστεί δυνατή η γενικότερη εφαρμογή των πειραματικών αποτελεσμάτων.
    ΣΤ) να συλλεγεί τεχνογνωσία από τους συνεργαζόμενους φορείς χρήστες που να τους επιτρέψει να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.

 

 

  • Συμμετοχή στο Ερευνητικό Πρόγραμμα: «Intervertebral Disc Degeneration: Interplay of Age, Environmental and Genetic Factors» (Ακρωνύμιο EuroDisc).
    Στο Ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν Ερευνητικά κέντρα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της συμβολής περιβαντολογικών και γενετικών παραγόντων καθώς και της ηλικίωσης στις εκφυλιστικές παθήσεις του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Αναλυτικότερα, αντικείμενα του έργου αποτελούν: α) η μελέτη των εκφυλιστικών μεταβολών στην εξωκυττάριο μήτρα του μεσοσπονδυλίου δίσκου, β) η εξέταση της συμμετοχής φαινομένων νεοαγγείωσης και παθολογικής νεύρωσης στις μεταβολές αυτές, γ) η μελέτη με πειραματικά και θεωρητικά μοντέλα της επίδρασης της παθολογικής εξωκυττάριου μήτρας στη μηχανική συμπεριφορά των κυττάρων του δίσκου, δ) η μελέτη της επίδρασης μηχανισμών stress και τροφικών μεταβολών στο μεταβολισμό του δίσκου και στην ικανότητα των κυττάρων του δίσκου για ιστική ανάπλαση (περιλαμβάνεται και η εξέταση σηματοδοτικών μονοπατιών που εμπλέκονται στα ανωτέρα φαινόμενα), ε) ο συσχετισμός των ανωτέρω παραμέτρων με γενετικούς ελέγχους για πιθανούς πολυμορφισμούς, που ευαισθητοποιούν το άτομο σε παράγοντες εκφυλισμού της εξωκυττάριου μήτρας και στ) η εξέταση μιας βάσης δεδομένων με στοιχεία από δίδυμους για συσχετισμούς γενετικού υποβάθρου – περιβάλλοντος, σε συνδυασμό πάντοτε με τα ευρήματα στο κυτταρικό / ιστικό επίπεδο.
    Στα πλαίσια των ανωτέρω μελετών το εργαστήριο του Ινστιτούτου Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», έχει αναλάβει την υποχρέωση να προμηθεύσει το δίκτυο του προγράμματος με δείγματα αίματος από ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για παθήσεις σχετιζόμενες με εκφυλισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου, καθώς και από συγγενείς τους (ως δείγματα ελέγχου). Επίσης, τόσο για το τμήμα των μελετών που θα διεξαχθεί στο εργαστήριο, όσο και γι’ αυτά που θα διεξαχθούν από τους υπόλοιπους συνεργάτες είναι απαραίτητα δείγματα μεσοσπονδυλίου δίσκου από αυτοψίες ή από χειρουργικές αφαιρέσεις.

 

 

  • Συμμετοχή στη πειραματική μελέτη «The influence of the insertion technique on the pullout force of pedicle screws: An axperimental study» Π. Χατζηστέργος, Γ. Σάπκας, Σ. Κουρκούλης.
    Η μελέτη εκπονήθηκε από το Τμήμα Βιοιατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με επιβλέποντα τον Αν. Καθηγητή κ. Σ. Κουρκούλη.

 

  1. Συμβολή στην επιστημονική μελέτη με τίτλο: «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟ-ΓΡΑΦΙΑΣ (ΥΤ) ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΞΩΜΥΕΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ Η ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΡΙΖΩΝ».ΑΘΑΝ. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ, Λέκτορας Ακτινολογικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατριβή επί Υφηγεσία, Αθήνα 1984.«… Θερμές ευχαριστίες επίσης, οφείλω προς τους Καθηγητές κ.κ. Γ. Χαρτοφυλακίδη και Κ. Παπαγεωργίου για την αποστολή αρρώστων με συμπτωματολογία εξωμυελικών πιέσεων και ιδιαιτέρως στον Λέκτορα της Ορθοπαιδικής Κλινικής κ. Γ. Σάπκα για την συνεργασία του και την προσωπική του φροντίδα, που κατ΄ εντολή του Καθηγητή του ασχολήθηκε με τους αρρώστους αυτούς».
  2. Συμβολή στην επιστημονική μελέτη με τίτλο: «ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΜΙΓΟΥΣ ΑΡΘΡΙΚΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ. (Πειραματική εργασία σε κουνέλια)»
    ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΦΕΡΟΥΣΗΣ, Χειρουργός – Ορθοπαιδικός. Διατριβή επί διδακτορία, Αθήνα 1984.
    Στην εργασία αυτή έγινε αυτομεταμόσχευση τμημάτων αρθρικού χονδρού, χωρίς υποχόνδριο οστούν, σε οστεoχόνδρινες βλάβες, με τη βοήθεια βιολογικής κόλλας με βάση το Ινωδιγόνο (Fibrinogen – Tissucol – Tissed της IMMUNO).
    Σ΄ ένα σύνολο 26 λευκών κουνελιών Νέας Ζηλανδίας, βάρους 2, 5-3, 5 κιλών και ηλικίας 4-7 μηνών, δημιουργήθηκε οστεοχόνδρινο έλλειμμα στον έσω μηριαίο κόνδυλο, μεγέθους 3Χ5 mm, το οποίο εν συνεχεία καλύφθηκε με τμήμα αμιγούς αρθρικού χόνδρου προερχομένου από την αντίθετη επιγονατίδα. Παράλληλα μελετήθηκε η αναγεννητική ικανότητα του χόνδρου και του υποχονδρίου οστού σε παρόμοια βλάβη, στον έσω μηριαίο κόνδυλο του αντιθέτου γόνατος, χωρίς την τοποθέτηση μοσχεύματος. Τα ζώα χωρίσθηκαν σε 5 ομάδες αναλόγως του χρόνου ελέγχου τους, ο οποίος ήταν 1, 2, 4, 12 και 24 εβδομάδες και αντίστοιχα οι ομάδες περιείχαν 4, 5, 5,6 και 6 κουνέλια. Μετά τη θυσία κάθε ζώου παρασκευάζοντο οι μηριαίοι κόνδυλοι και των δύο γονάτων του, οι οποίοι και φωτογραφίζοντο, εν συνεχεία ακολουθούσε η προπαρασκευή για ιστολογική μελέτη.
    Τα αποτελέσματα της πειραματικής εργασίας ήταν τα ακόλουθα: α) σ΄ όλη τη διάρκεια της 6μήνου παρακολουθήσεως τα μοσχεύματα δεν έδειξαν σημεία νεκρώσεως, ιδιαίτερα στο κεντρικό τους τμήμα, β) μετά πάροδο ενός μηνός από τη μεταμόσχευση ενεφανίζετο αφαλάτωση της κατωτέρας στοιβάδας του μοσχεύματος και μετά τρεις μήνες παρατηρούντο σημεία ενδοχονδρίου οστεοποιήσεως καθώς επίσης και επανεμφάνιση της Tidemark, γ) στους 6 μήνες το μόσχευμα παρέμεινε βιώσιμο, παρουσίαζε όμως αύξηση της ασβεστοποιημένης ζώνης του και σε μερικά σημεία διαταραχή των φυσιολογικών στηλών των χονδροκυττάρων του. Αντίθετα, οι βλάβες στις οποίες δεν τοποθετήθηκε μόσχευμα καλύφθηκαν συνήθως αλλά όχι πάντα από ένα ιστό που στις περισσότερες περιπτώσεις προσομοιάζει με ινοχόνδρο έχοντας λίγες φορές στοιχεία υαλοειδούς χόνδρου. Αρκετές φορές το υποκείμενο οστούν παρέμεινε ακάλυπτο, δ) τέλος φάνηκε ότι η παρουσία του μοσχεύματος περιορίζει και καθυστερεί την εμφάνιση οστεοφυτικών αλλοιώσεων.
    Συμπερασματικά από τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής φάνηκε ότι ο αμιγής, χωρίς υποχόνδριο οστούν, αρθρικός χόνδρος, είναι δυνατό να παραμείνει εν ζωή έως και έξι μήνες μετά και να ενσωματωθεί με το υποκείμενο οστούν.
    Η Διατριβή αυτή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  3. Συμμετοχή στην επιστημονική μελέτη με τίτλο: «ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΔΙΑΤΟΜΗ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. (Πειραματική εργασία γενομένη σε πειραματόζωα)».ΔΗΜ. ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, Χειρούργος – Ορθοπαιδικός, Διατριβή επί διδακτορία, Αθήνα 1984.Η παρούσα εργασία περιελάμβανε σειρά πειραματικών μετρήσεων σε σπονδυλικές μονάδες σκύλου με σκοπό: α) να μελετηθεί η αντοχή του μεσοσπονδύλιου δίσκου και των συνδέσμων σε εφελκυσμό, β) να προσδιορισθεί ο βαθμός συμμετοχής των στοιχείων αυτών στη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης και γ) να βοηθήσει τον κλινικο-ακτινολογικό διαχωρισμό των συνδεσμικών κακώσεων της σπονδυλικής στήλης σε σταθερές και ασταθείς.
    Χρησιμοποιήθηκαν 25 σπονδυλικές μονάδες σκύλων, οι οποίες αφού μετρήθηκαν οι ανατομικές τους διαστάσεις και υποβλήθηκαν σε δυναμικό ακτινολογικό έλεγχο, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες βάσει του είδους της διατομής των συνδέσμων ως εξής:
    Ομάδα 1 : Διατομή επακάνθιου – μεσακάνθιου συνδέσμου.
    Ομάδα 2: Διατομή επακάνθιου – μεσακάνθιου συνδέσμου και αφαίρεση του θύλακα της μίας άρθρωσης.
    Ομάδα 3: Διατομή επακάνθιου – μεσακάνθιου συνδέσμου και αφαίρεση του θύλακα και των δύο αρθρώσεων.
    Ομάδα 4: Διατομή του μεσοσπονδύλιου δίσκου ενώ τα οπίσθια συνδεσμικά στοιχεία παραμένουν ακέραια.
    Κάθε ομάδα αποτελείτο από 5 σπονδυλικές μονάδες. Μία ξεχωριστή ομάδα με ακέραια τα στηρικτικά στοιχεία χρησιμοποιείται σαν ομάδα ελέγχου. Οι σπονδυλικές μονάδες από τη λήψη τους μέχρι της χρησιμοποίησης φυλάσσονταν στην κατάψυξη στους -20°C, η δε απόψυξη γινόταν προοδευτικά σε θερμοκρασία δωματίου. Οι μετρήσεις που αφορούσαν την αντοχή των σπονδυλικών μονάδων σε εφελκυσμό έγιναν σε μηχανή τύπου Instron.
    Η Διατριβή αυτή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  4. Συμμετοχή στην επιστημονική μελέτη με τίτλο: «ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΔΙΑ ΙΝΩΔΟΓΟΝΟΥ. (Πειραματική εργασία σε κουνέλια)».ΔΗΜ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Χειρούργος – Ορθοπαιδικός, Διατριβή επί διδακτορία, Αθήνα 1984.
    Στην εργασία αυτή δοκιμάστηκε πειραματικά σε κουνέλια η συγκόλληση οστεοχόνδρινων τμημάτων στην βάση τους, δια της χρησιμοποίησης βιολογικής συγκολλητικής κόλλας με βάση το Ινωδογόνο Fibrinogen – Tissucol της IMMUNO).
    Σ΄ ένα σύνολο 20 λευκών κουνελιών Νέας Ζηλανδίας, βάρους 2, 5-3, 5 κιλών και ηλικίας 4-6 μηνών, δημιουργήθηκε οστεοχόνδρινο κάταγμα στον έσω μηριαίο κόνδυλο του δεξιού μηριαίου οστού, με τη βοήθεια ηλεκτρικού πριονιού. Το οστεοχόνδρινο αυτό τμήμα του μηριαίου κονδύλου τοποθετήθηκε εκ νέου στην θέση του, αφού προηγουμένως οι καταγματικές επιφάνειες καλύφθηκαν με την βιολογική συγκολλητική ουσία.
    Παρόμοιο οστεοχόνδρινο κάταγμα προηγήθηκε στον έσω μηριαίο κόνδυλο του αριστερού μηριαίου οστού. Το οστεοχόνδρινο κάταγμα τοποθετήθηκε στη θέση του και σταθεροποιήθηκε με ειδική βελόνα, χωρίς την επικάλυψη των καταγματικών επιφανειών με τη βιολογική συγκολλητική χώρα.
    Τα ζώα ταξινομήθηκαν κατ΄ αυτό τον τρόπο σε δύο ομάδες, δηλαδή στην ομάδα όπου χρησιμοποιήθηκε η συγκολλητική ουσία για την καθήλωση του οστεοχονδρίνου κατάγματος, και σε εκείνη όπου δεν χρησιμοποιήθηκε.
    Εν συνεχεία οι δύο ομάδες διαιρέθηκαν σε υποομάδες αναλόγως του χρόνου θανατώσεως των πειραματόζωων.
    Οι μακροσκοπικές και μικροσκοπικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι εκεί όπου χρησιμοποιήθηκε η βιολογική συγκολλητική κόλλα, η πώρωση των οστεοχονδρίνων καταγμάτων υπήρξε καλλίτερη λόγω της ταχύτερης επαναγγείωσης των οστεοχονδρίνων καταγμάτων. Οι παρατηρήσεις εξ’ άλλου έδειξαν ότι η σταθεροποίηση των οστεοχονδρίνων καταγμάτων δια της συγκολλητικής ουσίας στη θέση τους ήταν πολύ καλή.
    Η Διατριβή αυτή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  5. Συμμετοχή στην επιστημονική μελέτη (διατριβή) με τίτλο: «Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΑΘΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ – ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΟΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΕ ΡΑΒΔΟΥΣ HARRINGTON ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ».Η διατριβή εκπονήθηκε από τον ΔΗΜ. ΚΟΡΩΝΙΑ, Χειρουργό – Ορθοπαιδικό στην Αθήνα το 1983, και αναφέρετο σε 27 χειρουργημένους ασθενείς με κατάγματα της θωρακο-οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την περίοδο 1978 – 1980.Η Διατριβή αυτή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  6. Συμμετοχή στην επιστημονική μελέτη (διατριβή) με τίτλο: «ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ MOIRE». Η συμβολή της στη μελέτη της Σκολίωσης σε συνδυασμό με κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο.
    Η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του Ορθοπαιδικού – Χειρουργού κ. Θ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ, έγινε υπό την άμεσο καθοδήγηση και επίβλεψη του γράφοντος.
    Το θέμα της διατριβής αναφέρεται στη χρησιμοποίηση της φωτοστερεομετρικής Μεθόδου MOIRE για την ανακάλυψη, καταγραφή και παρακολούθηση ατόμων που έχουν Σκολίωση. Στην έρευνα αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της εκτεταμένης έρευνας που έγινε στο μαθητικό πληθυσμό της Νήσου Σάμου το Φεβρουάριο του 1987.
    Η Διατριβή αυτή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  7. Μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής της διδακτορικής Διατριβής του Γεωργίου Μπάμπη, Ορθοπαιδικού – Χειρουργού (Θ. Πανταζόπουλος – Γ. Σάπκας – Δ. Κορρές), με τίτλο: “ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΚΡΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥΣ (P.M.M.A.), ΚΛΙΝΙΚΗ – ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ”.
    Η Διατριβή αυτή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  8. Υπεύθυνος, Επιβλέπων και Μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διδακτορικής Διατριβής του Φυσιάτρου κ. Σταύρου Δημητρακόπουλου, με τίτλο: “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ”.
    Το θέμα της Διατριβής ευρίσκεται σε εξέλιξη.
  9. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής της Διδακτορικής Διατριβής του Ορθοπαιδικού Χειρουργού κ. Νικ. Καλαμάνη, με τίτλο: “ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΗΡΙΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ”.
    Το θέμα της Διατριβής ευρίσκεται σε εξέλιξη.
  10. Υπεύθυνος, Επιβλέπων και Μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διδακτορικής Διατριβής του Ορθοπαιδικού – Χειρουργού κ. Ανδρέα Μπαϊκούση, με τίτλο: “ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑΣ D.D.S. (Dorsal Dynamic System), ΣΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΡΕΨΗΣ, ΚΑΜΨΗΣ, ΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑΣ T.S.R.H. (Texas Scottish Rite Hospital)”.
    Η Διατριβή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα.
  11. Μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διδακτορικής Διατριβής του Δημητρίου Σ. Μαστρόκαλου Ορθοπαιδικού – Χειρουργού, με τίτλο: “Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΝΗΜΗΣ”.
    Η διατριβή παρουσιάσθηκε στις 25.11.96 και εγκρίθηκε με τον βαθμό Άριστα.
  12. Επιβλέπων μέλος της Τριμελούς Επιτροπής για τη Διδακτορική Διατριβή του κ. Κ.Σ. Κακαλιούρα, με τίτλο: “ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΙΣΧΙΟΥ, ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΚΡΥΛΙΚΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΟΣΤΩΝ”.
    Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η επιβάρυνση που υφίσταται το αναπνευστικό σύστημα και η οξεοβασική ισορροπία ασθενών που υποβάλλονται σε διάφορους τύπους αρθροπλαστικών επεμβάσεων στο ισχίο με και χωρίς τη χρήση τσιμέντου οστών (ΡΜΜΑ) ώστε να εξασφαλιστούν έγκαιρα οι προϋποθέσεις για την πρόληψη ή και την αντιμετώπιση των διεγχειρητικών επιπλοκών.
    Στην έρευνα έλαβαν μέρος 421 ασθενείς, 117 άνδρες και 304 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ολικές και ημιολικές αρθροπλαστικές ισχίου με και χωρίς τη χρήση ΡΜΜΑ.
    Στη σύγκριση των διαφορών των παρατηρουμένων μεταβολών των παραμέτρων (ΔΡαΟ2, ΔΡαCO2, ΔΡΗ, ΔΡ(Α-α)Ο2, SαΟ2) στις εκτελεσθείσες Ορθοπαιδικές, η μεγαλύτερη και συχνότερα στατιστικά σημαντική βρέθηκε στη φάση ΙΙ (3 λεπτά μετά την τοποθέτηση της πρόθεσης του μηριαίου) με τη χρήση ΡΜΜΑ.
  13. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που κατηύθυνε την Διδακτορική Διατριβή του κ. Ι.Μανδρέκα, με τίτλο: «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΡΡΑΦΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΓΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ»
    Μέλος της 7μελούς Επιτροπής που έκρινε την Διατριβή στις 10/2/98 και πήρε τον βαθμό «Άριστα».
    Η διατριβή πραγματεύεται την χειρουργική αποκατάσταση του μηνίσκου δια της συρραφής αυτού στο ανάγγειο τμήμα του. Στη μελέτη απεδείχθη ότι στο 58% των μηνίσκων δια της χειρουργικής αυτής μεθόδου υπήρξε επούλωσις χωρίς την παρουσία αγγείων προϋπαρχόντων ή νεόπλαστων. Η επιλογή αυτής της χειρουργικής πράξης πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Για την μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 29 λευκά κουνέλια Ν.Ζηλανδίας.
  14. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που ελέγχει, παρακολουθεί και καθοδηγεί την Διδακτορική Διατριβή της κ. Αγγελικής Γιώτα, με τίτλο: «ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΚΕΡΚΙΔΩΛΕΝΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ: ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ».
    Σκοπός της Μελέτης είναι η χειρουργική αποκατάσταση των συνδεσμικών ρήξεων της κάτω κερκιδωλενικής αρθρώσεως, η μελέτη της πορείας των ασθενών με συνδεσμική βλάβη της κάτω κερκιδωλενικής οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική αποκατάσταση, η αναφορά στις χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν, ανάλογα με τον τύπο της συνδεσμικής βλάβης και τον βαθμό και κατεύθυνση της αστάθειας της αρθρώσεως, η πειραματική μελέτη των παραγόντων σταθερότητας της κάτω κερκιδωλενικής αρθρώσεως καθώς και ο βαθμός της συνδεσμικής βλάβης που οδηγεί σε αστάθεια την εν λόγω άρθρωση. Επιπλέον σκοπός της μελέτης είναι ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας διαφόρων τεχνικών σταθεροποίησης της άρθρωσης.
  15. Επιβλέπων της Ερευνητικής Εργασίας του Ορθοπαιδικού Χειρουργού Δημητρίου Γ. Τσούκα, με τίτλο: «ΠΡΟΣΘΙΑ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ ΣΕ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗΣ ΟΣΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ – 2 (RHBMP-2) ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΑΛΑΤΩΝ ΦΩΣΦΟΡΙΚΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ», Αθήνα, 1999. Η τριμελής επιτροπή επίβλεψης της εκπόνησης της διατριβής αποτελείτο από τους κυρίους Γ. Λυρίτη, Γ. Σάπκα, Κ. Στάμο
  16. Επιβλέπων Μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής στο θέμα της Διδακτορικής Διατριβής του ιατρού κ. Νικόλαου Ρούσσου με τίτλο: «ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ ΩΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ», Αθήνα, 1998. Εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα.
  17. Επιβλέπων Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής στο θέμα της Διδακτορικής Διατριβής του Ορθοπαιδικού Χειρουργού κ. Εμμανουήλ Ιωαν. Ηλιάκη με τίτλο: «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ», Αθήνα, 1998. Εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα.
  18. Επιβλέπων Μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την επίβλεψη της διδακτορικής διατριβής του υποψηφίου διδάκτορος Σταύρου Δημητρακόπουλου, με θέμα: «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ».
  19. Επιβλέπων Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής για την επίβλεψη της Διδακτορικής Διατριβής της Ειδικευόμενης Ορθοπαιδικού Χειρουργού Κας Ευγενίας Στυλιανέση, με τίτλο: “ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΜΕΝΗΣ ΟΠΙΣΘΙΩΣ ΒΟΕΙΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΠΟ ΦΟΡΤΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ”.
    Η πειραματική εργασία πραγματοποιείται υπό την άμεση επίβλεψη και καθοδήγηση του γράφοντος, σε συνεργασία με την Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Αντοχής Υλικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
    Επιβλέπων Μέλος της 3μελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής του υποψηφίου διδάκτορος κ. Δημητρίου Πασχάλογλου, με τίτλο: «ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. FOLLOW-UP – ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ».
    Η Διατριβή αυτή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  20. Συμμετέχων Ερευνητικός Φορέας για την Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στην «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΟΠΙΣΘΙΩΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΜΕΝΗΣ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΥΧΕΝΙΚΩΝ ΒΙΔΩΝ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΠΟ ΣΤΑΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΑ ΚΟΠΩΣΕΩΣ». Συντομογραφία τίτλου: «ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΜΕΝΗ ΟΣΦΥΪΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ» του Σταύρου Κ. Κουρκουλή Δρ Μηχανολόγου, Μηχανικού, Λέκτορα Μηχανικής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου – Εργαστήριο Αντοχής Υλικών.
    Αντικείμενο της Πειραματικής Μελέτης είναι η μηχανική συμβατότητα των υλικών του συστήματος οπισθίας σπονδυλοδεσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (διαυχενικές βίδες, ράβδοι, συνδετικά-στηρικτικά στοιχεία, ασφαλιστικά βιδών) με τα αντίστοιχα οστά και η πειραματική μελέτη και προσομοίωση της μηχανικής συμπεριφοράς της οπισθίως σπονδυλοδεμένης με σύστημα διαυχενικών βιδών οσφυϊκής σπονδυλικής μονάδας όταν αυτή φορτίζεται τόσον με στατιστικά φορτία όσον και με φορτία κοπώσεως.
  21. Μέλος της τριμελούς επιτροπής που επιβλέπει την εκπόνηση της διατριβής του κου Παναγιώτη Κοντοβαζαινίτη με θέμα: «Μελέτη του μεταγραφικού παράγοντα Ε2F1 στο οστεοσάρκωμα και η σχέση του με τις κινητικές παραμέτρους της κυτταρικής αύξησης και της απόπτωσης. Συχέτιση με κλινικοπαθολογικές παραμέτρους». Εργαστήριο Ιστολογίας και εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα το 2006.
  22. Μέλος της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του κου Αναστάσιου Μουρίκη, με θέμα: «Οι μεταβολές των προ και αντιφλεγμονοδών κυτταροκινων μετά από ίσχαιμο περίδεση / επανάρδευση σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις». Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τους κύριους Ε. Φραγκιαδάκη, Ν. Παπαϊωάννου, Γ. Σάπκα
    Η Διατριβή αυτή παρουσιάθηκε το 2006 και έλαβε το βαθμό Άριστα. Έλαβε το 1ο βραβείο στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης Οκτώβριος 2011.
  23. Μέλος της επταμελούς επιτροπής γιας την κρίση του υποψήσιου διδάκτορα Γεωργίου Βρεττάκου με θέμα διατριβής «Ανοσοιστοχημική μελέτη όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος» μέλη της επιτροπής είναι: Ε. Πατσούρας, Α. Καλαφούτης, Ν. Παπαδόπουλος, Κ. Αρώνης, Α. Λάζαρης, Δ. Ρολόγης, Γ. Σάπκας
    Η Διατριβή εγκρίθηκε 2006 και έλαβε το βαθμό Άριστα
  24. Συμβολή στην Διδακτορική Διατριβή του Γεωργίου Λουπάση με θέμα:: «Απώτερα αποτελέσματα ασθενών χειρουργημένων για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου»
    Η Διατριβή αυτή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  25. Επιβλέπων Μέλος Πρωτοκόλλου Πειραματικής Μελέτης και Μέλος της τριμελούς επιτροπής που επιβλέπει την εκπόνηση της διατριβής του κου Εμμανουήλ Σταμάτη, με θέμα «Η επίδραση της υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας στη πόρωση των καταγμάτων (πειραματική μελέτη σε επίμυες)». Τριμελής Επιτροπή: Σάπκας Γ., Φραγκιαδάκης Εμ., Ιωαννίδης Θ. Στην Πειραματική Μελέτη συμμετέχουν ως Επιστημονικοί συνεργάτες οι Α. Καραμέρης (Παθολογοανατόμος), Α. Γαλανός (Μαθηματικός-Στατιστικολόγος).Συνεργαζόμενα εργαστήρια: α) Πειραματικό χειρουργείο 417 ΝΙΜΤΣ, β) Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ. Γαροφαλίδης», γ) Παθολογοανατομικό Εργαστήριο 401 ΓΣΝΑ. Η πειραματική μελέτη πραγματοποιείται σε άρρενες επίμυες, wistar rats, 6 μηνών. Διερευνάται η επίδραση την οποία έχει η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία στη διαδικασία της πώρωσης των καταγμάτων που γίνονται στο μηριαίο οστούν των πειραματόζωων. Αθήνα 2011. Εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  26. Μέλος της τριμελούς επιτροπής που επιβλέπει την εκπόνηση της διατριβής του κου Ιωάννου Βασιλάκου, με θέμα: «Συσχέτιση υπερηχητικής ταχύτητας, προβολικής οστικής πυκνότητας, ογκομετρικής οστικής πυκνότητας και οστικής αντοχής στην κερκίδα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών». Η πειραματική εργασία πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ. Γαροφαλίδης», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιτροπή: Δοντά Ισμήνη, Λυρίτης Γεώργιος, Σάπκας Γεώργιος.
  27. Επιβλέπων την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του κου Παναγιώτη Κράλη, με θέμα «Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΑΡΣΙΩΝ ΦΟΡΤΙΣΕΩΝ ΣΤΗ Σ.Σ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΥΡΤΩΜΑΤΩΝ» η οποία πραγματοποιείται σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων
  28. Μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής για την εκπόνηση της διατριβής του κου Σταμάτιου Παπαδάκη, με θέμα: «μελέτη του πολυμερισμού του οστικού τσιμέντου με την μεθοδο του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR)». Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τους κύριους Γ. Χαρτοφυλλακίδη, Γ. Σάπκα, Κ. Νικολόπουλο.
    Η Διατριβή αυτή εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα
  29. Μέλος της τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης της διατριβής του κου Δημήτριου Κούλαλη, με θέμα: «Οστεοχόνδρινα μοσχεύματα στην αντιμετώπιση εστιακού χόνδρινου ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ της κεφαλής του μηριαίου». Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τους κύριους Γ. Παπαχρήστου, Ν. Ευσταθόπουλο, Γ. Σάπκα.
    Σκοπός της πειραματικής μελέτης είναι η αντιμετώπιση των εστιακών χόνδρινων ελλειμμάτων της κεφαλής του μηριαίου οστού μέσω επανακατασκευής της βλάβης της κεφαλής και ανανέωσης της ποιότητας του υποχόνδριου οστού και του χόνδρου με τη μέθοδο μεταμόσχευσης αυτολόγων οστεοχόνδρινων μοσχευμάτων. Η πειραματική εργασία πραγματοποιείται στα ισχία και γόνατα ενηλίκων κουνελιών.
    Η Διατριβή αυτή παρουσιάθηκε το 2006 και έλαβε το βαθμό Άριστα
  30. Μέλος της Συμβουλευτικής επιτροπής για την εκπόνηση της διατριβής του κου Βάσου Κωνσταντίνου με θέμα: «Γήρανση του ανθρώπινου μεσοσπονδυλίου δίκου. Ο ρόλος της μηχανικής καταπόνησης» Η πιτροπή αποτελείται από τους Γ. Σάπκα, Αικ. Παλυλάκη, Ν. Παπαϊωάννου. Αθήνα 2012. Εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα.
    Μέλος της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής για την κρίση του υποψήφιου διδάκτορα Δημήτριου Σταθακόπουλου με θέμα διατριβής «In vivo εκτίμηση της μηχανικής αντοχής των οστών με τη μέθοδο της περιφερικής ποσοτικής υπολογιστικής τομογραφίας (pQCT). Αξιολόγηση της μεθόδου κάτω από στατικές και δυναμικές συνθήκες άμεσης μηχανικής καταπόνησης. Πειραματική εργασία σε επιμυες» μέλη της επιτροπής είναι: Γ. Λυρίτης, Π. Σουκάκος, Α. Βλάχος, Η. Μπαστούνης, Γ. Σάπκας, Α. Σταύρακα-Κανοβίκη, Ι. Δοντάς.
    Η Διατριβή αυτή παρουσιάθηκε το 2006 και έλαβε το βαθμό Άριστα
  31. Μέλος της τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης της Διδακτορικής Διατριβής του Κωνσταντίνου Παναγιώτη με θέμα «Η αξία της ακτινολογικής διερεύνησης και η ψηφιακή αγγειογραφία στην εκτίμηση της χειρουργικής θεραπείας της ισχαίμου νεκρώσεως του μηνοειδούς, νόσος Kienbock»
  32. Μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιστροπής που κατεύθυνε την εκπόνηση της Διακτορικής Διατριβής Π. Χατζηστέργου με θέμα «Εμβιομηχανική της σπονδυλοδεμένης σπονδυλικής στήλης: Μελέτη των εμφυτευμάτων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με στόχο την αξιολόγηση – τεκμηρίωση της εμβιομηχανικής τους επάρκειας και αποτελεσματικότητας» μέλη της επιτροπής είναι: Γ. Σάπκας, Σ. Κουρκουλής, Ε. Μαγνήσαλης. Εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα και δημοσιεύτηκε σε διεθνή περιοδικά.
  33. Μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιστροπής που κατεύθυνε την εκπόνηση της Διακτορικής Διατριβής Γ. Χριστοφόρου με θέμα «Έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (PRP – Platelet Rich Plasma) σε ασθενείς με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου Ο.Μ.Σ.Σ. που υποβάλλονται σε μερικη δισκεκτομή και δυναμικήσταθεροοίηση της Ο.Μ.Σ.Σ.» μέλη της επιτροπής είναι Θ. Ξενάκης, Γ. Καπετάνος, Γ. Σάπκας. Η Διατριβή είναι υπό εξέλιξη.
  34. Μέλος της Εφταμελούς Επιτροπής για την κρίση της Διδακτορικής Διατριβής του Ιωάννη Παπαναστασίου με θέμα «Εμβιομηχανική και κλινική μελέτη της οστεοσύνθεσης υποκεφαλικών καταγμάτων μηριαίου με τρεις αποκλίνοντες αυλοφόρους κοχλίες δίκην ριπιδίου». Αθήνα 2012. Εγκρίθηκε με το βαθμό Λίαν Καλώς.
  35. Επιβλέπων και Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που συντονίζει τη Διδακτορική Διατριβή του κ. Γεωργίου Χ. Κελάλη, Ορθοπαιδικού Χειρουργού με θέμα «Κυτταρική γήρανση και αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων» η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κυτταρικού Πολλαπλασιασμού και Γήρανσης του Ινστιτούτου Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Μέλη της Επιτροπής επιπλέον είναι: Π. Παπαγγελόπουλος, Κ. Σουλτάνης. Σκοπός της διατριβής είναι η μελέτη της επίδρασης των γηρασμένων κυττάρων κατά τις θεραπείες κυτταρικής αντικατάστασης
  36. Επιβλέπων και Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που συντονίζει τη Διδακτορική Διατριβή του κ. Νικολάου Α. Παιδακάκου, Νευροχειρουργού, με θέμα «Συκριτική μελέτη των τεχνικών Harms & Magerl στην αντιμετπώπιση της ατλαντο – αξινικής αστάθειας» η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αντοχής Υλικών ου Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Σκοπός: οι τεχνικές κατά Magerl (τροποποιημένη Sontag) και Harms αποτελούν τους πλέον αποτελεσματικούς και αποδεκτούς τρόπους σταθεροποίησης του ατλαντο-αξονικού συμπλέγματος. Με αποδεδειγμένη την εμβιομηχανική αξία και των δύο τεχνικών in vitro και σε πτώματα, παραμένει αδιευκρίνιστο και αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης στη βιβλιογραφία ποια είναι η καλύτερη τεχνική για χρήση στην κλινική πράξη και πως πρέπει να γινεται η επιλογή. Στην παρούσα διατριβή θα αναλυθεί η χειρουργική, κλινική και ακτινολογική έκβαση των δυο τεχνικών, σε μια σειρά ασθενών που θα έχουν υποβληθεί στην παραπάνω διαδικασία, ώστε να βοηθήσουν το χειρουργό να επιλέξει την καλύτερη για τον εκάστοτε ασθενή. Μέλη της Επιτροπής επιπλέον είναι: Π. Παπαγγελόπουλος, Κ. Σουλτάνης.
  37. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που επιβλέπει της Διδακτορική Διατριβή του Μοράσση – Τζιουζέπε Λάμπρου με θέμα «Μελέτη κυτταροκινών και συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης μετά από χειρουγική θεραπεία οστεοπορωτικών καταγμάων ισχίου. Συσχέτιση με μετεγχειρητικές επιπλοκές και επιβίωση». Μέλη της Επιτροπής επιπλέον είναι: Σ. Πνευματικός, Μ. Κουτσιλιέρης. Σκοπός: α) Η ανάλυση της συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης σε ηλικιωμένους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση λόγω κατάγματος ισχίου, β) Η διερεύνηση της πιθανής σχέσης μεταξύ των επιπέδων των κυκολφορούντων κυτταροκινών στον ορό και την ανάπτυξη μετεγχειρητικών επιπλοκών και της θνητότητας, γ) Την ανάδειξη διαφορών μεταξύ διαφορετικών χειρουργικών τεχνικών αντιμετώπισης καταγμάτων ισχίου όσον αφορά η συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλλούν σε ηλικωμένους ασθενείς. Θα μελετηθούν οι κυτταροκίνες IL- 1β, ο TNF-α, η IL-6 και η IL – 10 τα επίπεδα των οποίων έχει αποδειχθεί πως έχουν άμεση σχέση με τη συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση σε πολυτραυματίες.
  38. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που επιβλέπει της Διδακτορική Διατριβή του Κόλλια Γεώργιου με θέμα «Μέτρηση των επιπέδων OPG/RANKL/RANK στο πλάσμα ασθενών με διατροχαντήριο κάταγμα και μελέτη της μεταβολής τους μετεγχειρητικά». Μέλη της Επιτροπής επιπλέον είναι: Σ. Πνευματικός, Μ. Κουτσιλιέρης. Σκοπός: Είναι η μέτρηση των επιπέδων OPG/RANKL/RANK στο πλάσμα ασθενών με διατροχαντήριο κάταγμα και η μελέτη της μεταβολής των επιπέδων αυτών μετεγχειρητικά. Η συσχέτιση της μεταβολής των επιπέδων OPG/RANKL/RANK σε σχέση με την έκβαση της οστεοσύνθεσης, μπορεί να αναδείξει τις κυτοκίνες αυτές ως δείκτες παρακολούθησης της πόρωσης των καταγμάτων.
  39. Επιβλέπων της Διδακτορικής Διατριβής της κ. Σεμίρα Μανωλάκη, , με θέμα «Τεχνικές χαλάρωσης στην οσφυαλγία – μια τυχαιοποιημένη μελέτη» η διατριβή παρουσιάσθηκε στις 3 Ιουλίου 2013 στο ϊδρυμα Ιατρο-Βιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η Διπλωματικήεργασία πραγματοποιήθηκε στη Σχολή της κ. Σεμίρας Μανωλάκη που υπάγεται στο Εθνικό Και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ιατρική Σχολή.
  40. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που επιβλέπει της Διδακτορική Διατριβή του Χριστοφόρου Γεωργίου με θέμα «Μελέτη της αναγεννητικής δράσης των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων σε μεσοσπονδύλιο δίσκο: Πειραματικό μοντέλο σε κόνικλους». Μέλη της Επιτροπής επιπλέον είναι: Ι. Γελάλης, Θ. Ξενάκης.
  41. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που επιβλέπει της Διδακτορική Διατριβή του Παπαδόπουλου Παναγιώτη με θέμα «Επίδραση του περικάρπιου του φυτού lathyrus clymenum (fabaceae) στην οστεοπόρωση». Μέλη της Επιτροπής επιπλέον είναι: Ι-Ν. Δοντά, Σ. Μητάκου.
  42. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που επιβλέπει της Διδακτορική Διατριβή του Παπαδόπουλου Παναγιώτη με θέμα «Επίδραση του σησαμιού στην μεταεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση». Μέλη της Επιτροπής επιπλέον είναι: Ι-Ν. Δοντά, Σ. Μητάκου.

*Με αστερίσκο σημειώνονται τα Συνέδρια όπου έγιναν και ανακοινώσεις.

  1. Εαρινό Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, 1975.
  2. Φθινοπωρινό Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Θεσσαλονίκη Σεπτέμβριος 1975.
  3. International College of Surgeons, XX Biennial World Congress *, Athens May 1976.
  4. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινολογίας, Οκτώβριος 1976.
  5. Εαρινό Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Μάιος 1977.
  6. V Mediterranean and Middle Eastern Orthopaedic Surgery and Traumatology Congress *, Tehran – Iran 1978.
  7. 29th Course: Primary Course. Operative treatment of fractures and non-unions. Theoretical Basis and practical principles. Swiss Association for the study on Internal Fixation. Davos, Switzerland, Dec. 1979.
  8. 12ο Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο, Αθήνα Οκτώβριος 1980.
  9. Φθινοπωρινό Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Αθήνα 1980.
  10. 1st European Arthroscopy Seminar. Athens April 1981.
  11. Annual meeting of the International Society for the study of the Lumbar Spine, Paris May 1981.
  12. Spinal Cord Injuries Symposium, Stock – Mandeville Hospital, England May 1981.
  13. Εαρινό Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Χαλκιδική Ιούνιος 1981.
  14. Ένατο Συμπόσιο Σκολιώσεως “Ν. ΓΙΑΝΝΕΣΤΡΑΣ”, Χαλκιδική Ιούνιος 1981.
  15. ΧΙ Πανελλήνιο Φθινοπωρινό Ορθοπαιδικό Συνέδριο, Αθήνα Νοέμβριος 1981.
  16. 2ο Σεμινάριο “ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΕΩΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ”. Το Σεμινάριο οργανώθηκε από την Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα Νοέμβριος 1982.
  17. 31st Course: Advanced Course. Operative treatment of fractures and non-unions. Theoretical Basis and practical principles. Swiss Association for the study of Internal Fixation. Davos, Switzerland Dec,1981
  18. 49th Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, New Orleans January 1982.
  19. ΧΙΙ Πανελλήνιο Ανοιξιάτικο Ορθοπαιδικό Συνέδριο *, Αρχαία Ολυμπία Απρίλιος 1982.
  20. Δέκατο Συμπόσιο Σκολιώσεως ‘’Ν. ΓΙΑΝΝΕΣΤΡΑΣ’’ *, Αθήνα 24-26 Μαΐου 1982.
  21. 2.Deutsch – Griechisches symposion fur Orthopadie *, W. Berlin June 1982.
  22. 7th International Congress of Orthopaedic and Traumatologic Surgery of the Mediterranean and Middle-East Countries *, Rome-Italy September 1982.
  23. ΧΙΙ Φθινοπωρινό Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο *, Αθήνα 1982.
  24. ΧΙV Πανελλήνιο Ανοιξιάτικο Ορθοπαιδικό Συνέδριο *, Χανιά Μάιος 1983.
  25. 11ο Συμπόσιο Σκολίωσης ‘’Ν. ΓΙΑΝΝΕΣΤΡΑΣ’’, Αθήνα Οκτώβριος 1983.
  26. XIV Πανελλήνιο Φθινοπωρινό Ορθοπαιδικό Συνέδριο *, Αθήνα Οκτώβριος 1983.
  27. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινολογίας *, Αθήνα Μάρτιος 1984.
  28. 3Ο Σεμινάριο “ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΕΩΣ”. Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Α.Ο. INTERNATIONAL, Μάιος 1984.
  29. XV Πανελλήνιο Ανοιξιάτικο Ορθοπαιδικό Συνέδριο *, Ρόδος Μάιος 1984.
  30. 3ο Ελληνογερμανικό Ορθοπαιδικό Διήμερο *, Κέρκυρα Ιούνιος 1984.
  31. Symposium des problemes de rachis et des hanches. Service de chirurgie Orthopedique et Traumatologie Chirurgie reparatrice. Groupe Hospitalier Pitie-Salpetriere. Paris, France Juin 4-8 1984.
  32. Deutsch-Griechisches Symposium Querschnittlahmung. Συμπόσιο επί του συνδρόμου διατομής του νωτιαίου μυελού *, Werner – Wicker – Klinik, Bad Wildungen West Germany 6-8 September 1984.
  33. 12ο Συμπόσιο Σκολίωσης ‘’Ν. ΓΙΑΝΝΕΣΤΡΑΣ’’ *, Αθήνα 24&25 Οκτωβρίου 1984.
  34. XV Πανελλήνιο Φθινοπωρινό Ορθοπαιδικό Συνέδριο*, 26 & 27 Οκτωβρίου 1984.
  35. 1ο Κοινό Συνέδριο Ελληνικής και Γιουγκοσλαβικής Ορθοπαιδικής Εταιρείας *, Καβάλα 18-20 Απριλίου 1985.
  36. 11ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 8-11 Μαΐου 1985.
  37. Κοινό Συνέδριο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Εταιρείας και της Ορθοπαιδικής Εταιρείας Girdlestone *, Αθήνα 12-15 Σεπτεμβρίου 1985.
  38. VIII International Congress of Mediterranean and Middle Eastern Orthopaedic Surgery and Traumatology Society *, Montpellier France 16-18 September 1985.
  39. 13ο Συμπόσιο Σκολιώσεως ‘’Ν. ΓΙΑΝΝΕΣΤΡΑΣ’’, Αθήνα 18&19 Οκτωβρίου 1985, Νοσοκομείο Κ.Α.Τ. Κηφισιά.
  40. 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Οστεοπόρωση*, Αθήνα 7-9 Νοεμβρίου 1985.
  41. 3ο Πανελλήνιο Ογκολογικό Συνέδριο *, Αθήνα 14-17 Νοεμβρίου 1985.
  42. Department fur chirurgie Der Universitat Ulm. Medizinisch – Naturwissen – Schaftliche Hochschule. Leitung: Prof. Dr. C. Burri, 3d Nov. – 16th Nov. 1985.
  43. Klinik fur Unfall – Hall-und Wilderherstellungs Chirurgie – Stadtische Kliniken Kassel. Akademisches Lehrkrankenhaus der Philipps-Universitat Hamburg. Leitender Arrt: Prof. Dr. Kinzl, 17th Nov. – 23d Nov. 1985.
  44. 26th Military Congress-Medicine and Pharmacy *, Marrakech – Morocco 23-28 Μαρτίου 1986.
  45. 6ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο *, Αθήνα 10-13 Απριλίου 1986.
  46. 1st Congress-European Spinal Deformities Society *, Rome 16-19 April 1986.
  47. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής *, Αθήνα 19-20 Απριλίου 1986.
  48. Κοινό Συνέδριο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Εταιρείας (ΕΕΧΟΤ) και της Γερμανικής Ορθοπαιδικής Εταιρείας (DGOT) *, Κέρκυρα 8-11 Μαΐου 1986.
  49. 12ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο *, Αθήνα 14-17 Μαΐου 1986.
  50. Griechisch-Deutsche Orthopadisch Tagung-Giessen *, W. Germany 23-25 June 1986.
  51. Comp ’86. Engineering applications of new composites. An International symposium. The University of Patras*, Patra Greece 25-29 August 1986.
  52. 16th European Conference on Psychosomatic Research, ‘’Psychosomatic Medicine Past and Future’’ *, Athens College, Psychico, Athens-Greece 6-11 September 1986.
  53. 5th Mediterranean Congress of Chemotherapy *, Cairo – Egypt 26 Oct. – 1 Nov. 1986.
  54. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Αθήνα 13-16 Νοεμβρίου 1986.
  55. ΙΑ’ Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων *, Θεσσαλονίκη 28-30 Νοεμβρίου 1986.
  56. Ελληνο-Βελγικό Συνέδριο Ελληνικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. -SOBCOT – BVOT *, Αγία Πελαγία – Ηράκλειο Κρήτης 22-25 Απριλίου 1987.
  57. 5ο Σεμινάριο “ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΕΩΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ”. Το Σεμινάριο οργανώθηκε από την Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ερευνητικό Κέντρο ‘’Θ. Γαροφαλίδης’’, την 5, 6, 7 και 8 Μαρτίου 1987.
  58. ‘’International Symposium on Scoliosis’’. Jugoslovanska Skupina za Proucevanje Skolioz in KiFoz and Gruppo Italiano Di Studio Della Scoliost under the patronage of European Spinal Deformities Society *, Portoroz-Yugoslavia 7-9 May 1987.
  59. ΧΙ Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας *, Πειραιάς 11-14 Ιουλίου 1987.
  60. 2ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συμπόσιο νεωτέρων μεθόδων απεικόνισης *, Αθήνα 15-18 Οκτωβρίου 1987.
  61. Φθινοπωρινό Συνέδριο 1987 της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Αθήνα 24-28 Οκτωβρίου 1987.
  62. 4ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο *, Ρέθυμνο 12-15 Νοεμβρίου 1987.
  63. Ενημέρωση επί των χειρουργικών επεμβάσεων και των αρθροπλαστικών του ισχίου και του γόνατος, Endo-Klinik, Hamburg, West Germany 24-26 Febr. 1988.
  64. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελέτης και αντιμετώπισης όγκου Μυοσκελετικού Συστήματος *, Αθήνα 1&2 Απριλίου 1988.
  65. 2α Συνάντηση της Γιουγκοσλαβικής και Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, DUBROVNIK Γιουγκοσλαβία 13-16 Απριλίου 1988.
  66. 1ο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης *, Αθήνα 15-17 Σεπτεμβρίου 1988.
  67. 16ο Συμπόσιο ‘’Ν. ΓΙΑΝΝΕΣΤΡΑΣ’’ *, Αθήνα 13-16 Οκτωβρίου 1988.
  68. Φθινοπωρινό Συνέδριο της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ *, Αθήνα 27-30 Οκτωβρίου 1988.
  69. 6ο Σεμινάριο Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης, με θέμα: ‘’ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ’’.
  70. Ημερίδα με θέμα: «Ο.Α. ΙΣΧΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟ – ΚΟΤΥΛΗ ΔΙΠΛΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ». Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Αγία ΄Ολγα» Ν. Ιωνίας από τη Β΄ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Κ.Ε.Ο.Χ.
  71. Combined Meeting British Scoliosis Society and Section for the Study of Spinal Disorders of H.A.A.S.T. *, Rhodes 1&2 May 1989.
  72. Combined Meeting of America Orthopaedic Association and Greek Orthopaedic Association, Colorado Springs, Colorado – USA 12-15 June 1989.
  73. 24th Annual Meeting of Scoliosis Research Society combined with the European Spinal Deformity Society *, Amsterdam 17-22 Sept. 1989.
  74. 2ο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης (Τ.Π.Σ.Σ.-Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.) *, Αθήνα 21-24 Σεπτεμβρίου 1989.
  75. Mediterranean Medical Meeting *, Ηράκλειο-Κρήτης 25-28 Σεπτεμβρίου 1989.
  76. Ετήσιο Φθινοπωρινό Ορθοπαιδικό Συνέδριο *, Αθήνα 25-29 Οκτωβρίου 1989.
  77. 16th European Federation Congress-International College of Surgeons *, Jerusalem, Israel 12-17 Nov. 1989.
  78. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας *, Αθήνα 23-26 Νοεμβρίου 1989.
  79. Orthofix Seminar, Bussolengo – Italy 26 & 27 March 1990.
  80. Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Σουηδικής Ορθοπαιδικής Εταιρείας *, Αθήνα 17-21 Απριλίου 1990.
  81. Α’ Κοινό Συνέδριο Τμήματος Ορθοπαιδικής Παίδων της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Ορθοπαιδικής Εταιρείας Κύπρου *, Λευκωσία 5-6 Μαΐου 1990.
  82. Ετήσιο Συνέδριο Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης “Ν. Γιαννέστρας” της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Θεσσαλονίκη 20-22 Σεπτεμβρίου 1990.
  83. 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Οστεοπόρωση *, Αθήνα 23-24 Οκτωβρίου 1990.
  84. 1st Annual Meeting of the European Spine Society, Zurich 24-27 Oct. 1990.
  85. 3ο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ορθοπαιδικής Εταιρείας Κύπρου *, Τρόοδος – Κύπρος 3-4 Νοεμβρίου 1990.
  86. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ορθοπαιδικών της Διασποράς *, Αθήνα 13-17 Νοεμβρίου 1990.
  87. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας – Γηριατρικής *, Αθήνα 6-8 Ιουνίου 1991.
  88. 19th European Congress of Cytology *, Turku – Finland 17-19 June 1991.
  89. 2d Scientific Meeting of the Scandinavian Medical Society of Paraplegia *, Copenhagen – Denmark 6-8 Sept. 1991.
  90. 2d Annual Meeting of the European Spine Society *, Rome – Italy 17-19 Oct. 1991.
  91. Ετήσιο Συνέδριο “Ν. Γιαννέστρας” Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Αθήνα 25-27 Οκτωβρίου 1991.
  92. 4ο Παγκύπριο Ορθοπαιδικό Συνέδριο *, Αγία Νάπα – Κύπρος 2-3 Νοεμβρίου 1991.
  93. Φθινοπωρινό Συνέδριο της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Αθήνα 6-9 Νοεμβρίου 1991.
  94. 59th Annual Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, Washington – U.S.A. Febr. 1992.
  95. Cleveland Spine & Arthritis Center, Cleveland, Ohio – U.S.A 27-29 Febr. 1992.
  96. 3d Common Meeting (American and European Sections) of the Cervical Spine Research Society *, Αθήνα 25-28 Ιουνίου 1992.
  97. Κοινό Συνέδριο Κυπριακής Ορθοπαιδικής Εταιρείας και Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Λεμεσός – Κύπρος 16-18 Οκτωβρίου 1992.
  98. Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών και της Ιταλικής Εταιρείας Οστεοπόρωσης *, Αθήνα 3-5 Δεκεμβρίου 1992.
  99. 4th Annual Meeting of the European Spine Society, Bochum – Germany 15-18 Sept. 1993.
  100. IX Annual Meeting of the Cervical Spine Research Society *, Funchal Madeira 26-29 Sept. 1993.
  101. 19ο Συνέδριο Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης “Ν. Γιαννέστρας” της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής και Τραυματολογίας, Θεσσαλονίκη 1-3 Οκτωβρίου 1993.
  102. Moss – Workshop, Kalstein – Germany 7-8 Nov. 1993.
  103. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας – Γηριατρικής *, Αθήνα 2-4 Δεκεμβρίου 1993.
  104. 61st Annual Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, New Orleans-U.S.A. 24 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 1994.
  105. Spine System – Training Course, Paris – France 11 April 1994.
  106. Cleveland Spine & Arthritis center, Cleveland, Ohio-U.S.A 22-29 May 1994
  107. Eurospine Meeting, London England 2-3 Nov. 1994.
  108. 4th Common Meeting of the Cervical Spine Research Society – European Section *, Rome-Italy 29 June – 2 July 1994.
  109. Deutsch – Griechische Orthopadische Tagung *, Wurzburg-Germany 1&2 July 1994.
  110. 7ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Εταιρείας Κύπρου *, Λεμεσός-Κύπρος 7-9 Οκτωβρίου 1994.
  111. 1ο Συνέδριο – Τροχαία Ατυχήματα και Αντιμετώπιση Σοβαρών Τραυματισμών*, Πειραιάς 14-16 Οκτωβρίου 1994.
  112. 20ο Συνέδριο Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Αθήνα 23-25 Οκτωβρίου 1994.
  113. Φθινοπωρινό Συνέδριο Ελληνικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Αθήνα 26-29 Οκτωβρίου 1994.
  114. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών *, Αθήνα 1-3 Δεκεμβρίου 1994.
  115. Spine Course, Sittard – Holland 8-9 Dec. 1994.
  116. 15ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων *, Θεσσαλονίκη 10-13 Δεκεμβρίου 1994.
  117. Orthofix Seminar, Bussolengo – Italy 16-18 March 1995.
  118. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υδατιδώσεως – Εχινοκοκκιάσεως *, Αθήνα 6-7 Μαΐου 1995.
  119. 21ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο *, Αθήνα 9-13 Μαΐου 1995.
  120. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης *, Αθήνα 27&28 Μαΐου 1995.
  121. 2d Congress of the European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology *, Munich 4-7 July 1995.
  122. 6th Annual Meeting of the European Spine Society, Den Hague-Holland 14-16 Sept. 1995.
  123. 21ο Συνέδριο Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Θεσσαλονίκη 29&30 Σεπτεμβρίου 1995.
  124. Κοινό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας της Ορθοπαιδικής Εταιρείας και Κυπριακής Ορθοπαιδικής Εταιρείας, Ρόδος 24-28 Οκτωβρίου 1995.
  125. XVII International Congress of Hydatidology *, Limassol-Cyprus 6-10 Nov. 1995.
  126. Neurotraumatology Committee of the World Federation of Neurosurgical Societies-Meeting *, Θεσσαλονίκη 16-19 Νοεμβρίου 1995.
  127. 1st International Roy-Camille Meeting on Spine *, Paris-France 18-20 Jan. 1996.
  128. 3rd European Isola Meeting Amsterdam – Holland 26&27 Jan. 1996.
  129. 1st Congress of Balkan Military Medical Committee *, Istanbul-Turkey 6-8 May 1996.
  130. 22ο Ετήσιο Συνέδριο Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Αθήνα 16-18 Μαΐου 1996.
  131. IY International Congress on Spine Surgery *, Izmir-Turkey 26-30 May 1996.
  132. XII Annual Meeting of the Cervical Spine Society *, Nice-France 5-7 June 1996.
  133. Κοινό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και Γερμανικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας*, Αθήνα 5-8 Ιουνίου 1996.
  134. 16ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων *, Θεσσαλονίκη 9-12 Οκτωβρίου 1996.
  135. XXXI International Congress on Military Medicine *, Beijing China 11-17 Oct. 1996.
  136. 7th Annual Meeting of European Spine Society, Zurich Switzerland 16-19 Oct. 1996.
  137. Φθινοπωρινό Συνέδριο Τμημάτων Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας *, Αθήνα 25-27 Οκτωβρίου 1996.
  138. 8ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο *, Αγ. Νικόλαος-Κρήτης 24-27 Οκτωβρίου 1996.
  139. ΧΧ Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής *, Αθήνα 3-7 Νοεμβρίου 1996.
  140. 15th Course for Percutaneous Endoscopic Spinal Surgery and Complementary Techniques, Zurich – Switzerland 23&24 Jan. 1997.
  141. 2nd International R. Roy-Camille Meeting
  142. 10ο Παγκύπριο Ορθοπαιδικό Συνέδριο, Πάφος – Κύπρος, 8-9 Φεβρουαρίου 1997
  143. 64th Annual Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons San Francisco – U.S.A. 18-22 Febr. 1997.
  144. 4rd European Isola Meeting London – U.K. 31 Jan. & 1 Febr. 1997.
  145. III Congress of the European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology. Barcelona – Spain, 24-27 April, 1997.
  146. 2nd Hellenic – Turkish Intra-University Orthopaedic Meeting *, Ιωάννινα, 15-18 Μαΐου 1997.
  147. 6th Symposium on Primary and Revision Arthroplasty, Cannes – France, 22-24 May 1997.
  148. XIII Annual Meeting of the Cervical Spine Research Society *, Burgenstock Estote, Switzerland, June 26-28, 1997.
  149. 1st Orthopaedic Congress of the Countries of the Mediterranean *, Brindisi – Italy 30 June – 4th July 1997.
  150. 8th Annual Meeting of the European Spine Society * , Kos – Greece 10-13 Sept. 1997.
  151. XX International College of Surgeons – European Federation Congress*, Athens, 17-20 Sept. 1997.
  152. 2nd European Congress of Trauma and Emergency Surgery *, Athens ,1-4 Oct. 1997.
  153. 2nd Congress of Balkan Military *, Medical Committee, Sοfia – Bulgaria, 6-9 Oct. 1997.
  154. 1st Balkan Congress of Orthopaedics *, Thessaloniki, 9-11 Oct. 1997.
  155. 11ο Πανελλήνιο Νευροχειρουργικό Συνέδριο *, Αθήνα 16-18 Οκτ. 1997.
  156. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού
  157. των Οστών *. Θεσσαλονίκη 27-30 Νοεμβρίου 1997.
  158. 5th European ISOLA Meeting, Hoofdorp, The Netherlands. February 20 and 21, 1998.
  159. 23rd Annual Meeting of the British Scoliosis Research Society *. 25th-27th March, 1997, Rougemont Hotel Exeter.
  160. 5th European ISOLA Meeting. February 20 and 21, 1998. Holiday Inn Crown Plaza Hooftdorp, The Netherland
  161. XXXIInd International Congress on Military Medicine, 19-24 April, 1998, Vienna, Austria*
  162. 6ο Συμπόσιο Φυσιατρικής και Φυσικοθεραπείας. 4-6 Σεπτεμβρίου 1998, Αργοστόλι *.
  163. 54ο Ορθοπαιδικό Συνέδριο. 3ο Ελληνογερμανικό Ορθοπαιδικό Συνέδριο της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Γερμανικής Ορθοπαιδικής Τραυματολογικής Εταιρείας *. Αθήνα, 16-20 Σεπτεμβρίου 1998, Ξενοδοχείο ASTIR PALACE.
  164. 5th Mediterranean Medical Congress. 1st Mediterranean Summer School. 21-27 September, 1998, Samos – Greece *.
  165. 5th International Meeting on Advanced Spine Techniques. Sorrento Palace Hotel, Sorrento, Italy. May 1-3, 1998 *.
  166. 1st Inter Balkan Congress on Spinal Diseases (Giannestras-Smyrnis). Athens 7-9 May, 1998, held at the Greek Military Museum *.
  167. 3rd Congress of Balkan Military. Medical Committee, May 10-13, 1998, Athens – Greece *.
  168. 1st Combined Meeting “ADVANCES IN ORTHOPAEDICS”, Athens Hilton, May 22-24, 1998, Greece. Orthopaedic Departments: Athens University, Greece and Mayo Clinic and Mayo Foundation, Rochester MN, USA *.
  169. 2nd International Carbon Fibre Interbody Fusion Spine Meeting, Barcelona Hilton, Spain, November 13-14, 1998.
  170. 12ο Πανελλήνιο Νευροχειρουργικό Συνέδριο. Δελφοί, 19-21 Νοεμβρίου 1998 *.
  171. The days with Professor Kiyoshi Kaneda, Presentations and Discussions, March 17-19, 1998, Holiday Inn in Convington (New Orleans), Louisiana, USA
  172. 65th Annual Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, New Orleans, 19-23 March, 1998
  173. XIV Annual Meeting of the Cervical Spine Research Society. Centro Congressi Ville Ponti, Varese, Italy., September 17-19, 1998.
  174. 66th Annual Meeting, February 4-8, 1999, in Anaheim, CA, USA. *
  175. BritSpine 1999, First Combined Meeting of British Cervical Spine Society, British Orthopaedic Spine Society , British Scoliosis Society, Society for Back Pain Research, Manchester Conference Center, 3-5 March 1999, England.
  176. 18ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, Αλεξανδρούπολη, 14-17 Απριλίου 1999 *.
  177. 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχοσωματικής Ιατρικής,16-20 Απριλίου 1999, Αθήνα.*
  178. ARGOS Meeting Paris, January 29, 1999.*
  179. 21st World Congress of SICOT, 18-23 April 1999, Sydney, Australia *
  180. 5ο Επετειακό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος. Αλεξανδρούπολη, 23, 25 Απριλίου 1999, Ξενοδοχείο Alexander Beach.*
  181. 25ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Αθηνών, 4-8 Μαΐου 1999, HILTON.*
  182. 4th Congress of Balkan Military, Medical Committee, June 6-10, 1999, Bucharest, Romania. *
  183. 38th Annual Scientific Meeting of International Medical Society of Paraplegia. June 18-20, 1999, Copenhagen, Denmark.
  184. 4th Congress of the European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology. Brussels, June 3-8, 1999.*
  185. XVth Annual Meeting of Cervical Spine Research Society European Section. Fron June 30th to July 3rd, 1999, Strasbourg.
  186. 3rd Advanced Spine Course at the Kruger National Park (South Africa), 4-10 July, 1999.
  187. Physicians Course of the McKenzie Institute Benelux. Postgraduate Program. Maastricht, 26-27 August, 1999.
  188. Physicians Course of the Mc Kenzie Institute Benelux. Postgraduate Program 12 hours study, Maastricht, Holland 26-27 August, 1999.
  189. 7ο Συμπόσιο Φυσιατρικής και Φυσικοθεραπείας με διεθνή συμμετοχή. 2-5 Σεπτεμβρίου 1999, Δημοτικό Θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ», Αργοστόλι.*
  190. Annual Meeting of the Spine Society of Europe. September 7-11, 1999, Munich – Germany.
  191. “Ν. Γιαννέστρας- Π.Σμυρνής” του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. με την επίσημη συμμετοχή της Νευροχειρουργικής Εταιρείας, 21-23 Μαΐου 1999, Πάτρα.*
  192. 4th Middle East Spine Group Congress. 18-20 September, 1999, Amman – Jordan.*
  193. «Πολεμικά Τραύματα», Συνέδριο που οργάνωσε το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2000 στο Αμφιθέατρο του 401 Γ.Σ.Ν.Α.*
  194. Α΄ Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής και Επιστημών για το Χορό και τις Παραστατικές Τέχνες (IA.re-MED.art) με θέμα: «Οι παραστατικές τέχνες με την υποστήριξη των επιστημών στην αυγή του 21ου αιώνα», 8-9 Μαΐου 1999, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων.*
  195. The Third Riva Congress. (Current Perspectives in Fracture Management and Orthopaedic Reconstruction. Riva Del Garda, 10-14 May, 2000.
  196. XVI Annual Meeting of the Cervical Spine Research Society/European Section. Wednesday 21 – Saturday 24 June 2000. Shaw Park Plaza, London U.K.
  197. Παρακολούθηση Εργασιών της Επιστημονικής Συνάντησης για τα 10 χρόνια της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πάτρας και του Περιφερειακού Σεμιναρίου Ν.Δ. Ελλάδος. Πάτρα, 25-27 Ιουνίου 1999.*
  198. 55ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. Αθήνα, 6-10 Οκτωβρίου 1999, Ξενοδοχείο HILTON.*
  199. Επιστημονική Διημερίδα που διοργανώθηκε από τις Ορθοπαιδικές Κλινικές του 401 Γ.Σ.Ν.Α. με θέμα «Πολεμικά Τραύματα». 14-15 Ιανουαρίου 2000, 401 Γ.Σ.Ν.Α.*
  200. 67th Annual Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. March 15-19, 2000, Orlando, Florida.
  201. Specialty Day Meeting of the Federation of Spine Associations, March 18, 2000, Orlando – Florida.
  202. 26ο Συμπόσιο του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης «Ν.Γιαννέστρας – Π.Σμυρνής» της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Δελφοί, 23-26 Μαρτίου 2000.*
  203. XXXIII International Congress on Military Medicine, Helsinki, Finland, 25-30 June, 2000.*
  204. First Interdisciplinary World Congress of Spinal Surgery. Berlin, August 27 to September 1, 2000, Germany.*
  205. 56ο Συνέδριο της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 11-15 Σεπτεμβρίου 2000.*
  206. 5th Congress of Balkan Military Medical Committee, Ankara – Turkey, 25-28 September*, 2000
  207. 6th World Hellenic Biomedical Congress (6ο Βιοϊατρικό Συνέδριο του Διεθνούς Ελληνισμού. 11-14 Οκτωβρίου 2000, Ξενοδοχείο Hilton.*
  208. Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο, 18-22 Οκτωβρίου 2000, Ξενοδοχείο Hilton.
  209. 28ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, Θεσσαλονίκη 8-11 Νοεμβρίου 2000, Ξενοδοχείο Makedonia Palace.*
  210. Ημερίδα της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων του Τμήματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 25-11-2000.
  211. Συνέδριο Μικροχειρουργικής Εταιρείας και Εταιρείας Χειρουργικής Χειρός, Ναύπλιο 2000*.
  212. Συνέδριο Ορθοπαιδικής Εταιρείας Κύπρου, Λευκωσία, Ξενοδοχείο Χίλτον, Κύπρος*, 16-18 Νοεμβρίου 2000
  213. Ετήσια Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ”. Αμφιθέατρο Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, 2 Δεκεμβρίου 2000.
  214. Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΛΕΚΑΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΧΙΟΥ» που διοργανώθηκε από την Ορθοπαιδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου. Καρπενήσι, 10 Μαρτίου 2001.
  215. 7ο Πολυθεματικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή της Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Κρήτης. 30 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2001, Ξενοδοχείο Candia Maris, Ηράκλειο Κρήτης.
  216. 20ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας (ΟΤΕΜΑΘ). 18-21 Απριλίου 2001, ως Ομιλητής, με θέμα: «Ιστορία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.) την 1η Απριλίου 2001.
  217. Ετήσιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής», 26-29 Απριλίου 2001, Ξενοδοχείο Hilton.
  218. 5Ο Πανευρωπαϊκό Ορθοπαιδικό Συνέδριο * – 5th EFORT Congress – Rhodes, 3-8 June, 2001.
  219. 57ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο *, Αθήνα 11-15 Σεπτεμβρίου 2001.
  220. 5ο Πανελλήνιο Ιατροκοινωνικό Συνέδριο, 20 & 21 Οκτωβρίου 2001.*
  221. 69th Ammerican Academy of Orthopaedic Surgeons, Annual meeting, Dallas, Texas, February 13 – 17 2002*.
  222. «Σπονδυλική Στένωση – Νεώτερες απόψεις», Α’ και Β’ Ορθοπαιδικές Κλινικές, υπό την αιγίδα της Διευθύνσεως Υγειονομικού – ΓΕΣ και του ΤΠΣΣ – ΕΕΧΟΤ, 2 Μαρτίου 2002, Αμφιθέατρο «Π. Κονιαλίδη»*
  223. Interpore cross International 20th International Symposium, May 30 – June 1st , 2002, Grand Resort Lagonissi, Greece, (participation, lecture : operative treatment of adult scoliosis)*
  224. XVIII C.S.R.S., Annual Meeting, 13-14 June 2002, Multidisciplinary approaches to the cervical spine meeting
  225. 2ο Σεμινάριο Αθλητισμός και Θάλασσα, 13 – 14 Ιουλίου 2002, Πόρος*
  226. 28ο Ετήσιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής», Κρήτη 26-29 Σεπτεμβρίου 2002*
  227. 58o Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο και 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο (με τους Έλληνες της Διασποράς), 22-27 Οκτωβρίου 2002, Θεσσαλονίκη*
  228. 19ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων. Θεσσαλονίκη, 7,8,9,10 Νοεμβρίου*
  229. 15ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Ογκολογίας, Αθήνα, 8 – 9 Νοεμβρίου 2002*
  230. 8ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, 15, 16, 17 Νοεμβρίου 2002*
  231. 4η Ιατρική Διημερίδα, υπό την αιγίδα του Δ’ Σώματος Στρατού, 24-26 Ιανουαρίου 2003, Ξάνθη*
  232. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τραύματος με Διεθνή Συμμετοχή, Αθήνα 14-16 Φεβρουαρίου 2003*
  233. 2o Σεμινάριο τραυματισμών στο Σκι , 14 – 16 Φεβρουαρίου 2003, Δελφοί.*
  234. 12ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο Οστεοσύνθεσης με πρακτική άσκηση, Λουτράκι, 20-23 Μαρτίου 2003 *
  235. 4ο Σεμινάριο Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Ώμου. Από τη Θεωρία στην Πράξη, 28-29 Μαρτίου 2003, Αμφιθέατρο 401 Γ.Σ.Ν.Α.*
  236. Σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση της Αναιμίας του Ορθοπαιδικού Ασθενούς», Δελφοί, 29 Μαρτίου 2003*
  237. 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΜΜΟ, Αθήνα, 17-20 Απριλίου 2003*
  238. 2ο Διεθνές Σεμινάριο Επεμβατικής Ακτινολογίας, Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου, Αθήνα, στις 7-10 Μαΐου 2003*
  239. 9ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, Συνεδριακό Κέντρο Αθηναΐς, 9-11 Μαΐου 2003*
  240. 3rd International Spine Symposium – 10th Anniversary of Moss-Miami Instrumentation, Vouliagmeni, Athens, Greece, May 22nd-24th, 2003*
  241. 6th Congress of the European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology, EFFORT, 4-10 June 2003, Helsinki*.
  242. XIX Annual Meeting of the Cervical Spine Research Society (European Section), Barcelona , Spain, 29-20 June, 2003*
  243. 3ο Σεμινάριο «Αθλητισμός και Θάλασσα», Πόρος, 4, 5 & 6 Ιουλίου 2003*
  244. 2ο Συνέδριο Τραύματος & Επείγουσας Προληπτικής Ιατρικής – 1ο Σεμινάριο Αντιμετώπισης Τραύματος, υπό την αιγίδα Υπουργείου Υγείας Β’ ΠεΣΥ Νοτίου Αιγαίου, Λέρος 11 -13 Σεπτεμβρίου 2003*.
  245. 9ο Συμπόσιο Φυσιατρικής και Φυσικοθεραπείας με διεθνή συμμετοχή, Πολυθεματική Συνέδριο Υγείας*, Κεφαλλονιά 5 – 7 Σεπτεμβρίου 2003.
  246. 29ο Ετήσιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής»*, Αθήνα, 19 – 21 Σεπτεμβρίου 2003.
  247. 8th Congress of Balkan Military Medical Committee*, Cluj Napoca, Romania, 21 -24 September 2003.
  248. 59ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή*, Αθήνα, 15 – 19 Οκτωβρίου 2003.
  249. 14ο Παγκύπριο Ορθοπαιδικό Συνέδριο, Πλάτρες*, Κύπρος 9 Νοεμβρίου 2003.
  250. 17ο Συμπόσιο Φυσικοθεραπείας με διεθνή συμμετοχή*, Αθήνα 14 – 16 Νοεμβρίου 2003.
  251. Επιστημονικό Συνέδριο «Τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα. Επιπτώσεις στη ζωή, στο περιβάλλον και στην περιουσία»*, Ναύπακτος, 26 – 27 Σεπτεμβρίου 2003.
  252. 9ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης*, Αθήνα, 28 – 29 Νοεμβρίου 2003.
  253. Επιστημονική Ημερίδα «Σπονδυλική Στένωση Νεότερες Απόψεις»*, Αθήνα 6 Δεκεμβρίου 2003.
  254. Ημέρες Ανανήψεως 2004 Τραύμα – Τροχαία Ατυχήματα* , Αθήνα 13 – 15 Φεβρουαρίου 2004.
  255. Επιστημονική Ημερίδα «Αυχεναλγία – Οσφυαλγία μηχανικής αιτιολογίας η κατά McKenzie θεραπευτική αντιμετώπιση»* Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2004.
  256. 2004 Annual Meeting of American Academy of Orthopaedic Surgeons, San Francisco California, 10-14 March 2004.
  257. Η αντιμετώπιση του επείγοντος στους αγωνιστικούς χώρους και τις κερκίδες Αθήνα, 3 – 4 Απριλίου 2004.
  258. 23ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής & Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας- Θράκης*, Θεσσαλονίκη 15 – 18 Απριλίου 2004.
  259. 13η Επιστημονική Εκδήλωση «Δυσλειτουργίες σπονδυλικής στήλης λειτουργική αποκατάσταση»*, Αθήνα, 24 -25 Απριλίου 2004.
  260. 11th ESSKA 2000 Congress – 4th World Congress on Sports Trauma*, Athens, 5 – 8 May 2004.
  261. SPINEWEEK 2004 Porto*, Portugal, May 30 – June 5 2004.
  262. 9th Congress of Balkan Military Medical Committee Antalya*, Turkey 21- 24 June 2004.
  263. Μετεκπαιδευτικό Περιφερειακό Σεμινάριο Κρήτης* υπό την Αιγίδα του Κ.Ε.Ο.Χ., Χανιά 18 – 20 Ιουνίου 2004.
  264. XIXth Meeting of the Federation of the European Connective Tissue Societies, 9-13 Ιουλίου 2004, Taormina-Giardini Naxos, Italy
  265. Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας Δωδεκανήσου*, υπό την αιγίδα της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ και του Κ.Ε.Ο.Χ., Ρόδος 4 Σεπτεμβρίου 2004.
  266. 30ο Ετήσιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής»,* Σάμος, 16-19 Σεπτεμβρίου 2004.
  267. Orthopaedics 2004 SICOT/SIROT third International Conference Havana*, Cuba, 26 – 29 September 2004.
  268. 60ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή* Αθήνα, 6 – 9 Οκτωβρίου 2004.
  269. 30th European Congress of Cytolgy* Athens, 12 – 15 October 2004.
  270. N.A.S.S. 19th Annual Meeting 30 October 2004.
  271. Εντατικό Εκπαιδευτικό Τριήμερο Προχωρημένων Γνώσεων Ορθοπαιδικής*, Αθήνα, 11 -13 Νοεμβρίου 2004.
  272. Επιστημονική ημερίδα «Θεραπεία, επιπλοκών καταγμάτων και συγγενών παθήσεων των άκρων με χρήση της μεθόδου εξωτερικής οστεοσύνθεσης: Προσωρινή, ενδιάμεση ή τελική λύση;» *Λιβαδειά, 27 Νοεμβρίου 2004.
  273. Μετεκπαιδετικό Περιφερειακό Σεμινάριο Πελοποννήσου «Επιπλοκές στην Ορθοπαιδική Τραυματολογία»*, Τρίπολη, 26 – 28 Νοεμβρίου 2004
  274. 1ο Συμπόσιο Πόνου και Φλεγμονής*, Αθήνα, 19 – 21 Νοεμβρίου 2004.
  275. 10ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης*, Αθήνα, 3 – 5 Δεκεμβρίου 2004.
  276. 9th International Argos Symposium “Pitfalls in spinal metatstasis”, Paris, January 27 – 28 2005*.
  277. 3ο Συνέδριο Ελληνική Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, Αθήνα 25 – 27 Ιανουαρίου 2005*.
  278. 2005 Annual meeting of American Society of Orthopaedic Surgeons, Washington DC, February 23 – 27 2005*.
  279. 13ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο Οστεοσύνθεσης, Θεσσαλονίκη, 11 – 13 Μαρτίου 2005*.
  280. 4th Annual Meeting of the institute of arthritis and pain, Barcelona, March 17 – 19 2005.
  281. 14η Επιστημονική Εκδήλωση «Παθήσεις του γόνατος λειτουργική αποκατάσταση» Αθήνα, 2 – 3 Απριλίου 2005*.
  282. Σεμινάριο «Νέες τεχνολογίες στην Ορθοπαιδική» Θεσσαλονίκη, 1 – 2 Απριλίου 2005*.
  283. 1st Basic Surgical Skills Course, Athens, May 30 – 31 2005.
  284. 2ο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επείγουσας αθλητιατρικής «Η αντιμετώπιση του επείγοντος στους αγωνιστικούς χώρους και στις κερκίδες», Αθήνα, 16 -17 Απριλίου 2005.
  285. 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, Αθήνα 22 – 24 Απριλίου 2005.
  286. Επιστημονική Ημερίδα «Νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης» με διεθνή συμμετοχή, Αθήνα, 11 Ιουνίου 2005.
  287. 9ο Πολυθεματικό Ορθοπαιδικό Συνέδριο, Αγία Πελαγία, Κρήτη, 17 -19 Ιουνίου 2005.
  288. Πολυθεματικό Ορθοπαιδικό Συνέδριο Καλύμνου, Κάλυμνος, 2 – 4 Σεπτεμβρίου 2005.
  289. 9th Mckenzie Institute International Conference, Heraklion, Crete, 3 – 5 June 2005.
  290. 10ο Πολυθεματικό Υγειονομικό Συμπόσιο με διεθνή συμμετοχή, Ληξούρι, 2 – 4 Σεπτεμβρίου 2005.
  291. 16ο Παγκύπριο Ορθοπαιδικό Συνέδριο, Πάφος 30 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2005*.
  292. 61ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο με τη συμμετοχή της British Trauma Society, Αθήνα, 12 -15 Οκτωβρίου 2005*.
  293. 31ο Ετήσιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης, «Ν. Γιαννέστρας, Π. Σμυρνής», Χανιά 27 – 30 Οκτωβρίου 2005*.
  294. XII Brussels International Spine Symposium, Brussels 18 – 19 November 2005.
  295. Διημερίδα με θέμα: «Οστεοπόρωση – Νεότερες εξελίξεις», Αθήνα, 25 – 26 Νοεμβρίου 2005.
  296. Εντατικό εκπαιδευτικό διήμερο του Κ.Ε.Ο.Χ., Αθήνα, 25 – 26 Νοεμβρίου 2005.
  297. 8ο Θεματικό συνέδριο «Εντατική θεραπεία & επείγουσα ιατρική : Τραύμα», Αθήνα, 25 -26 Νοεμβρίου 2005.
  298. 3rd Annual Meeting Spine Experts Group, Tsessaloniki, 8 -10 December 2005*.
  299. 10th International Argos Symposium , Paris, 26 – 27 January 2006*.
  300. AAOS Annual Meeting 2006, Chicago March 2006*.
  301. 14ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μεταβολισμού των Οστών, Θεσσαλονίκη, 7 – 9 Απριλίου 2006.
  302. 8th Annual Meeting of the Hellenic Research Club for Connective Tissue & Matrix Biology, 14-15 Απριλίου 2006, Ηράκλειο.
  303. 25ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Καστοριά, 27 -30 Απριλίου 2006.
  304. Ετήσιο συνέδριο τμήματος ορθοπαιδικής ογκολογίας, Καλαμπάκα, 5 -6 Μαΐου 2006.
  305. Συνέδριο ορθοπαιδική και παχυσαρκία , Αθήνα 13 Μαΐου 2006
  306. 8ο Διεθνές Συνέδριο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος και 5ο Ελλαδοκυπριακό Αθλητιατρικό συνέδριο Θεσσαλονίκη, 12 – 14 Μαΐου 2006*.
  307. 7th European Trauma Congress Ljubljana, 14 -1 7 May 2006*.
  308. 25th Annual Meeting of the European Bone and Joint Infection Society, Budapest, Hungary, 25-27 May 2006*.
  309. 13Th International Meeting on Advanced Spine Tecnologies, Athens 12 – 15 July 2006*.
  310. 32ο Ετήσιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής», Λουτρά Κυλλήνης, 1-4 Ιουνίου 2006*.
  311. 12ο Κοινό Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Λουτρά Κυλλήνης 6-10 Σεπτεμβρίου 2006*.
  312. 62ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 3 – 7 Οκτωβρίου 2006*.
  313. 20ο Συνέριο Φυσικοθεραπείας, Αθήνα 3- 5 Νοεμβρίου 2006*.
  314. 1st International Symposium, Advances in Spinal Surgery, Athens 16 – 19 November 2006*.
  315. 4ο Συνέδριο του Τμήματος Ορθοπαιδικής Ερευνας του ΕΕΧΟΤ, Πόρτο Χέλι 24 – 26 Νοεμβρίου 2006.
  316. 12ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης και Βιοτεχνολογίας Αθήνα, 1- 3 Δεκεμβρίου 2006*.
  317. Οι αθλητικές κακώσεις στην περιφέρεια Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς Λιβαδειά, 10 Φεβρουαρίου 2007*.
  318. 2ο Σεμινάριο «Εξελίξεις στη Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας» Θεσσαλονίκη 9 – 11 Μαρτίου 2007.
  319. 8th congress of EFFORT Florence Italy 11- 15 May 2007
  320. 21ο Περιφερειακό Σεμινάριο συνεχούς επιμόρφωσης ορθοπαιδικών Αν. Μακεδονίας & Θράκης Αλεξανδρούπολη 8 – 10 Ιουνίου 2007
  321. 5ο Σεμινάριο Αθλητισμός και Θάλασσα Πόρος 6 -8 Ιουλίου 2007.
  322. 6th Grehh – Turkish Orthopaedic Intrauniversity Meeting Thessaloniki Greece 30 Augoust – 2 September 2007
  323. 26th Annual European Meeting of the European Bone & Joint Society Corfu Greece 20- 22 September 2007
  324. 1ο Πανελλήνιο συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης Βουλιαγμένη Αθήνα20 -23 Σεπτεμβρίου 2007.
  325. 63ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Αθήνα, 9-13 Οκτωβρίου 2007*.
  326. Σεμινάριο Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση εκφυλιστικής νόσου σπονδυλικής στήλης Θεσσαλονίκη, 2 – 3 Νοεμβρίου 2007*.
  327. 13ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης και Βιοτεχνολογίας Αθήνα, 30 Νοεμβρίου -2 Δεκεμβρίου 2007.
  328. 20ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Ογκολογίας με διεθνή συμμετοχή Αθήνα, 20 -22 Νοεμβρίου 2007*.
  329. 13ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης και Βιοτεχνολογίας Αθήνα, 30 Νοεμβρίου -2 Δεκεμβρίου 2007*.
  330. 59th National Conference of Biochemistry and Molecular Biology, 7-9 Δεκεμβρίου 2007, Αθήνα*.
  331. 2nd International symposium advances in spinal surgery with cadaveric workshop.Salonika 7 -9 February 2008*.
  332. 3ο Επιστημονικό Σεμινάριο Ιστική αντίδραση στα ορθοπαιδικά εμφυτεύματα Πήλιο 29 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2008*.
  333. 3ο Σεμινάριο Εξελίξεις στη Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας Θεσσαλονίκη 20 -22 Μαρτίου 2008*.
  334. 9ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητιατρικής Εταιρίας Ελλάδος και 7ο Ελληνοκυρπιακό Αθλητιατρικό Συνέδριο Αθήνα 27 – 30 – Μαρτίου 2008*.
  335. 5th International Conference on Conservative Management of Spinal Deformities Athens 3 – 5 April 2008*.
  336. 17η Επιστημονική εκδήλωση με διεθνή συμμετοχή Εμβιομηχανική – Κακώσεις – Αποκατάσταση γόνατος Αθήνα 12 -13 Απριλίου 2008*.
  337. 27ο Ετήσιο συνέδριο ορθοπαιδικής & τραυματολογικής εταιρίας Μακεδονίας Θράκης Χαλκιδική 1 -4 Μαΐου 2008*.
  338. Περιφερειακό Μετεκπαιδευτικό Ορθοπαιδικό Σεμινάριο Κρήτης Κρήτη – Φόδελε 22 -25 Μαΐου 2008*.
  339. 1ο Πανελλήνιο συνέδριο μηχανικής διάγνωσης και θεραπείας με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 23 -25 Μαΐου 2008*.
  340. 17Ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών Χεσρόνησος Ηράκλειο Κρήτη 15 – 17 Μαϊου 2009*.
  341. 7th Turkish Greek Intra Univesrsity Orthopaedic Meeting Izmir 7 – 9 May 2009*.
  342. 11ο Πανελλήνιο Πολυθεματικό Συνέδριο Ηράκλειο Κρήτης 1 – 3 Μαϊου 2009*.
  343. Επιστημονική Ημερίδα «Αντιμετώπιση Πολυτραυματία – Πολυκταγματία» Αργοστόλι 19 – 20 Ιουνίου 2009*.
  344. Gobal Spine Congress San Francisco USA 23- 26 June 2009*.
  345. Excellence Education & Human Develpoment NUA Athens 1- 4 July 2009*.
  346. 33rd FEBS Congress & 11th IUBMB Conference, 28 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2008, Αθήνα*.
  347. 10th Annual Meeting of the Hellenic Research Club for Connective Tissue & Matrix Biology, 10-11 Ιουλίου 2009, Πάτρα*.
  348. 2nd FEBS Advanced Lecture Course “Matrix Pathobiology, Signaling and Molecular Targets”, 11-16 Ιουλίου 2009, Πάτρα*.
  349. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλής Αθήνα 16 -18 Οκτωβρίου 2009*.
  350. 65ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Θεσσαλονίκη 7 – 10 Οκτωβρίου 2009*
  351. 1η Ημερίδα Αποκατάστασης Κακώσεων Σπονδυλικής Στήλης και Νωτιαίου Μυελού Ιωάννινα 27 Οκτωβρίου 2009*.
  352. 1st Synthes South East Europe International Spine Meeting Spinal Complications Thessaloniki 27 – 28 November 2009*.
  353. 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας Αθήνα 13 – 15 Νοεμβρίου 2009*.
  354. 14th International ArgoSpine Symosium New Technologies: Gadgets or Future Gold Standards?, Pairs France 27 – 30 Jan. 2010*.
  355. Μετεκπαιδευτικό Περιφερειακό Ορθοπαιδικό Σεμινάριο Πελοποννήσου: «Χειρουργικές Ενδείξεις στην Ορθοπαιδική», Τρίπολη 19 -21 Φεβρουαρίου 2010*.
  356. Επιστημονική Ορθοπαιδική Εκδήλωση «Πολυτραυματίας – Παλοκαταγματίας» Λειβαδιά 23 -25 Απριλίου 2010*.
  357. “World Spine V & World Spine 2010 Hands of Course”, Santorini 7 – 9 May 2010*.
  358. 36ο Συμπόσιο Σπονδυλικής Στήλης Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής , Πύλος 20 -24 Μαίου 2010*.
  359. 26th Annual Meeting of the European Section of the Cervical Spine Research Society, Corfu 26 -29 May 2010.
  360. 16ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδλικής Στήλης και Βιοτεχνολογίας Αθήνα 3-5 Δεκεμβρίου 2010*.
  361. Διανοσοκομειακή Ημερίδα Νεοπλασματικές Παθήσεις του Μυοσκελετικού Συστήματος Διαγνωστική – Παθολογική(Ογκολογική Χημειοθεραπευτική) Ακτινοθεραπευτική Χειρουργική ΑΝτιμετπώπιση Αθήνα 12 Μαρτίου 2011*.
  362. OREC Instrucrional Course Lectures, 5-7 June 2011*.
  363. 37ο Συμπόσιο Σπονδυλικης Στήλης Ν. Γιαννέστρας – Π. Σμυρνής, Μαρούσι 9 – 10 Ιουνίου 2011*.
  364. 4ο Παννελήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσόπισης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών κακώσεων «Γ. Νούλης», Ρέθυμνο, 22 -25 Ιουνίου 2011*.
  365. 67ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Αθήνα, 12- 16 Οκτωβρίου 2011*.
  366. 5ο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης, Κύπρος, 27 – 30 Οκτωβρίου 2011*.
  367. Εντατικό Τετραήμερο ΚΕΟΧ Αθήνα, 10 -13 Νομεβρίου 2011*.
  368. 3η Ημερίδα Αποκατάστασης Εκφυλιστικής Νόσου Οσφυικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης με διεθνή συμμετοχή, Ιωάννινα, 18 Νοεμβρίου 2011*.
  369. 17ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης και Βιοτεχνολογίας Αθήνα 2 -3 Δεκεμβρίου 2011*.
  370. Επιστημονική Ημερίδα «Αντιμετώπιση της Φλεγμονής στην Ορθοπαιδική Χειρουργική» Λιβαδειά, 18 Φεβρουαρίου 2012.
  371. Διονοσοκομειακή μερίδα Σπονδυλικές Ανωμαλίες και Παραμορφώσεις της Σπονδυλικής Στήλης Αθήνα 31 Μαρτίου 2012*.
  372. 31ο Ετήσιο Συνέδριο ΟΤΕΜΑΘ Θεσσαλονίκη 19 – 21 Απριλίου 2012*.
  373. 8Th Hellenic Turkish Inter-University Meeting Αθήνα 26 – 28 Απριλίου 2012*.
  374. 68ο Πανελήνιο Συνέδριο ΕΕΧΟΤ Αθήνα 3 -6 Οκτωβρίου 2012*.
  375. 6Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπουνδυλικής Στήλης Αθήνα 25 -28 Οκτωβρίου 2012*.
  376. 18ο Σεμινάριο Εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης Αθήνα 30 Νεομβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2012*.
  377. 70ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής στην Αθήνα 1-4 Οκτωβρίου 2014*.
  378. Health Emergency Management in the EU – The Role of National Health Operations Centers στην Αθήνα 9-10 Μαΐου 2014*.
  379. Εντατικό Εκπαιδευτικό Διήμερο του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών στην Αθήνα 21-22 Νοεμβρίου 2014*.
  380. 18th Congress of the Pan Arab Orthopaedic Association στο Muscan Oman Νοέμβριος 2014*
  381. Health Emergency Management in the EU – The Role of National Health Operations Centers 9-10 May Athens 2014*.
  382. Eurospine – Tumours & Inflammatory Diseases of the Spine 8-9 December 2015
  383. Makedonia Palace – Advances in Orthopaedics 11-12 December 2015
  384. Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie – Επιστημονική Ημερίδα “ΜΔΘ: Με θεμέλιο το παρόν διαμορφώνεται το μέλλον” – 1 Oct 2016
  385. Διεθνές Πολυθεματικό Φαρμακευτικό Συνέδριο – Ιπποκράτεια  1-2 Οκτωβρίου Αθήνα
  386. Eurospine 2016 – Berlin – 5-7 Oct 2016
  387. 72° Συνέδριο Ορθοπαιδικής Χαιρουργικής & Τραυματιολογίας – Αθήνα 12-15 Οκτωβρίου 2016
  388. Καλαμάτα – Ημερίδα Τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων της ΕΕΦΙΑΠ – 22 Οκτωβρίου 2016
  389. Makedonia Palace – 10th Hellenic Spine Congress – 26-29 October 2016
  390. Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα – Διαδραστική Ορθοπαιδική Ημερίδα ΚΕΧΟΤ – ΕΕΧΟΤ – 8 Απριλίου 2017 Λευκωσία
  391. UEMS 2017 – Bergen, Norway
  392. Eurospine 2017 – Dublin, Ireland
  393. 2η Πολυθεματική Ημερίδα Κ.Ι.Α.Ε.Α. – Ε.Ε.Δ.Κ.Τ.Υ. – 22 Νοεμβρίου 2017 Αθήνα
  394. Divani Caravel – 5o Συνέδριο Ε.Ε.Δ.Κ.Τ.Υ. – 9-11 Φεβρουαρίου 2018 Αθήνα
  395. Αμφιθέατρο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. – Ανασκόπηση της Ορθοπαιδικής – 7 Απριλίου 2018
  396. Ορθοπαιδικό κέντρο έρευνας & Εκπαίδευσης – 2η Ημερίδα Οστικών Λοιμώξεων – 16 Ιουνίου 2018
  397. Ημερίδα Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας και Νοσοκομειακές λοιμώξεις του χτες και του σήμερα – 9 Οκτωβρίου 2018
  398. Divani Caravel – 74ο Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. – 10-13 Οκτωβρίου Αθήνα
  399. Αμφιθέατρο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ – Technician Instructional Course – 9-11 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα
  400. Θεραπευτήρειο Metropolitan – Πρόγραμμα συνεχιζόμενης μετεκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού – 15 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα
  401. Porto Palace – Ανασκόπηση της Ορθοπαιδικής – 26 Νοεμβρίου 2018 Θεσσαλονίκη
  402. Θεραπευτήρειο Metropolitan – Πρόγραμμα συνεχιζόμενης μετεκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού – 29 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα
  403. ΤΙΤΑΝΙΑ – 3ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο  Καρδία, Διαβήτης και Μυοσκελετικό – 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2018 Αθήνα
  404. Αμφιθέατρο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ – Σύγχρονες Τεχνικές στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης – 7 Δεκεμβρίου 2018 Αθήνα
  405. Αμφιθέατρο Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού – Ειδικές Παθήσεις και Παραμορφώσεις της Σπονδυλικής Στήλης – 18 Δεκεμβρίου 2018 – Λεμεσός, Κύπρος
  406. Αμφιθέατρο Νοσ. Ερρίκος Ντυνάν – Cervical Deformity – 15-16 Φεβρουαρίου 2019 – Αθήνα – European Spine Review
  407. Αίγλη Ζαππείου – Διαχρονική Εξέλιξη Αθλημάτων Υγρού Στίβου – 1-2 Μαρτίου 2019 Αθήνα – 3ο Πανελλήνιο Αθληατρικό Συνέδριο
  408. Ίδρυμα Ανδρέας Συγγρός – Παθήσεις και Κακώσεις παιδιών και εφήβων – 30 Μαρτίου 2019 – Πόρος
  409. Θεραπευτήρειο Metropolitan – Χρήση βλαστοκυττάρων στις εκφυλίσεις της σπονδυλικής στήλης – 6 Απριλίου 2019 Αθήνα

Α. Συμμετοχή σε Εκδοτικές Επιτροπές Περιοδικών

 

  1. Guest Editor στο Περιοδικό: “CLINICAL ORTHOPAEDICS AND RELATED RESEARCH”. Vol. 411, June 2003
    Συν-εκδότης του ειδικού αφιερώματος του Διεθνούς Ιατρικού Ορθοπαιδικούς Μηνιαίου Περιοδικού Clinical Orthopaedics And Related Research “Advances in Spine Surgery”.
    Στο τεύχος αυτό, περιελήφθησαν 14 άρθρα αφιερωμένα στις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης. Τα άρθρα εγράφησαν υπό αλλοδαπούς & Έλληνες Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς και αναφέρονται : στην εμβιομηχανική εκτίμηση της ινιο-αυχενικής Μ.Σ.Σ., στη σταθεροποίηση της κατώτερης αυχενικής Μ.Σ.Σ., στις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, στην αντιμετώπιση των επιπλοκών που σχετίζονται με τη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και στη διερεύνηση της οσφυαλγίας και της ιδιοπαθούς εφηβικής σκολίωσης.
  2. Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του περιοδικού «ΟΣΤΟΥΝ».
    Το περιοδικό “Οστούν” εκδίδεται ανά τρίμηνο και αποτελεί το επίσημο Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.).
  3. Πρόεδρος της Εκδοτικής Επιτροπής της Τριμηνιαίας Ορθοπαιδικής Επιθεωρήσεως «INFO – ORTHOPAEDICS».
  4. Υπεύθυνος Εκδόσεως του Περιοδικού «ΟΣΤΟΥΝ» στο 3ο Τεύχος (Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου) 1998, Τόμος 9.
  5. Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του Περιοδικού της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ», για την περίοδο του 2000.
  6. Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του Περιοδικού «JOURNAL OF MUSCULOSKELETAL AND NEURONAL INTERACTIONS».
  7. Assistant editorial board στο περιοδικό European Spine Journal.
  8. Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του Περιοδικού «J Mechanics in Med & Bio».
  9. Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του Περιοδικού «The Scientific World Journal».
  10. Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Bone and Joint360».

B. Συγγραφή Βιβλίων

  1. Εγχειρίδιο με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ». Ιατρικές Εκδόσεις Καυκάς, Αθήνα, Νοέμβριος 1995
  1. Βιβλίο με τίτλο: «ΘΕΜΑΤΑ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται θέματα που έχουν σχέση με:

  • Την Εμβιομηχανική της Σπονδυλικής Στήλης
  • Την Εμβιομηχανική ανάλυση των υλικών και των συστημάτων σταθεροποίησης της Σπονδυλικής Στήλης
  • Την επίδραση των σπονδυλοδεσιών επί της Σπονδυλικής Στήλης.

Στο βιβλίο των 310 σελίδων συμμετείχαν 38 συγγραφείς που ανέπτυξαν 56 θέματα, που κατενεμήθησαν σε πέντε (5) κεφάλαια.

  1. Βιβλίο τίτλο: «ΘΕΜΑΤΑ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».

Ιατρικές εκδόσεις «Καυκάς» Αθήνα 1997

Η χειρουργική θεραπεία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων δεκαετιών. Οι μεταβολές αυτές οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση κατέχουν η βελτίωση των τεχνικών διάγνωσης και αναισθησίας των χειρουργικών τεχνικών και των εργαλείων συστημάτων που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης.

Η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και η διόρθωση των παραμορφώσεων αυτής της προϋποθέτει ότι ο χειρουργός της σπονδυλικής στήλης έχει γνώσεις της εμβιομηχανικής της φυσιολογικιής και της παθολογικής σπονδυλικής στήλης και των μηχανικών ιδιοτήτων των εφαρμοζόμενων μεταλλικών εμφυτευμάτων.

Τα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο παρουσιάζουν α) τις εμβιομηχανικές ιδιότητες στοιχείων – τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, β) τις βασικές ιδιότητες των μεταλλικών εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και γ) τις μεταβολές που επέρχονται στη σπονδυλική στήλη με την εφαρμογή των μεταλλικών εμφυτευμάτων.

Στη συγγραφή του βιβλίου των 310 σελίδων συμμετείχαν 38 συγγραφείς οι οποίοι ανέπτυξαν 56 θέματα τα οποία κατανεμήθηκαν σε 5 κεφάλαια.

Τίτλοι άρθρων με τη συμμετοχή του συγγραφέα – εκδότη

  1. Ανατομία και λειτουργική μηχανική της σπονδυλικής στήλης
  2. Μορφολογική εξέλιξη των αυχένων των αυχενικών, θωρακικών και οσφυϊκών σπονδύλων
  3. Κινηματική της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
  4. Μηχανική της σπονδυλικής στήλης και οστεοπόρωση
  5. εμβιομηχανική των μεταλλικών εμφυτευμάτων της σπονδυλικής στήλης
  6. Σταθεροποίηση της αυχενοθωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με μεταλλικά εμφυτεύματα
  7. Οσφυϊκή διαυχενική σπονδυλοδεσία : Εμβιομηχανική σύγκριση της χρήσης ενδιαμέσων βιδών και εγκάρσιων συνδέσεων
  1. Βιβλίο με τίτλο: «ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ».

Ιατρικές εκδόσεις «Καυκάς», Αθήνα Απρίλιος 1999, Εκδότης Γ. Σ. Σάπκας

Οι κακώσεις της θωρακικής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι ιδιαίτερα συχνές. Η καταστροφή των οστικών και συνδεσμικών στοιχείων θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της προσβεβλημένης περιοχής, γεγονός που είναι σε θέση να προκαλέσει πόνο, παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και, το σημαντικότερο, νευρολογικές διαταραχές.

Οι κακώσεις των σπονδύλων σε συντριπτικό ποσοστό συμβαίνουν μετά από τροχαία ατυχήματα και πτώσεις. Η ακεραιότητα όμως των σπονδυλικών στοιχείων διαταράσσεται και επί άλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι οι νεοπλασματικές εξεργασίες, οι φλεγμονές και οι χειρουργικές επεμβάσεις επί της σπονδυλικής στήλης που καταστρέφουν τα στηρικτικά στοιχεία των σπονδύλων.

Τα ανωτέρω δηλούν ότι προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της αστάθειας της θωρακικής – οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν την αστάθεια και τις μεθόδους αντιμετώπισης της εγκαταστημένης ήδη αστάθειας.

Δεδομένου ότι οι εφαρμοζόμενες χειρουργικές τεχνικές απαιτούν ειδική εκπαίδευση και υψηλού επιπέδου εμπειρία, καταστάσεις που δεν είναι πάντα εφικτές, οι επιπλοκές είναι συχνές και περί αυτών γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο παρόν βιβλίο.

Το μεγαλύτερο βάρος στο βιβλίο αυτό δίνεται στις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης. Η αρχική αντιμετώπιση του τραυματία, ιδιαίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η κλινικο-ακτινολογική διερεύνηση και η συνολική αντιμετώπιση του, αποτελούν τα κύρια θέματα του παρόντος συγγράμματος.

Στη συγγραφή του βιβλίου των 370 σελίδων συμμετείχαν 44 συγγραφείς οι οποίοι ανέπτυξαν 49 θέματα τα οποία ταξινομηθήκαν σε επτά κεφάλαια.

Τίτλοι άρθρων με την συμμετοχή του συγγραφέα – εκδότη

  1. Συσχέτιση της αρχικής μετατραυματικής στένωσης προς τη νευρολογική βλάβη σε εκρηκτικά κατάγματα θωρακο-οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
  2. Κατάγματα του ιερού οστού
  3. Ενδείξεις για τις πρόσθιες χειρουργικές επεμβάσεις επί θωρακο-οσφυϊκών καταγμάτων
  4. Πρόσθια αποσυμπίεση και σταθεροποίηση της θωρακο-οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
  5. Αντιμετώπιση των πρωτοπαθών και μεταστατικών όγκων της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

 

  1. Βιβλίο με τίτλο: «ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».

Ιατρικές εκδόσεις «Καυκάς», Αθήνα 2001 Εκδότης Γ.Σ. Σάπκας.

Το βιβλίο «Εμβιομηχανική των εμφυτευμάτων στης σπονδυλικής στήλης» έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τα εμφυτεύματα – οστικά και μεταλλικά – τα οποία χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα ή συμπληρώματα των σπονδυλικών στοιχείων, κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.

Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί πραγματική έκρηξη στη χρήση των εμφυτευμάτων διότι μέσω αυτών διευρύνθηκαν τα όρια και οι δυνατότητες των χειρουργικών πράξεων.

Ο χώρος αυτός της Ορθοπαιδικής, ο οποίος ευρίσκεται πλησίον του χώρου της Νευροχειρουργικής δεν είναι απόλυτα κατανοητός από τον Ορθοπαιδικό που δεν ασχολείται με τις μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης αυτό και δια του παρόντος βιβλίου, του οποίου τα θέματα είναι γραμμένα από εκλεκτούς συναδέλφους, ασχολούμενους με την σπονδυλική στήλη , γίνεται προσπάθεια να δοθεί περισσότερη γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το πρώτο κεφάλαιο, περιλαμβάνει θέματα που αναφέρονται στη μηχανική των σκελετικών μυών. Το δεύτερο κεφάλαιο έχει θέματα που ασχολούνται με τις εμβιομηχανικές αρχές της ορθωτικής αποκατάστασης της σπονδυλικής στήλης και των θωρακοσφυϊκών θερμοπλαστικών ορθωτικών κατασκευών.

Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει θέματα που αφορούν στο ρόλο των οστικών μερφογεννετικών πρωτεϊνών στην οσφυϊκή σπονδυλοδεσία, τη χρησιμοποίηση τοπικών αυξητικών παραγόντων για τη σπονδυλοδεσία, τα υποκατάστατα των οστικών μοσχευμάτων και τα αλλομοσχεύματα για την επίτευξη διασωματικής οσφυϊκής σπονδυλοδεσίας.

Το τέταρτο κεφάλαιο διαπραγματεύεται θέματα που αναφέρονται στην έρευνα επί της εμβιομηχανικής της σπονδυλικής στήλης.

Το πέμπτο κεφάλαιο ααχολείται με τις διαυχενικές βίδες που τοποθετούνται εντός των σπονδυλικών σωμάτων κατά τις γενόμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Αναλύονται οι μηχανικές ιδιότητες διαυχενικών βιδών διαφόρου κατασκευής και οι εμβιομηχανικές των επιπλέον ιδιότητες και αλληλεπιδράσεις κατά την εφαρμογή των σε άτομα με ποικίλη οστική σύνθεση και ιδιότητες.

Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται θέματα που αναλύουν τους μεσοσπονδύλιους και σπονδυλικούς κλωβούς και υποκατάστατα των μεσοσπονδύλιων δίσκων και σπονδυλικών σωμάτων.

Στο έβδομο κεφάλαιο αναπτύσσονται θέματα που ορισμένες χειρουργικές τεχνικές στις οποίες πραγματοποιείται υποκατάσταση των σπονδυλικών σωμάτων, που έχουν υποστεί καταστροφή συνεπεία παθολογικών καταστάσεων, καθώς και χειρουργικές τεχνικές για τη διάσωση ή βελτίωση αποτυχημένων μεσοσπονδύλιων κλωβών.

Στη συγγραφή του βιβλίου των 320 σελίδων συμμετείχαν 50 συγγραφείς οι οποίοι ανέπτυξαν 43 θέματα τα οποία ταξινομήθηκαν σε 7 κεφάλαια.

Τίτλοι άρθρων με τη συμμετοχή του συγγραφέα – εκδότη

  1. Κινηματική θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης
  2. Μεταμόσχευση ιστών του μυοσκελετικού συστήματος
  3. Εμβιομηχανική σύγκριση πλακών – ράβδων στην ασταθή θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης
  4. Εμβιομηχανική ανάλυση της χρήσης τσιμέντου φωσφορικού ασβεστίου (Norian SRS) για την ενίσχυση των διαυχενικών κοχλιών
  5. Σταθερότητα των πρόσθιων μεσοσπονδυλικών εμφυτευμάτων
  6. Συγκριτική εμβιομηχανική ,μελέτη της εφαρμογής των μεσοσπονδύλιων εμφυτευμάτων με ή χωρίς οπίσθια σπονδυλοδεσία.
  7. Αντικατάσταση των σπονδυλικών σωμάτων με κλωβούς από ίνες άνθρακα
  8. Αναθεωρητικές χειρουργικές τεχνικές για τη διάσωση ή τη βελτίωση αποτυχημένων μεσοσπονδύλιων κλωβών

 

  1. Βιβλίο με τίτλο: «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ».

Ιατρικές εκδόσεις «Καυκάς» Αθήνα 2005, Εκδότης Γ.Σ. Σάπκας.

Τα επιμέρους θέματα του βιβλίου «Επίκαιρα θέματα παθήσεων της σπονδυλικής στήλης» ταξινομούνται σε 3 βασικά κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις νεοπλασματικές εξεργασίες. Παρουσιάζονται θέματα που αναλύουν την ανάπτυξη και μετάσταση των νεοπλασιών του μυοσκελετικού συστήματος , τη σταδιοποίηση των νεοπλασιών της σπονδυλικής στήλης και τη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετπώπιση δια χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων.

Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με τη σπονδυλοπλαστική η οποία αποτελεί μια σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο αντιμετώπισης της καταστροφής του σπονδυλικού σώματος συνεπεία κατάγματος, οστεοπόρωσης ή νεοπλασματικής εξεργασίας. Αναλύονται οι εφαρμοζόμενες τεχνικές για την κλασική σπονδυλοπλαστική και την κυφοπλαστική τα τεχνικά προβλήματα και οι πιθανές επιπλοκές που προκύπτουν κατά την επέμβαση.

Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τη σκολίωση της σπονδυλικής στήλης. Τα περιεχόμενα θέματα καλύπτουν ικανοποιητικά το πρόβλημα της σκολίωσης ως προς τους παθογενετικούς μηχανισμούς που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση και εξέλιξή της και τις μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης αναλόγως της αιτίας και της ηλικίας.

Στη συγγραφή του βιβλίου των 390 σελίδων συμμετείχαν 50 συγγραφείς οι οποίοι ανέπτυξαν 42 θέματα τα οποία ταξινομήθηκαν σε 3 κεφάλαια.

Τίτλοι άρθρων με τη συμμετοχή του συγγραφέα – εκδότη

  1. Ανάπτυξη και μετάσταση των μυοσκελετικών νεοπλασιών
    Η. Παπαδόπουλος, Γ. Σάπκας
  2. Σταδιοποίηση των νεοπλασιών της σπονδυλικής στήλης
    Α. Σαβιδου, Α. Μαυρογένης, Γ. Σάπκας
  3. Η συμβολή της πυρηνικής ιατρικής στα νεοπλάσματα της σπονδυλικής στήλης
    Α. Βεζυργιάννη, Γ. Σάπκας
  4. Προεγχειρητικός εμβολισμός των νεοπλασματικών εξεργασιών της σπονδυλικής στήλης
    Π. Βλαχόπουλος, Γ. Σάπκας
  5. Χειρουργική αντιμετώπιση των πρωτοπαθών και μεταστατικών όγκων της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
    Γ. Σάπκας, Σ. Παπαδάκης, Σ. Κουτσοστάθης, Ε. Στυλιανέση
  6. Μεταστάσεις στη σπονδυλική στήλη από πρωτοπαθή νεοπλασία των πνευμόνων
    Γ. Σάπκας, Σ. Παπαδάκης, Σ. Κουτσοστάθης
  7. Σαρκώματα μαλακών μορίων σε ενήλικες – Διάγνωση και θεραπεία
    Δ. Μπαφαλούκος, Γ. Σάπκας
  8. Οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
    Ε. Παπαδεογώργου, Γ. Σάπκας
  9. Σπονδυλοπλαστική
    Ν. Ζερβάκης, Γ. Σάπκας
  10. Η αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών και παθολογικών καταγμάτων τηςε σπονδυλικής στήλης με τη μέθοδο της κυφοπλαστικής
    Ι. Ψυχάρφης, Γ. Σάπκας
  11. Η χειρουργική αντιμετπώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης
    Ι. Τριανταφυλλόπουλος, Γ. Σάπκας
  12. Επανορθωτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης σε οστεοπορωτικούς ασθενείς
    Γ. Σάπκας, Σ. Παπαδάκης, Ε. Στυλιανέση, Γ. Γκουδέλης, Γ. Κελάλης
  13. Επιπλοκές των χειρουργικών τεχνικών για την αντιμετώπιση των παθολογικών οστεοπορωτικών καταγμάτων της ΟΜΣΣ- πρόληψη και αντιμετώπιση
    Α. Παρτσινέβελος, Γ. Σάπκας
  14. Παθογενετικοί μηχανιμσοί της σκολίωσης
    Η. Παπαδόπουλος, Γ. Σάπκας
  15. Παθοφυσιολογία του μεσοσπονδύλιου δίσκου στρη σκολίωση
    Π. Τσαϊλάς, Γ. Σάπκας
  16. Προγνωστικοί παράγοντες εξέλιξης της ιδιοπαθούς σκολίωσης
    Κ. Κατερός, Γ. Μαχαιράς, Χ. Σκούρα, Γ. Σάπκας
  17. Ιδιοπαθής σκολίωση – Επιδημιολογικά στοιχεία και ακτινολογική μελέτη
    Γ. Θεμιστοκλέους, Γ. Κελάλης, Ν. Γκανταϊφης, Π. Παπαγγελόπουλος, Γ. Σάπκας.
  18. Η εξέλιξη των σκολιωτικών ακμπυλών και της σπονδυλικής στήλης στην ιδιοπαθή σκολίωση υπό αγωγή με κηδεμόνα Boston
    Γ. Κουντής, Μ. Μπουζικάκος, Γ. Σάπκας
  19. Προεγχειρητικός ακτινολογικός έλεγχος της ευκαμψίας και της αναταξιμότητας της ιδιοπαθούς εφηβικής σκολίωσης
    Γ. Σάπκας, Ι. Ψυχάρης
  20. Παραμορφώσεις σπονδυλικής στήλης και σκολίωση ενηλίκων
    Γ. Σάπκας, Ι. Ψυχάρης
  21. Παθογένεση της σκολίωσης ενηλίκων
    Σ. Κουτσοστάθης, Γ. Σάπκας, Ι. Ψυχάρης
  22. Χειρουργική θεραπεία σκολίωσης ενηλίκων
    Γ. Σάπκας, Ε. Στυλιανέση, Σ. Παπαδάκης, Η. Παπαδόπουλος, Ν. Γκανταϊφης
  23. Συγγενής σκολίωση
    Ν. Γκανταϊφης, Γ. Σάπκας, Γ. Θεμιστοκλέους, Π. Παπαγγελόπουλος
  24. Σύσταση του μεσοσπονδυλίου δίσκου σε ασθενείς με νευρομυική σκολίωση
    Χ. Καραβόλιας, Γ. Σάπκας, Γ. Θεμοστοκλέους
  25. Νευροϊνομάτωση και σκολίωση
    Ε. Στυλιανέση, Γ. Σάπκας, Σ. Παπαδάκης
  26. Παραλυτική σκολίωση
    Γ. Γκουδέλης, Γ. Σάπκας
  27. Σκολίωση και συριγγομυελία
    Κ. Κωνσταντινίδου, Γ. Σάπκας, Ι. Ιωαννίδης

 

  1. Βιβλίο με τίτλο: «ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ – ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ».

Ιατρικές εκδόσεις «Καυκάς» Αθήνα 2006, Εκδότης Γ.Σ. Σάπκας.

 

Το βιβλίο «Εμβιομηχανική – Παθοφυσιολογία του Μεσοσπονδυλίου Δίσκου και του Νευρικού Ιστού» αποτελεί προϊόν συνεργασίας εκλεκτών συνάδελφων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς το χώρο της σπονδυλικής στήλης.

Στο βιβλίο των 360 σελίδων περίπου τα συνολικά 49 θέματα ταξινομούνται σε 4 κεφάλαια.

Τα πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει θέματα, τα οποία αναφέρονται στο μεσοσπονδύλιο δίσκο και συγκεκριμένα στη δομή, στη βιοχημεία, στη διατροφή, στη γήρανση και στους μηχανισμούς λειτουργίας του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσονται θέματα που έχουν σχέση με την παθοφυσιολογία του νευρικού ιστού και του πόνου. Στο τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται θέματα που έχουν σχέση με τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου. Στο τέταρτο κεφάλαιο υπάρχουν θέματα που αναφέρονται σε χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στα επί μέρους κεφάλαιο του βιβλίου δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλες τις πτυχές των υφισταμένων προβλημάτων κατά τρόπο διαχρονικό, αλλά έχουν στόχο την παρουσίαση των σύγχρονων απόψεων επί των προβαλλομένων παθολογικών καταστάσεων, ευνόητο δε είναι ότι οι απόψεις αυτές κάλλιστα είναι δυνατόν να είναι παρωχημένες μετά από σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η γνώση.

Τίτλοι άρθρων με τη συμμετοχή του συγγραφέα – εκδότη

  1. Η Σπονδυλική στήλη ως μηχανική κατασκευή
    Σ. Κουρκούλης, Γ. Σάπκας
  2. Δομή κατασκευή και μηχανική λειτουργία του εσοσπονδύλιου δίσκου
    Ν. Ζερβάκης, Γ. Σάπκας.
  3. Διατροφή του μεσοσπονδύλιου δίσκου
    Γ. Κουντής, Γ. Σάπκας
  4. Μοριακοί μηχανισμοί μηχανοεπαγόμενου κυτταρικού πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης
    Δ. Κλέτσας, Γ. Σάπκας
  5. Η επίδραση του ρυθμού καταπόνσης και της ενυδάτω σης στις μηχανικές ιδιότητες του μεσοσπονδύλιου δίσκου
    Ε. Στυλιανέση, Γ. Σάπκας, Σ. Παπαδάκης
  6. Παράγοντες εκφύλισης του μεσοσπονδύλιου δίσκου
    Ε. Μετάνοια, Γ. Θεμιστοκλέους, Γ. Σάπκας
  7. Εσωτερική διάσπαση του μεσοσπονδύλιου δίσκου
    π. Μποσκαϊνος, Χ. Καραβόλιας, Π. Παπαγγελόπουλος, Γ. Σάπκας
  8. Ιστοχημικές μεταβολές του πολυσχιδή μυός σε ασθενείς με κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ.
    Γ. Γκουδέλης, Γ. Σάπκας
  9. Εβιομηχανική του μεσοσπονδύλιου δίσκου
    Γ. Μπάμπης, Η. Παπαδόπουλος, Γ. Σάπκας
  10. Η επίδραση της εκτομής του πητκοειδούς πυρήνα στην εμβιομηχανική της Σ.Σ.
    Α. Παρτσινέβελος, Γ. Σάπκας.
  11. Η συμβολή της μαγνητικής τομογραφίας στη διερεύνηση των παθήσεων του μεσοσπονδύλιου δίσκου
    Ρ. Ευθυμιάδου, Γ. Σάπκας
  12. Ο ρόλος της προωτεϊνης Fas στην απόπτωση των δεσμικών κυττάρων της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου
    Γ. Θεμιστοκλέους, Χ. Καραβόλιας, Γ. Σάπκας
  13. Η βιοχημική οδός έκλυσης του ριζιτικού πόνου στο επίπεδο του γαγγλίου της ραχιαίας ρίζας
    Α. Καραμήτρος, Γ. Σάπκας
  14. Παθοφυσιολογία των κακώσεων του νωτιαίου μυελού
    Ν. Γκανταίφης, Γ. Κελάλης, Γ. Σάπκας
  15. Η υπολειπόμενη συμπίεση του νωτιαίου μυελού μετά από κακώσεις της σπονδυλικής στήλης προκαλεί δευτερογενείς βλάβες λόγω ισχιαμίας
    Γ. Θεμιστοκλέους, Χ. Καραβόλιας, Γ. Κελάλης, Γ. Σάπκας
  16. Διαδισκική ηλεκτροθερμική θεραπεία για την αντιμρτπώπιση του χρόνιου οσφυϊκού πόνου
    Γ. Γκουδέλης, Γ. Σάπκας
  17. Σπονδυλική στένωση
    Γ. Σάπκας, Λ. Νικολακάκος, Ε. Στυλιανέση, Π.. Μποσκαϊνος, Η.Παπαδόπουλος
  18. Αναθεωρητικές επεμβάσεις επί εκφυλιστικών παθήσεων της οσφυϊκής μοίρας της Σ.Σ.
    Γ. Σάπκας, Λ. Νικολακάκος, Ν. Ζερβάκης, Γ. Γκουδέλης, Α.Παρτσινέβελος, Γ. Κελάλης
  19. Σύστημα δυναμικής σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης – DYNESYS
    Β. Κωνσταντίνου, Γ. Θεμιστοκλέους, Γ. Κελάλης, Γ. Σάπκας
  20. B-twin expandable spinal system
    Β. Κωνσταντίνου, Γ. Θεμιστοκλέους, Γ. Κελάλης, Γ. Σάπκας
  21. Θωρακοσκοπική χειρουργική για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
    Κ. Ηλιάδης, Γ. Σάπκας

 

 

  1. «ΚΑΚΩΣΕΙΣ – ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ».

Ιατρικές εκδόσεις «Καυκάς» Αθήνα 2007, Εκδότης Γ.Σ. Σάπκας.

Στο υπό έκδοση βιβλίο μελετούνται οι επιπτώσεις των αθλημάτων που πραγματοποιούνται στη θάλασσα και στην πισίνα επί του μυοσκελετικού συστήματος κατά κύριο λόγο, όπως επίσης και επί των λοιπών συστημάτων του αγωνιζομένου.

Τα αθλήματα όπως είναι τα ατομικά, κατάδυση – κολύμβηση – ατομική κωπηλασία – υποβρύχια κατάδυση – ιστιοπλοΐα – ιστιοσανίδα – κανόε καγιάκ και τα ομαδικά, υδατοσφαίριση – κωπηλασία, που απαιτούν υψηλού επιπέδου προετοιμασία του αθλητή (διατροφή – ψυχολογική κατάσταση) είναι σε θέση να προκαλέσουν σημαντικότατες βλάβες – κακώσεις άμεσες ή μακροπρόθεσμες στους αθλητές.

Η σωστή και εκτεταμένη γνώση αυτών των θεμάτων, πιστεύεται ότι είναι απολύτως αναγκαία για τη σωστή προετοιμασία των αθλητών, όπως φυσικά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συχνότατα εκδηλώνονται και είναι σε θέση να προκαλέσουν παροδική ή μόνιμη ανικανότητα στον αθλητή.

Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να δώσει κατά τον πληρέστερο δυνατό τρόπο τις τρέχουσες απόψεις επί αυτών των θεμάτων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει ανάλογο βιβλίο στην ελληνικής και τη διεθνή βιβλιογραφία που να αναφέρεται αποκλειστικά στα προβλήματα του αθλητή των αναφερθέντων αθλημάτων.

Στο βιβλίο αυτό 250 περίπου σελίδων συμμετέχουν 40 συγγραφείς που αναπτύσσουν 38 θέματα.

Τίτλοι άρθρων με τη συμμετοχή του συγγραφέα – εκδότη

  1. Η Διατροφή της αθλήτριας
    Ε. Μητσιοκάπα, Α. Παπαχρήστος, Ι. Ντάμπος, Α. Μαυρογένης, Γ.Κελάλης, Γ. Σάπκας, Π. Παπαγγελόπουλος,
  2. Διαταραχές της θερμορύθμισης και αφυδάτωση στους αθλητές
    Ε. Μητσιοκάπα, Α. Μαυρογένης, Γ. Κελάλης, Γ. Σάπακς, Π. Παπαγγελόπουλος.
  3. Αθλητική επίδοση σε κρύο περιβάλλον
    Ε. Μετάνια, Γ. Σάπκας
  4. Κατάχρηση ουσιών
    Α. Παπαχρήστος, Ε. Μητσιοκάπα, Α. Σαλάχα, Α. Μπάντερ, Α. Μαυρογένης. Π. Παπαγγελόπουλος, Γ. Σάπκας
  5. Σύνδρομο θωρακικής εξόδου στους αθλητές κολύμβησης
    Σ. Παπαδάκης, Ε. Μπαμπουρδά, Σ. Παπαδάκης, Γ. Σάπκας
  6. Η φυσιολογία της κολύμβησης
    Γ. Σάπκας, Γ. Θεμιστοκλέους, Α. Τζουτζόπουλος, Π. Ευσταθίου, Δ. Κωστόπουλος
  7. Η βιομηχανική της κλούμβησης
    Γ. Σάπκας, Α. Τζουτζόπουλος, Γ. Θεμιστοκλέους, Η. Παπαδόπουλος, Κ. Βαβλιάκης, Ε. Στυλιανέση. Σ. Παπαδάκης
  8. Ειδικά προβλήματα του ώμου στους κολυμβητές
    Α. Τζουτζόπουλος, Γ. Σάπκας, Η. Παπαδόπουλος
  9. Σπονδυλόλυση και Σπονδυλολίσθηση στους κολυμβητές
    Α. Μαυρογένης, Ε. Μητσιοκάπα, Χ. Κυριακόπουλος, Γ. Κελάλης, Γ. Σάπκας, Π. Παπαγγελόπουλος

9. Neurological and Mental Disorders

Chapter – Suicide Attempts from Height and Injury Patterns: An Analysis of 64 Cases

By Stamatios A. Papadakis, Dimitrios Pallis, Spyridon Galanakos, Konstantinos Kateros, Grigorios Leon, George Machairas and George Sapkas

Falls from height are a common cause of death and disability. A majority of free falls occur accidentally and only a minority result from suicidal behaviour. Adolescents in many countries show high rates of suicide attempts and their repetition is a common feature.

 

Κριτής Εργασιών

  • Κριτής εργασιών της Εκδοτικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ)
  • Reviewer στο European Spine Journal
  • Reviewer στο περιοδικό Journal of musculoskeletal & neuronal interactions
  • Reviewer στο περιοδικό The spine journal
  • Reviewer στο περιοδικό Spine
  • Reviewer στο περιοδικό International Journal of Infectious Deseases
  • Reviewer στο περιοδικό Clinical Orthopaedics and Related Research
  • Reviewer στο περιοδικό Bone & Joint360
  • Reviewer στο περιοδικό The Scientific World Journal
  • Reviewer στο περιοδικό Journal Mechanics in Med & Bio
  • Reviewer στο περιοδικό Osteoporosis International