• Αρθρίτιδα της Ποδοκνημικής Αρθρωσης, αντιμετωπισθείσα δια ενδαρθρικής έγχυσης  Platelet-Rich-Plasma  (PRP)

    Αρθρίτιδα της Ποδοκνημικής Αρθρωσης, αντιμετωπισθείσα δια ενδαρθρικής έγχυσης Platelet-Rich-Plasma (PRP)

    Περίπτωση : γυναίκας 55 χρονών

     

    Ασθενής, 55 χρονών, αιτιάτο δια συνεχή έντονο πόνο εστιαζόμενο στην περιοχή της  (Αρ) Ποδοκνημικής άρθρωσης. Συνεπεία του πόνου η λειτουργικότητα της πάσχουσας είχε περιορισθεί σημαντικά διότι δεν μπορούσε να σταθεί όρθια και να περπατήσει για πολύ ώρα. Η λειτουργικότητά της είχε αρχίσει να περιορίζεται προοδευτικά, επιδεινούμενη απο 5ετίας και τώρα πλέον μόνο για λίγα λεπτά της ώρας είχε τη δυνατότητα να σταθεί και να περπατήσει.

    Ουσιαστικά το πρόβλημα άρχισε προ 20ετίας περίπου, όταν κατόπιν τροχαίου ατυχήματος υπέστη βαρύτατες κακώσεις στο (Δ) σκέλος της και συγκεκριμένα σε όλο σχεδόν το Δεξιό σκέλος, Γόνατο-Κνήμη-Ποδοκνημική-‘Ακρο Πόδα.

    Υποβλήθηκε τότε σε μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων για να αποκατασταθεί το Δεξιό σκέλος.
    Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να μεταφερθεί ουσιαστικά όλη η φόρτιση των κάτω άκρων στο (αρ) σκέλος και ιδιαίτερα στον (αρ) άκρο πόδα και να υποστεί η Ποδοκνημική πρώϊμη φθορά του αρθρικού χόνδρου λόγω της υπερκαταπόνησης, δηλαδή να προκληθεί αρθρίτιδα αυτής.

     

    Ο γενόμενος κλινικο-ακτινολογικός έλεγχος της Αρ. Ποδοκνημικής πιστοποίησε τα εξής :
    Το εύρος της Ποδοκνημικής άρθρωσης είχε περιορισθεί πρός όλες τις κατευθύνσεις και ήταν αρκετά επώδυνη η κάμψη-έκταση αυτής.
    Η Ποδοκνημική άρθρωση  ήταν οιδηματώδης χωρίς σημεία φλεγμονής.
    Ακτινολογικά υπήρχαν τα κλασσικά στοιχεία της αρχόμενης αρθρίτιδας.

    Η πάσχουσα ήταν ήδη για μακρύ χρονικό διάστημα σε συντηρητική θεραπευτική αγωγή, η οποία περιελάμβανε την φυσικοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χωρίς ωστόσο να επέλθει ουσιαστική μείωση των ενοχλήσεών της. Κατόπιν τούτου, αποφασίσθηκε να υποβληθεί σε Ορθοβιολογική θεραπεία δια της εγχύσεως Platelet-Rich-Plasma (PRP) μέσα στην Ποδοκνημική άρθρωση.

     

    Εικόνα 1 (α,β,)

    Προσθιοπισθία ακτινογραφία της Αρ.Ποδοκνημικής άρθρωσης κατά τη διάρκεια της έγχυσης ενδαρθρικά Platelet-Rich-Plasma (PRP).
    Παρατηρείται η στένωση της Ποδοκνημικής άρθρωσης και η διαταραχή της αρχιτεκτονικής της Ποδοκνημικής άρθρωσης (Mortise).
    Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο έχουν τοποθετηθεί βελόνες εντός της Ποδοκνημικής άρθρωσης και έγινε η έγχυση του PRP (1).

     

    Εικόνα 2 

    Φωτογραφία της Ποδοκνημικής κατά τη διάρκεια της έγχυσης του PRP εντός της άρθρωσης.

     

    Η κινητοποίηση της πάσχουσας ήταν άμεση, της συνεστήθη όμως να βαδίζει για δύο εβδομάδες χωρίς φόρτιση του σκέλους.
    Η ασθενής ανέφερε μείωση των ενοχλήσεων κατά 30%-40% τέσσερεις εβδομάδες μετά την έγχυση, χωρίς να λαμβάνει αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
    Οπως είχε προγραμματισθεί η έγχυση επαναλήφθηκε υπο τις ίδιες συνθήκες μετά εξάμηνο.

    Δώδεκα μήνες μετά την πρώτη ενδαρθρική έγχυση,  ανέφερε οτι οι ενοχλήσεις της είχαν μειωθεί κατά 60%-70% και δεν χρειαζόταν να παίρνει αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παρά μόνο περιπτωσιακά.

     

    Παρατηρήσεις

     

    1. Η αρθρίτιδα της Ποδοκνημικής προκαλείται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με την αρθρίτιδα του γόνατος, του ισχίου, των σπονδυλικών αρθρώσεων (Facets) και του ώμου.
    2. Συνήθως είναι μετατραυματικής αιτιολογίας, παρατηρείται ωστόσο επί ρευματοειδούς αρθρίτιδας, χρονίας λήψης κορτικοειδών και μετά Ασηπτη νέκρωση του αστραγάλου, οπότε προκαλείται καθίζηση της αρθρικής επιφάνειας του αστραγάλου, γεγονός που οδηγεί σττην πρόκληση αθρίτιδας της Ποδοκνημικής.
    3. Η άσηπτη νέκρωση του αστραγάλου είναι λιγότερο συχνή από αυτή που συμβαίνει στη μηριαία κεφαλή του ισχίου, στον κόνδυλο του μηριαίου οστού, στη βραχιόνιο κεφαλή. Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν Άσηπτη νέκρωση του οστού είναι αρκετές, με προεξάρχουσες τη χρόνια λήψη κορτιζόνης, αιμοσφαιρινοπάθειες, κατάχρηση καπνού και αλκοόλ.
    4. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί η Ορθοβιολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας των μεγάλων αρθρώσεων, μία εκ των οποίων είναι και η Ποδοκνημική άρθρωση.
    5. Στο πλαίσιο της Ορθοβιολογικής θεραπείας γίνονται ενδαρθρικές, ενδο-οστικές εγχύσεις ή συνδυασμός ενδαρθρικών-ενδο-οστικών εγχύσεων, Platelet-Rich-Plasma (PRP) και Μεσεγχυματικά Βλαστοκύτταρα τα οποία λαμβάνονται απο το Μυελό των Οστών (BMCs)  ή απο το λίπος (AMCs). Η διεθνής αρθρογραφία είναι πολύ πλούσια σε άρθρα αναφερόμενα στην αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών. Ελάχιστες όμως καλά τεκμηριωμένες αναφέρονται στην Ποδοκνημική άρθρωση (2).
    6. Είναι πολύ ενωρίς να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, ωστόσο σε πολύ προσεκτικά επιλεγμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.
    7. Η Ορθοβιολογική θεραπευτική αντιμετώπιση προτιμήθηκε στο πλαίσιο της συντηρητικής αγωγής, διότι το επόμενο βήμα για αυτή τη νεαρή γυναίκα θα είναι η εφαρμογή ολικής αρθροπλαστικής της Ποδοκνημικής.
    8. Συμπερασματικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΙΩ.ΔΟ. ακολουθήθηκε Ορθοβιολογική αντιμετώπιση, χρησιμοποιώντας Platelet-Rich-Plasma (PRP) ενδαρθρικά και μετά 12 μήνες οι ενοχλήσεις της μειώθηκαν σημαντικότατα.

     

    Bιβλιογραφία

     

    1. www.sapkasgeorge.gr : Κεφάλαιο : “ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ”
    2. Dean Wang, Sc.Rodeo : Platelet-Rich-Plasma in Orthopaedic Surgery. Review. J.B.J.S (Review)2017:5(9):e7
    Leave a reply →