• ΔΙΗΘΗΣΗ ΤΩΝ  ΟΣΦΥΪΚΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΩΝ  ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (FACETS) ΜΕ PLATELET – RICH – PLASMA (PRP) ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΧΡΟΝΙΑΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

    ΔΙΗΘΗΣΗ ΤΩΝ ΟΣΦΥΪΚΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (FACETS) ΜΕ PLATELET – RICH – PLASMA (PRP) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

    Γιώργος Σάπκας

    Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής

    Ιστορικό
    Ο Δ.Δ., 40 χρονών, έπασχε από χρόνια οσφυαλγία. Κατά διαστήματα υποβαλλόταν στην κλασσική συντηρητική αντιμετώπιση για την υποχώρηση των συμπτωμάτων, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν μέτρια και προοδευτικά τα συμπτώματα έγιναν μόνιμα.

    Κατά τον γενόμενο πρόσφατο κλινικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο πόνος εντοπιζόταν στην κατώτερη περιοχή της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (ΟΜΣΣ).

    Συνεπεία δε της μονιμότητας και της έντασης του πόνου, επηρεάζονταν οι συνήθεις επαγγελματικές και αθλητικές δραστηριότητες του, επιδεινώνοντας την ποιότητα της ζωής του. Στον πάσχοντα προτάθηκε να εφαρμοσθεί Βιολογική Θεραπεία, η οποία συνίστατο στη διήθηση των σπονδυλικών διαρθρώσεων (Facets) με αυτόλογο πλάσμα (PRP-Platelet-Rich-Plasma).

    Ο πάσχων αποδέχθηκε την προταθείσα Βιολογική Θεραπεία, έχοντας υπόψη του ότι υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες οιασδήποτε παρενέργειας, δεδομένου ότι το εγχεόμενο plasma (PRP) λαμβάνεται από το αίμα του ιδίου του πάσχοντος.

    Ο ακτινολογικός έλεγχος, και συγκεκριμένα η Μαγνητική Τομογραφία της ΟΜΣΣ, έδειξε τα ακόλουθα  (Εικόνες  1, 2, 3) :

    Εικόνα 1 :Μαγνητική Τομογραφία ΟΜΣΣ – Πλάγια τομή (Sagittal) – Ακολουθία Τ2. Παρατηρείται εκφύλιση των Μεσοσπονδύλιων Δίσκων των επιπέδων Ο3-Ο4, Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1

    Εικόνα 2 :Μαγνητική Τομογραφία ΟΜΜΣ – Εγκάρσια τομή (Axial) – Ακολουθία Τ2. Παρατηρείται σημαντική εκφύλιση των Σπονδυλικών Διαρθρώσεων (Facets),ιδιαίτερα  δεξιά, χωρίς να υφίσταται συμπίεση των εξερχόμενων Νωτιαίων Ριζών

    Εικόνα 3: Μαγνητική Τομογραφία ΟΜΣΣ – Προσθιοπίσθια  λήψη (Coronal) Παρατηρείται εκφύλιση των τριών κατωτέρων Μεσοσπονδύλιων Δίσκων

    Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο και άσηπτες συνθήκες, είτε στο χειρουργείο είτε στο Ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου. Ο ασθενής βρίσκεται σε πρηνή θέση, είναι ξύπνιος ώστε να συνεργάζεται με τον χειρουργό προκειμένου να τον ενημερώνει αμέσως αν προκαλείται ερεθισμός νεύρου κατά την εισαγωγή της βελόνας, ώστε να μεταβληθεί η πορεία της αν είναι ανάγκη.

    Εάν ο ασθενής βρίσκεται σε ψυχική ένταση, η αναισθησιολόγος του χορηγεί ήπια μέθη, ώστε να είναι πάντα συνεργάσιμος (Εικόνες 4, 5, 6)

                                                        

                          

    Εικόνα 4: Ο ασθενής βρίσκεται σε πρηνή θέση. Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο έχουν τοποθετηθεί ειδικές βελόνες (Double Needles 21g-μήκους 15 εκ.) στις Σπονδυλικές Διαρθρώσεις (Facets)

    Εικόνα 5:   Διεγχειρητική Ακτινογραφία : Οι ειδικές βελόνες (DoubleNeedles) υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο έχουν τοποθετηθεί στις Σπονδυλικές Διαρθρώσεις  Ο4-05 και 05-Ι1

    Εικόνα 6: Έγχυση του Platelet-Rich-Plasma (PRP) στις Σπονδυλικές Διαρθρώσεις (Facets)

    Μετά την επέμβαση, ο πάσχων παρέμεινε εντός του Νοσοκομείου για 30΄- 60΄ και ακολούθως εξήλθε του Νοσοκομείου, έκτοτε δε παρακολουθείτο κλινικά ανά τακτικά χρονικά διαστήματα προκειμένου να εξετασθεί η ανταπόκριση του στην εφαρμοσθείσα Βιολογική Θεραπεία.

    Παρόμοια αγωγή ακολουθήθηκε σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόσθηκε αυτό το είδος της Βιολογικής Θεραπείας.

    Ο πάσχων μετά την επέμβαση είχε καλώς, με σημαντική ύφεση των ενοχλήσεων του και επανήλθε προοδευτικά σε ηπιότερες ωστόσο δραστηριότητες, δεδομένου ότι υπήρχε εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων σε αρκετά επίπεδα.

     Παρατηρήσεις

    Το PRP (Platelet-Rich-Plasma), εμπλουτισμένο πλάσμα αιμοπεταλίων, είναι μία σχετικά καινούργια θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος που προκαλούν πόνο, όπως είναι η εκφύλιση των Σπονδυλικών Διαρθρώσεων (Facets).

    Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθησιολογική κάλυψη, αλλά υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και υπό άσηπτες συνθήκες είτε στο Χειρουργείο είτε στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου  (Εικόνες 7α, 7β, 7γ)

    Εικόνες 7α, 7β: Οι ειδικές βελόνες (Double Needles) έχουν τοποθετηθεί διαδερμικά στις Σπονδυλικές Διαρθρώσεις (Facets) υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο

    Εικόνα 7γ:   Έγχυση τουPlatelet-Rich-Plasma (PRP) στις Σπονδυλικές Διαρθρώσεις  Facets)

    Η θεραπεία με πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια (PRP) ανήκει στις θεραπείες της Αναγεννητικής Ιατρικής (Regenerative Medicine), στόχος της οποίας είναι να διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς θεραπείας του ιδίου του οργανισμού για να αποκαταστήσει υφιστάμενη μυοσκελετική βλάβη.

    To PlateletRichPlasma (PRP) αποτελεί ένα αυτόλογο προϊόν του αίματος, το οποίο παράγεται από διαχωρισμό του αίματος μετά από φυγοκέντρηση όλου του αυτόλογου αίματος με αποτέλεσμα το πλάσμα να περιέχει μεγάλο αριθμό αιμοπεταλίων (Platelets) – (Εικόνες 8,9).

     

    Εικόνες 8 & 9 : Βιολογική Θεραπεία – Αναγεννητική Ιατρική

    Tα συγκεκριμένα αιμοπετάλια απελευθερώνουν ποικιλία αυξητικών παραγόντων όπως είναι:
    α.  Platelet-Derived Growth Factor (P.D.G.F.)
    β.  TGF -β1
    γ.  Vascular Endothelial Growth Factor (V.E.G.F) – (Εικόνες 10, 11).

    Εικόνες 10 & 11 : Διαδικασία απελευθέρωσης αυξητικών παραγόντων

     

    Εικόνα 12: Το PRP φαίνεται ότι είναι ικανός διεγέρτης :
    α.  Του κυτταρικού πολλαπλασιασμού
    β.  Της σύνθεσης Πρωτεογλυκανών (PG) και κολλαγόνου του Ινώδους Δακτυλίου και του Πηκτοειδούς Πυρήνα του Μεσοσπονδύλιου Δίσκου (Εικ. 12) (Paglia DM et al, Spine 2016)

     

    Οι Aufiero D.et al, σε δημοσίευση τους το 2015, ανέφεραν ότι κάνοντας σε πέντε άτομα εγχύσεις PRP στις Σπονδυλικές Διαρθρώσεις (Facets), επιτεύχθηκε υποχώρηση του πόνου τους κατά 50% (Aufiero D.et al., J.Stem Cells Res. Rey., 2015).

    Οι Kirschner F.et al, σε δημοσιεύσεις τους το 2015 και 2018, καταγράφουν ότι πραγματοποίησαν ενδοδισκικές εγχύσεις και ενδοαρθρικές (Facets) διηθήσεις σε 86 πάσχοντα άτομα από οσφυαλγία, με plasma εμπλουτισμένο με αυξητικό παράγοντα (P.R.G.F).

    Έξη μήνες αργότερα είχε επιτευχθεί σημαντική μείωση του πόνου. Το VAS (Visual Analog Score) είχε μειωθεί από 8.4+-1.1 προ της θεραπείας στο 0,8, το δε 90% των ατόμων είχε εξαιρετικά αποτελέσματα (VAS-0-3). (Kirschner F., et al., J. Stem Cells Res.Rey.,2016) και (Kirschner F.et al., Platelet-Rich-Plasma in Orthopaedics and Sports Medicine, 2018).

    Οι Wu J. Et al., το 2016 και 2017, δημοσίευσαν προοπτική μελέτη η οποία έγινε για να διερευνήσουν τη δράση τω ενδοαρθρικών διηθήσεων αυτόλογου PRP στις οσφυϊκές σπονδυλικές διαρθρώσεις (Facets) ατόμων που πονούσαν επί εδάφους συνδρόμου των οσφυϊκών διαρθρώσεων (Lumbar Facet Joint Syndrome).

    Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της παρακολούθησης, τα V.A.S, R.D.Q. & O.D.I Scores προοδευτικά βελτιώθηκαν σημαντικά. Οι ίδιοι ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα συγκριτικής μελέτης μεταξύ των διηθήσεων με PRP προς εκείνες που έγιναν με κορτικοστεροειδή (Betamethasone).  Αμφότερα, το PRP και τα κορτικοστεροειδή πέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τον πόνο, κατά την εξάμηνη παρακολούθηση, στα Scores των V.A.S, R.D.Q & O.D.I.

    Το ενδιαφέρον από αυτή την μελέτη είναι ότι αυτά τα αποτελέσματα (Scores) στο group που έλαβε κορτικοστεροειδή, υποχώρησαν δύο μήνες μετά την διήθηση των διαρθρώσεων, ενώ στο group που έγινε διήθηση με PRP παρέμειναν τα καλά αποτελέσματα. Παρατήρησαν ότι ενώ τα αποτελέσματα για τον πρώτο μήνα ήταν καλύτερα με την έγχυση κορτικοστεροειδών, αυτά αναστρέφονταν στο εξάμηνο.

    (Wu J. et al., Pain Physician, 2016  &  Wu J. et al., Pain Pract. 2017)

     

    Συμπέρασμα

    Οι Διεθνείς Δημοσιεύσεις, αναφέρονται στην ευεργετική δράση του Platelet-Rich-Plasma (PRP) στην αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας η οποία είναι το κλινικό αποτέλεσμα της εκφύλισης Οσφυϊκών Σπονδυλικών Διαρθρώσεων (Facets).

    Οι γενόμενες προοπτικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν in vivo, έδειξαν ότι το PRP έχει σημαντικές βιολογικές ικανότητες-δράσεις στη βελτίωση της λειτουργικότητας των Εκφυλισμένων Οσφυϊκών Διαρθρώσεων.

    Leave a reply →