• Περίπτωση Μα. Λε.: Αυχεναλγία (πόνος στο αυχένα)

    Περίπτωση Μα. Λε.: Αυχεναλγία (πόνος στο αυχένα)

    Η Μα. Λε. 58 ετών παραπονιόταν για έντονο και διαρκή πόνο που εντοπιζόνταν στον αυχένα. Για την αντιμετώπισή του είχε υποβληθεί σε παρατεταμένη φυσιοθεραπευτική αγωγή και λήψη πολλών μυοχαλαρωτικών και αναλγητικών φαρμάκων, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Εικ 1: Προ-επεμβατικές ακτινογραφίες της αυχενο-θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
    Παρατηρούνται έντονες εκφυλιστικές βλάβες των σπονδύλων αυτής της περιοχής.

    Εικ 2: Προ-επεμβατική μαγνητική τομογραφία της αυχενο-θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
    Είναι σαφείς οι εκφυλιστικές βλάβες που αφορούν στους μεσοσπονδυλίους δίσκους, αυχενικούς σπονδύλους και σπονδυλικές διαρθρώσεις.

    Οι εκφυλίσεις αυτές είναι υπεύθυνες για τον συνεχή και έντονο πόνο από τον οποίο υποφέρει η πάσχουσα και για αυτό η φυσιοθεραπεία ή τα συνήθη αναλγητικά δεν έχουν αποτέλεσμα.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε η περιορισμένης επεμβατικότητας μέθοδος χρήσεως ραδιοκυμάτων (Radiowaves). Με τη χρήση αυτών επιτυγχάνεται η αδρανοποίηση των νευρικών απολήξεων (απονεύρωση) με συνέπεια την εξάλειψη του πόνου.

    Εικ 3: Δια-επεμβατικές Φωτογραφίες του συστήματος των ραδιοκυμάτων και η τοποθέτησή του

     

    Εικ 4: Δια-επεμβατικές ακτινοσκοπικές εικόνες
    Παρατηρούμε την ορθή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στις επιλεγμένες σπονδυλικές αρθρώσεις της κατώτερης αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

    Η επέμβαση έγινε με τοπική αναισθησία και η ασθενής απεχώρησε από το νοσοκομείο αυθημερόν, δύο ώρες μετά την πραγματοποίηση της επέμβασης.

    Στην μετα-επεμβατική παρακολούθηση, ένα μήνα μετά, διαπιστώθηκε σημαντική υποχώρηση του πόνου.

    Παρατηρήσεις:

    α) Η χρήση των ραδιοκυμάτων για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, προερχόμενου από την εκφύλιση των σπονδύλων, είναι σε θέση να τον μειώσει ή και να τον εξαλείψει.

    β) Επειδή η επέμβαση δεν είναι χειρουργική, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και γενικά δεν παρουσιάζει ουσιαστικές παρενέργειες και δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενή.

    γ) Κατά τη διαδικασία της  θεραπείας η ενέργεια ραδιοσυχνότητας  εφαρμόζεται με ακρίβεια σε αυτά τα ερεθισμένα νεύρα που μεταδίδουν πόνο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας αποκλεισμός, που ορισμένες φορές αποκαλείται αλλοίωση. Ο αποκλεισμός  αυτός μειώνει την ικανότητα των νεύρων  να στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα και φέρνοντας ανακούφιση.

    δ) Αν και οι περισσότεροι ασθενείς ανακουφίζονται από τον πόνο μετά από την θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που η θεραπεία ενδέχεται να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ούτε και κάθε ασθενής θα έχει απόλυτη ανακούφιση από όλα τα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

    Leave a reply →