• Διαδερμική νευρόλυση με τη χρήση ραδιοκυμάτων

  Διαδερμική νευρόλυση με τη χρήση ραδιοκυμάτων

  Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

  Αναλυτική παρουσίαση περιστατικού

  Ο Γ.Π 74 ετών παραπονείτο για πόνο εντοπιζόμενο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Συγκεκριμένα  ο πόνος επικεντρονόταν στην βάση της κεφαλής και στην αυχενοθωρακική περιοχή. Ο πάσχων είχε υποβληθεί προ 9 ετών σε χειρουργική επέμβαση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης για την αντιμετώπιση των νευρολογικών διαταραχών συνεπεία αυχενικής μυελοπάθειας.

  Κατά την επέμβαση που έγινε τότε πραγματοποιήθηκε αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων με οπισθία προσπέλαση στον αυχένα και ταυτόχρονη σταθεροποίηση των σπονδύλων από το επίπεδο του 3ου μέχρι τον 6ο σπόνδυλο. Η μετεγχειρητική πορεία υπήρξε πολύ καλή χωρίς καμία νευρολογική επιπλοκή. Το βάδισμά του καθώς και η λειτουργικότητα των άνω και κάτω άκρων βελτιώθηκε σημαντικότατα.

  Από διετίας περίπου άρχισαν οι ενοχλήσεις στον αυχένα του οι οποίες εντοπιζόντουσαν πάνω και κάτω απο την περιοχή της αυχενικής σπονδυλοδεσίας. Για το πρόβλημα αυτό η αντιμετώπιση υπήρξε συντηρητική η οποία περιλάμβανε φυσιοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη – μυοχαλαρωτικά φάρμακα, με ελάχιστη ωστόσο βελτίωση των συμπτωμάτων.

  Ο ακτινολογικός έλεγχος διά απλών ακτινογραφιών και αξονικής τομογραφία ανέδειξε την ύπαρξη αρθρίτιδας των σπονδυλικών διαρθρώσεων στα επίπεδα 2ου-3ου, 6ου-7ου αυχενικού σπονδύλου και 7ου-1ου θωρακικού σπονδύλου.

  Στα επίπεδα αυτά έγινε υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο διήθηση των σπονδυλικών διαρθρώσεων με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη μακράς διαρκείας (Depo-Mendrol). Μετά την έγχυση ο πάσχων ανέφερε σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων του. Όμως λόγο υποτροπής των συμπτωμάτων μετά από λίγους μήνες αποφασίστηκε να γίνει διαδερμικά νευρόλυση στις προαναφερθείσες σπονδυλικές διαρθρώσεις με την χρήση ραδιοκυμάτων.

  Με τη χρήση των ραδιοκυμάτων έγινε η διαδερμική νευρόλυση υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο στις σπονδυλικές διαρθρώσεις. Επιπλέον έγινε η Υπινιακη διήθηση με Depo-Mendrol και τοπικό αναισθητικό.  Η ανταπόκριση του ασθενούς υπήρξε πολύ ικανοποιητική η οποία και παραμένει.

  Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πως εφαρμόζεται η νευρόλυση με τη χρήση ραδιοκυμάτων για την αντιμετώπιση

  Leave a reply →