• Οστεοπορωτικό κάταγμα – Κυφοπλαστική – Διαδερμική Σπονδυλοδεσία

  Οστεοπορωτικό κάταγμα – Κυφοπλαστική – Διαδερμική Σπονδυλοδεσία

  Αντιμετώπιση οστεοπορωτικού κατάγματος με την μέθοδο της κυφοπλαστικής και διαδερμικής σπονδυλοδεσίας.

  O Μ.Σ 72 ετών στις 23/12/2016 υπέστη κατόπιν πτώσεως κάκωση της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικης στήλης (Ο.Μ.Σ.Σ.). Μετά απο εξι ημέρες έγινε ακτινολογικός έλεγχος της Ο.Μ.Σ.Σ. που έδειξε την ύπαρξη κατάγματος του 2ου οσφυικού σπονδύλου.

  Παρατηρείται η ύπαρξη κατάγματος του 2ου οσφυικού σπονδύλου.

  Ο περαιτέρω έλεγχος με μαγνητική τομογραφία επιβεβαίωσε την πρόσφατη κάκωση του 2ου οσφυικού σπονδύλου.

  Α, Β, Γ, Δ: Μαγνητική τομογραφία Ο.Μ.Σ.Σ., ακολουθίες Τ1-Τ2

  Α: Μετωπιαία λήψη. Παρατηρείται το οστεοπορωτικό κάταγμα του 2ου  οσφυϊκού σπονδύλου και στον 3ο οσφυϊκό σπόνδυλο ενδο-οστική κήλη SchmorL.

  B&Γ: Πλάγιες λήψεις. Παρατηρείται το οστεοπορωτικό κάταγμα του 2ου  οσφυϊκού σπονδύλου.

  Δ: Πλάγια λήψη. Παρατηρείται όπως και στην εικόνα Α το οστεοπορωτικό κάταγμα του 2ου οσφυϊκού σπονδύλου και η ενδο-οστική κήλη του 3ου οσφυϊκού σπονδύλου.

  Ο πάσχων φόρεσε υψηλή ζώνη οσφύος για την αντιμετώπιση του κατάγματος, όμως ο νέος έλεγχος δια – αξονικής τομογραφίας στις 12/01/2017 έδειξε περαιτέρω καθίζηση του κατάγματος.

  Λόγο της επιδείνωσης του κατάγματος αποφασίστηκε να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του σπονδυλικού σώματος και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης δια της τεχνικής της κυφοπλασικής και διαδερμικής σπονδυλοδεσίας.

  Έχει πραγματοποιηθεί αμφοτερόπλευρος  κυφοπλασική του 2ου οσφυϊκού σπονδύλου.

  Η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε με την διαδερμική σπονδυλοδεσία η οποία κάλυπτε την περιοχή από τον 1ο μέχρι τον 3ο οσφυϊκό σπόνδυλο. Δεν υπήρξε επιπλοκή διεγχειρητική ή άμεσα μετεγχειρητική. Ο ασθενής κινητοποιήθηκε άμεσα μετεγχειρητικά φορώντας απλή ζώνη οσφύος με σημαντικότατη υποχώρηση του πόνου.


  Παρατήρηση:

  Τα οστεοπορωτικής αιτιολογίας κατάγματα που συνήθως συμβαίνουν σε ηλικιωμένους παρά την καλοήθη αρχική εμφάνισή τους εμφανίζουν τάση για προοδευτική – περαιτέρω καθίζηση του σπονδυλικού σώματος. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να γίνεται σύντομα νέος ακτινολογικός έλεγχος μετά την αρχική κάκωση έστω και εάν ο πάσχων φορά ζώνη οσφύος για προστασία του κατάγματος.

  Στην περίπτωση που θα συμβεί αυτό η αντιμετώπιση πρέπει να είναι χειρουργική ο τύπος της οποίας εξαρτάται απο την φύση του κατάγματος.

  α. Δια τυπικής διαδερμικής κυφοπλαστικής, είτε

  β. Δια διαδερμικής κυφοπλαστικής και διαδερμικής σπονδυλοδεσίας

  Μ’ αυτές τις μεθόδους εξασφαλίζεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η αποκατάσταση του κατάγματος και η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με ταχύτατη υποχώρηση των συμπτωμάτων του τραυματία.

  Leave a reply →