• Περίπτωση: Αν. Ζε., 44 ετών – Κάταγμα ποδοκνημικής αρθρώσεως – Τραυματιολογία

    Κατόπιν πτώσης ο Αν. Ζε. υπέστη κάκωση της αριστερής ποδοκνημικής αρθρώσεως, δια την αντιμετώπιση της οποίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

     

    clip 534-(30140)-εικόνα 1

    Στην προϋπάρχουσα εικόνα (1) παρουσιάζεται η πρόσθια και πλάγια ακτινογραφία της ποδοκνημικής αρθρώσεως. Παρατηρείται κάταγμα κάτω τριτημόριου αριστερής περόνης, κάταγμα έσω και οπίσθιου σφυρού και πλάγιο αξάρθρημα στη ποδοκνημική άρθρωση, με απώλεια της ακεραιότητας αυτής.

     

    clip 534-(30142,30145,30146,30148)-εικόνες α,β,γ,δ

    Στις παραπάνω εικόνες (α,β,γ,δ) απεικονίζεται η αξονική τομογραφία της ποδοκνημικής αρθρώσεως. Στις εικόνες α,β παρουσιάζεται η πλάγια λήψη της αξονικής τομογραφίας οπου διαφαίνεται το κάταγμα του οπίσθιου σφυρού (εικόνα α) καθώς και το κάταγμα της περόνης (εικόνα β). Στις εικόνες γ,δ  (μετωπιαία λήψη) είναι σαφής η διάσπαση της ακεραιότητας της άρθρωσης.

    Η ανάταξη και σταθεροποίηση των καταγμάτων πραγματοποιήθηκε με το συνδυασμό:

    1. Πλάκα με βίδες για την οστεοσύνθεση της περόνης.
    2. Σύστημα τύπου Tension Band (ταινίας ελκυσμού) δια το έσω σφυρό.
    3. Ειδικός κοχλίας περόνης-κνήμης, στο επίπεδο της συνδεσμικής περιτονίας, διά την αποκατάσταση της σωστής μορφολογίας της ποδοκνημικής αρθρώσεως.

    Δεν κρίθηκε αναγκαία η επανατοποθέτηση του οπίσθιου σφυρού της κνήμης, λόγω του μικρού μεγέθους του.

     

    εικόνα 3(α,β)-clip 534 (30150, 30151)

    Στην εικόνα 3 (α,β) παρουσιάζεται η μετεγχειρητικη πορεία, η οποία υπήρξε πολύ καλή και η ενεργητική και παθητική κινητοποίηση του άκρου ποδός-ποδοκνημικής άρθρωσης ήταν άμεση.

     

    εικόνα 4(α,β)- clip 539 (8290,8291)

    Στην εικόνα 4 (α,β) φαίνεται η προσθιοπίσθια και πλάγια ακτινογραφία τρείς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Παρατηρείται η καλή εξέλιξη της πώρωσης των καταγμάτων και η θέση των υλικών οστεοσύνθεσης.

    Leave a reply →