• Περίπτωση: Δε. Αι. – Οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα: Εσωτερική οστεοσύνθεση

  Περίπτωση: Δε. Αι. – Οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα: Εσωτερική οστεοσύνθεση

  Η Δε. Αι., 75 χρόνων, συνέπεια οστεοπορώσεως, δια την οποία υποβάλλετο μακροχρονίως σε αντι – οστεοπορωτική φαρμακευτική αγωγή, είχε υποστεί κατάγματα στην σπονδυλική στήλη. Τα οστεοπορωτικής αιτιολογίας σπονδυλικά κατάγματα ενω ήδη υφίστατο σημαντική κύφωτική παραμόρφωση, αντιμετωπίσθηκαν (αλλαχού) δια ενισχύσεως των κατεστραφέντων σπονδύλων, με την έγχυση “τσιμέντου” (methylmethartylate – P.M.M.P.) εντός των σπονδυλικών σωμάτων (κυφοπλαστική).  Η μετατραυματική κυφωτική παραμόρφωση δεν διορθώθηκε, αντιθέτως επιδεινώθηκε και η πάσχουσα αντιμετώπιζε πλέον διαταραχή της ισορροπίας του σώματος & αφόρητους πόνους. Δια τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση της ισορροπίας της και μείωση του πόνου της.

  Εικόνα 1: α, β,γ

  Ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης. Παρατηρείται καθίζηση σπονδυλικών σωμάτων, συνέπεια της οστεοπορώσεως.

  Εικόνα 2: α, β, γ

  Αξονική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης (οβελιαία λήψη).  Παρατηρείται  καθίζηση σπονδυλικών σωμάτων, συνέπεια της οστεοπορώσεως.

   

  Εικόνα 3: α, β, γ, δ

  Μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης (ακολουθία T1 και T2).

  α, β, γ οβελιαία προβολή και δ στεφανιαία προβολή. Παρατηρείται καθίζηση σπονδυλικών σωμάτων και σημαντική κύφωση στη θωρακική περιοχή της σπονδυλικής στήλης συνέπεια της οστεοπορώσεως.

   

  Εικόνα 4: α, β, γ

  Μετωπιαία και πλαγία ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης μετά την έγχυση “τσιμέντου” (P.M.M.A) σε τρεις θωρακικούς σπονδύλους (κυφοπλαστικές γενόμενες αλλαχού). Η υφισταμένη κυφωτική παραμόρφωση παρέμεινε ως έχει.

  Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κυφωτική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης χρειάστεικε να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση σε μεγάλη έκταση από την ανωτέρα θωρακική μοίρα της Σ.Σ. μέχρι το ιερό οσοτύν και τα λαγόνια οστά.

  Εικόνα 5: α, β,γ

  Μετεγχειρητική προσθιοπλαγία και πλαγία, ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Προκειμένου να επιτευχθεί ασφαλής στήριξη της βάσεως της σπονδυλικής στήλης, η σταθεροποιήση της βάσεως, περιλαμβάνει & τα λαγόνια οστά της πνέλου.

  Εικόνα 6: α, β,γ, δ

  Μετεγχειρητικές ακτινογραφίες, οκτώ μήνες μετά την επέμβαση

   

  Εικόνα 7: α, β,γ, δ

  Μετωπιαίες  και πλάγιες ακτινογραφίες  ένα έτος μετά την χειρουργική επέμβαση. Η ασθενής είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη, με την αποκτηθείσα & διατηρηθείσα ισορροπία του σώματος της, επιπλέον δε έχει απαλλαγεί απο τους πόνου της.

   

   

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply