• Περίπτωση: Γκ. Ιω., 65 ετών, Αυχενική Μυελοπάθεια και Οσφυϊκή Σπονδυλική Στένωση

    USB:μαύρο

    Ο Γκ. Ιω., 65 χρονών από δεκαοχτάμηνου περίπου παρουσίαζε προοδευτικά επιδεινούμενη διαλλειπούσα χωλότητα, αλλά ιδιαιτέρως επίμονη και εντονότατη αριστερή οσφυαλγία, η οποία συναλλάσσεται με σημαντική έκπτωση της μυϊκής ισχύος, στο αριστερό κάτω άκρο.
    Ο πάσχων προ δεκαετίας είχε αντιμετωπιστεί (αλλού) για τη σπονδυλοδισκίτιδα τη Ο.Μ.Σ.Σ. (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) με συνδιασμένη πρόσθια και οπίσθια χειρουργική επέμβαση.

     

    Εικόνα 1α,β – εικόνα 4 παρουσίασης

    Οι ακτινογραφίες δείχνουν την σταθεροποίηση της Ο.Μ.Σ.Σ. με σύστημα σπονδυλοδεσίας, εκ διαυχενικών κοχλίων και ράβδων οπίσθιας και σταθεροποίηση προσθίως μεταξύ του 2ου και 3ου οσφυϊκού σπονδύλου με κύλινδρο εκ τιτανίου (MESH).
    Ο γενόμενος προεγχειρητικά έλεγχος δια αξονικής τομογραφίας έδειξε οτι υφίσταται πίεση επι των νοτιαίων νευρικών στοιχείων (νεύρων, στο επίπεδο του 5ου οσφυϊκού-1ου ιερού σπονδύλου, λόγω σπονδυλοαρθριτικής οστικής υπερτροφίας κυρίως της (ΑΡ.) σπονδυλικής διάρθωσης.

     

    Εικόνα 2α,β,γ – εικόνες 5,6,7 παρουσίασης

    Αξονική τομογραφία της οσφυϊοιερής περιοχής της Σπονδυλικής Στήλης. Οβελιαία, μετωπιαία λήψη και εγκάρσια λήψη. Παρατηρείται η αστάθεια στο επίπεδο Ο5-Ι1 και η πίεση των νευρικών στοιχείων απο την υπερτροφία των σπονδυλικών διαρθρώσεων.

     

    Εικόνα 3α,β,γ – εικόνες 8,9,10 παρουσίασης

    Μαγνητική Τομογραφία οβελιαία και εγκάρσια λήψη της ίδιας περιοχής, ακολουθία Τ2. Παρατηρείται η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα απο υπερτροφια των σπονδυλικών διαρθρώσεων και απο υμενική κύστη της (ΑΡ.) σπονδυλικής διάρθρωσης.

    Ο ασθενής προγραμματίστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη Ο.Μ.Σ.Σ., κάτωθεν του επιπέδου της παλαιάς σπονδυλοδεσίας, για αποσυμπίεση των νευρικών ριζών.
    Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπο συνεχή νευροφυσιολογικό έλεγχο. Κινητικό-αισθητικά δυναμικά λαμβάνονται πάντοτε προ της αναστροφης του ασθενούς απο την ύπτια στη πρηνή θέση. Στη προκείμενη περίπτωση όλα είχαν καλώς εντός των αναμενόμενων πλαισίων. Όταν όμως ο ασθενής γύρισε σε πρηνή θέση τα κινητικά και αισθητικά δυναμικά των κάτω και άνω άκρων αξαφανίσθηκαν.
    Τότε ταχύτατα εγένετο επαναφορά του χειρουργημένου ατην αρχική ύπτια θέση και τα κινητικά-αισθητικά επανήλθαν στα άνω και κάτω άκρα.

    Ο ασθενής υπεβλήθη αμέσως μετά σε ακτινογραφικό έλεγχο δια αξονικής τομογραφίαςτου εγκεφάλου-της Α.Μ.Σ.Σ. και της Ο.Μ.Σ.Σ., προς διερεύνηση του προβλήματος και Μαγνητική Τομογραφία της Α.Μ.Σ.Σ.

     

    Εικόνα 4α,β – εικόνες 13,14 παρουσίασης

    Η Αξονική Τομογραφία της Α.Μ.Σ.Σ., εγκάρσια λήψη, έδειξε ότι υφίσταται πολύ μεγάλη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα σε αυτήν την περιοχή ως συνέπεια εξαιρετικά προχωρημένων εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

     

    Εικόνα 5 – εικόνα 12 παρουσίασης

    Η Μαγνητική Τομογραφία της Α.Μ.Σ.Σ. , ακολουθία Τ2, του σπονδυλικού σωλήνα κυρίως στο επίπεδο του 3ου-4ου αυχενικού σπονδύλου.
    Ο ασθενής αντιμετωπίσθηκε χειρουργικά, με πρόσθια δεξιά προσπέλαση στην αυχενική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης.

     

    Εικόνα 6 – εικόνα 15 παρουσίασης

    Φωτογραφία του ασθενούς σε ύπτια θέση – βελόνες και καλώδια είναι τοποθετημένα στο κρανίο – άνω και κάτω άκρα για τη συνεχή καταγραφή των κινητικών και αισθητικών δυναμικών (νευροπαρακολούθηση)

     

    Εικόνα 7 – εικόνα 16 παρουσίασης (να γυρίσει η εικόνα)

    Διεγχειρητική ακτινογραφία της Α.Μ.Σ.Σ. με τον ασθενή σε ύπτια θέση.

     

    Εικόνα 8 – εικόνα 17 παρουσίασης

    Διεγχειρητική ακτινογραφία – οβελιαία λήψη. Το σώμα του 5ου αυχενικού σπονδύλου έχει αφαιρεθεί και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι Α4-Α5 και Α5-Α6. Στη θέση του έχει τοποθετηθεί εκπτυσσόμενος κύλινδρος εκ τιτανίου, οι πτέρυγες του οποίου σταθεροποιούνται δια κοχλίων στο σώμα του 4ου και 6ου αυχενικού σπονδύλου.

     

    Εικόνα 9 – εικόνα 18 παρουσίασης

    Διεγχειρητική φωτογραφία. Διακρίνεται ο εκπτυσσόμενος κύλινδρος-κλωβός.

     

    Εικόνα 10 – εικόνα 19 παρουσίασης

    Μετεγχειρητική πλάγια ακτινογραφία της Α.Μ.Σ.Σ. με την σπονδυλεκτομή.

    Η μετεγχειρητική πορεία υπήρξε ομαλή και δύο εβδομάδες αργότερα ο ασθενής υποβλήθηκε στην αρχικά προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση στην οσφυϊκή μοίρα. Κατά την επέμβαση επιτεύχθηκε αποσυμπίεση των νευρικών ριζών δια πεταλεκτομών.
    Διεγχειρητικά και μεταγχειρητικά δεν παρουσιάσθηκε νευρολογικής φύσεως πρόβλημα. Η βελτίωση του πάσχοντος υπήρξε σταθερή, επηρεάζεται όμως σημαντικά απο τον ασταθέστατο ζακχαρώδη διαβήτη την εγκεφαλική και καρδιακή ισχαιμία και την χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Leave a reply →